Ontdek de Oplossing voor Jouw nekklachten!
Zoek je een oplossing voor jouw nekklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn in de nek. Ook bespreken we de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden om van je nekklachten af te komen. In het gratis webinar helpen we je met praktische tips. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.
Bekijk webinarNekklachten zijn vaak redelijk eenvoudig op te lossen
Heb jij last van jouw nek? Nekpijn kan zeer vervelend zijn, het is een veel voorkomend probleem en kunnen verschillende oorzaken hebben. Ook kunnen de symptomen en behandeling van nekklachten erg gevarieerd zijn. Hieronder ontdek jij meer over de soorten, oorzaken, symptomen en behandeling van de nekpijn. Bekijk deze video waarin Maikel Korbmacher uitlegt wat deze klachten inhouden en hoe je deze redelijk eenvoudig kunt oplossen. Voorkom dat je klachten chronisch worden.
Welke verschillende soorten nekklachten zijn er?
Er zijn verschillende soorten nekpijn klachten, we bespreken enkele van deze klachten.
KANS
Alle nekklachten vallen doorgaans onder de term KANS, dit is een afkorting voor Klachten aan de Arm, Nek en Schouders. Hieronder kunnen dus onder meer ook klachten aan de pols of elleboog vallen. Met KANS doelt men op klachten waarvoor geen duidelijk ongeval of ziekte is geweest. Voorheen werden deze klachten aangeduid als RSI, maar bij RSI dient er sprake te zijn van een beschadiging. Dit hoeft voor veel nekpijn niet zo te zijn. Deze klachten vallen onder KANS.
Aspecifiek of Specifiek
Nekklachten kunnen onderverdeelt worden in deze twee categorieën. Aspecifiek omvat alles waarvoor geen duidelijke oorzaak van de klacht is, dit wil echter niet zeggen dat er geen lichamelijke oorzaak is of kan zijn. Specifieke klachten komen vaak voort uit een aanwijsbare oorzaak, zoals slijtage, een hernia of een andere oorzaak. Onderliggende oorzaken zijn bijvoorbeeld stress of het aanhouden van een verkeerde houding.
Acute of chronische klachten
Nekklachten zijn naast als specifiek en aspecifiek ook onder te verdelen in acute en chronische klachten. Alles dat minder lang aanhoudt dan zes weken wordt als acuut beschouwd, bij langer dan drie maanden wordt een klacht gezien als chronisch.
Meest voorkomende aandoeningen bij nekklachten
Whiplash
Bij een whiplash ervaart men meestal direct pijn in de nek bij een incident of ongeluk waarbij het hoofd hard van achter naar voren wordt geslingerd. Het kan voorkomen dat er in het begin weinig tot geen pijn ervaren wordt, de klachten komen dan 2 tot 3 dagen later. De whiplash beperkt iemand in het doen van de dagelijkse activiteiten, doordat nekklachten optreden bij het bewegen van de nek. Klassieke whiplash klachten zijn hoofdpijn en pijn in de nek. Maar ook andere klachten kunnen ontstaan bij een whiplash.
T4 syndroom
Het T4 syndroom is een aandoening aan de vierde thoracale wervel (borstwervel). Hierdoor ontstaan er pijnklachten, tintelingen en/of gevoelloosheid in de armen en handen. Door heel veel mensen wordt deze pijn omschreven als een diffuse pijn (verspreide pijn).
Ondanks deze pijn zal jij niet snel door hebben dat jij leidt aan het T4 syndroom, omdat de pijn pas bij bepaalde activiteiten naar voren komen. Bijvoorbeeld bij het voorover buigen.
Nekhernia (Cervicale discus hernia)
Tegenwoordig zitten we (bijna) elke dag met een verkeerde houding of gebogen nek achter de computer, tablet of smartphone. Meestal gaat een lange tijd goed, maar op een gegeven moment krijgen we last van de nek. Dit is niet goed! Bij personen die een nekhernia hebben zal deze pijn heviger zijn. Dit maakt een hernia een vervelende en pijnlijke aandoening, die ons beperkt in het uitvoeren van bepaalde handelingen.
Slijtage aan de nek
Slijtage aan de nek is een verslechteringsproces waarbij er langzaam slijtage ontstaat aan het bot- en kraakbeen in de gewrichten van je nek. Als je vaak een onjuiste houding aanneemt, bijvoorbeeld een voorovergebogen nek (tabletnek) zal het verslechteringsproces zich versnellen, waardoor de slijtage op een (te) vroege leeftijd voorkomt.
Slijtage aan de nek is zeer vervelend, pijnlijk en het beperkt je in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten.
(ook bekend als: Cervicale artrose, Nek osteoartritis, Cervicale degeneratie, Spinale degeneratie, Cervicale spondylisis, Nek artritis)
Houding gerelateerde rugklachten
Houding gerelateerde rugklachten kunnen voorkomen worden door de juiste houding aan te nemen. Wij als fysiotherapeuten kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar een juiste houding aannemen is zeer belangrijk om klachten te voorkomen. Steeds vaker zien wij mensen in de praktijk komen, die last hebben van hun rug bij langdurig zitten, staan of liggen. Maar wat is nou de juiste houding? Dat ontdek jij hier! Lees snel verder…
Cervicogene Hoofdpijn
Cervicogene hoofdpijn is een van de hoofdpijnklachten die bij weinig mensen aanwezig is en komt bijna alleen voor bij personen tussen de 20 en 60 jaar. Deze hoofdpijnklacht kenmerkt zich doordat het wordt veroorzaakt door één of meerdere structuren in de nek. Deze hoofdpijn vorm is daarnaast goed te behandelen en kan binnen 2 – 3 weken verholpen zijn, ernstigere gevallen duren langer.
Triggerpoints en nekklachten
Triggerpoints als oorzaak van nekklachten
Heb jij last van nekklachten? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints als oorzaak van nekklachten.
Triggerpoint therapie bij nek whiplash
Heb jij een nek whiplash? De kans is dan groot dat jij verschillende pijnklachten in de nek ervaart. Vooral in de ochtend en in de avond. Triggerpoint therapie is een zeer effectieve behandelmethode tegen de pijnklachten bij whiplash. Daarnaast kan mobiliteit van de nek flink verbeterd worden middels deze behandeltechniek.
Nekklachten - Oorzaken, symptomen en behandeling
Wat zijn de oorzaken
Er zijn verschillende aandoeningen die nekpijn kunnen veroorzaken, zoals: een whiplash, een nekhernia, slijtage of het posturaal syndroom (houdingssyndroom). Daarnaast zijn er nog andere oorzaken, zoals osteoporose (botontkalking) of wervelfracturen.
Er zijn ook factoren die de kans op klachten aan de cervicale wervelkolom vergroten. Dit noemen we risicofactoren. Triggerpoints kunnen nekpijn veroorzaken. Daarnaast kan nekpijn ontstaan door stress of spanning, een eenzijdige houding en een eenzijdig bewegingspatroon, overbelasting, slapen in een verkeerde houding, een trauma en nog veel meer factoren.
Wat zijn symptomen
Er zijn veel verschillende symptomen bij nekklachten. Denk bijvoorbeeld aan een stijve nek, een beurs of zwaar gevoel, duizeligheidsklachten, visusproblemen, of stekende pijn in de nek. De symptomen zijn zeer verschillend en afhankelijk van de oorzaak van de nekpijn. De pijn in de nek kan hierbij uitstralen naar het hoofd, bovenrug, schouders, armen en handen. Naast de pijn en de stijfheid kan bewegingsbeperking een grote rol spelen bij de nekpijn. Hierbij gaat het vooral om het buigen en draaien van het hoofd. De symptomen die jij ervaart zijn afhankelijk van de oorzaak, vandaar dat hieronder per aandoening de symptomen zijn weergegeven.
De behandeling van nekklachten
De behandeling van deze klachten is per persoon verschillend en natuurlijk afhankelijk van de oorzaak. Over het algemeen is het verminderen van de pijn en het vergroten van de beweeglijkheid in de meeste gevallen noodzakelijk. Om de klachten te behandelen, maar om ook te voorkomen dat ze terugkomen, is het trainen van stabiliteit, kracht en een juiste lichaamshouding ook belangrijk. Daarnaast zijn er verschillende behandelingen voor nekpijn, want als je er eenmaal last van hebt wil je er natuurlijk ook zo snel mogelijk vanaf komen. Hieronder is te lezen hoe de verschillende nekklachten het beste behandeld kunnen worden, waardoor jij pijnvrij de nek kun bewegen. Lees hier een onderzoek over nekpijn.