Lat pull down

De lat pull down is een oefening die veel wordt gebruikt om de rugspieren mee te trainen. Als je veel last van je rug hebt, kan het een goed idee zijn om de rugspieren aan te sterken door middel van fitness. Het is in dit geval erg belangrijk dat je de oefening correct uitvoert. Een verkeerde lichaamshouding tijdens het uitvoeren van de oefening, zal het probleem alleen maar verergeren. Weet je niet zeker of je de oefening correct uitvoert? In dit geval is het aan te raden om een specialist om hulp te vragen. Indien je last hebt van rugpijn, kun je het beste eerst een fysiotherapeut raadplegen.

Bekijk hier de video over de lat pull down

Het uitvoeren van de lat pull down

De lat pull down voer je uit op de lat pulldown machine. Deze machine heeft zowel een elastiek als een barbell. De barbell is aan een kabel bevestigd en aan deze kabel hangt een gewicht. Je kunt het gewicht verhogen als de oefening je erg eenvoudig afgaat. In het begin is het echter aan te raden om je vooral op de houding van je lichaam te focussen. Het op de juiste manier uitvoeren van de oefening is vele malen belangrijker dan het gewicht waarop je traint. Pas als je de lat pull down probleemloos kunt uitvoeren, is het een goed idee om het gewicht iets op te hogen.


De lat pull down voer je als volgt uit:

1. Je hangt een barbell aan de machine en stelt vervolgens het gewicht in.
2. Je plaatst je handen overhands op de barbell. Je handen moeten net iets breder geplaatst zijn dan op schouderbreedte.
3. Blijf de barbell vasthouden en ga ondertussen op de machine zitten.
4. Kijk recht naar voren en houd je rug recht tijdens de oefening.
5. Trek het gewicht tot op de hoogte van de bovenkant van je borst. Let op, de barbell mag de borst niet aanraken.
6. Neem een korte pauze en laat het gewicht vervolgens weer langzaam omhoog komen.

Om zeker te zijn van de juiste vorm, is het een goed idee om advies te vragen aan een specialist. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen bij het uitvoeren van de oefening. Zo kun je er zeker van zijn dat jij je rugspieren daadwerkelijk sterker maakt en dat je niet juist je lichaam beschadigt.

welke spieren train je met lat pull down

Welke spieren train je voornamelijk…

1. M. latisimus dorsi
2. M. teres major
3. M. teres minor
4. M. trapezius (pars ascendens)
5. M. rhomboideus major
6. M. rhomboideus minor

De lat pull down belangrijk om rug- of schouderklachten te voorkomen

Wanneer je schouders naar voren staan (protractiestand) wordt de ruimte tussen schouderkop en schouderdak kleiner waardoor je vervelende blessures kunt krijgen. Met de lat pull down train je een retractie beweging en zorg je ervoor dat je de houding van je lichaam verbeterd. Hierdoor kun je problemen voorkomen, zoals:

slijmbeursontsteking van de schouder
peesontstekingen
• impingement syndroom
schouderinstabiliteit
rugklachten
nekklachten
hoofdpijnklachten

Verschillende technieken

Er zijn verschillende manieren waarop je de lat pull down kunt uitvoeren. Zo heb je bijvoorbeeld een lat pull down small grip variant. Ook de lat pull down reverse grip wordt in de sportschool veel gebruikt. Het is aan te raden om te beginnen met de normale variant. Pas als je deze variant goed kunt uitvoeren, is het aan te raden om ook de andere varianten eens uit te proberen. Het beste is om dit met je fysiotherapeut of personal trainer te overleggen. De specialist weet precies welke oefeningen je moet uitvoeren om de juiste spieren aan te sterken. Met de reguliere lat pull down train je voornamelijk de rug, maar ook de biceps en schouders.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 804 reviews

Anoniem

  5 / 5

30-06-22

Zeer deskundig en vriendelijk. Duidelijke uitleg.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer