Ontdek de Oplossing voor Jouw nekklachten!

Zoek je een oplossing voor jouw nekklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn in de nek. Ook bespreken we de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden om van je nekklachten af te komen. In het gratis webinar helpen we je met praktische tips. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

Nekklachten zijn vaak redelijk eenvoudig op te lossen

Heb jij last van jouw nek? Nekpijn kan zeer vervelend zijn, het is een veel voorkomend probleem en kunnen verschillende oorzaken hebben. Ook kunnen de symptomen en behandeling van nekklachten erg gevarieerd zijn. Hieronder ontdek jij meer over de soorten, oorzaken, symptomen en behandeling van de nekpijn. Bekijk deze video waarin Maikel Korbmacher uitlegt wat deze klachten inhouden en hoe je deze redelijk eenvoudig kunt oplossen. Voorkom dat je klachten chronisch worden.

Welke verschillende soorten nekklachten zijn er?

Er zijn verschillende soorten nekpijn klachten, we bespreken enkele van deze klachten.

KANS

Alle nekklachten vallen doorgaans onder de term KANS, dit is een afkorting voor Klachten aan de Arm, Nek en Schouders. Hieronder kunnen dus onder meer ook klachten aan de pols of elleboog vallen. Met KANS doelt men op klachten waarvoor geen duidelijk ongeval of ziekte is geweest. Voorheen werden deze klachten aangeduid als RSI, maar bij RSI dient er sprake te zijn van een beschadiging. Dit hoeft voor veel nekpijn niet zo te zijn. Deze klachten vallen onder KANS.

Aspecifiek of Specifiek

Nekklachten kunnen onderverdeelt worden in deze twee categorieën. Aspecifiek omvat alles waarvoor geen duidelijke oorzaak van de klacht is, dit wil echter niet zeggen dat er geen lichamelijke oorzaak is of kan zijn. Specifieke klachten komen vaak voort uit een aanwijsbare oorzaak, zoals slijtage, een hernia of een andere oorzaak. Onderliggende oorzaken zijn bijvoorbeeld stress of het aanhouden van een verkeerde houding.

Acute of chronische klachten

Nekklachten zijn naast als specifiek en aspecifiek ook onder te verdelen in acute en chronische klachten. Alles dat minder lang aanhoudt dan zes weken wordt als acuut beschouwd, bij langer dan drie maanden wordt een klacht gezien als chronisch.

Meest voorkomende aandoeningen bij nekklachten

Whiplash

Bij een whiplash ervaart men meestal direct pijn in de nek bij een incident of ongeluk waarbij het hoofd hard van achter naar voren wordt geslingerd. Het kan voorkomen dat er in het begin weinig tot geen pijn ervaren wordt, de klachten komen dan 2 tot 3 dagen later. De whiplash beperkt iemand in het doen van de dagelijkse activiteiten, doordat nekklachten optreden bij het bewegen van de nek. Klassieke whiplash klachten zijn hoofdpijn en pijn in de nek. Maar ook andere klachten kunnen ontstaan bij een whiplash.

T4 syndroom

Het T4 syndroom is een aandoening aan de vierde thoracale wervel (borstwervel). Hierdoor ontstaan er pijnklachten, tintelingen en/of gevoelloosheid in de armen en handen. Door heel veel mensen wordt deze pijn omschreven als een diffuse pijn (verspreide pijn).

Ondanks deze pijn zal jij niet snel door hebben dat jij leidt aan het T4 syndroom, omdat de pijn pas bij bepaalde activiteiten naar voren komen. Bijvoorbeeld bij het voorover buigen.

Nekhernia (Cervicale discus hernia)

Tegenwoordig zitten we (bijna) elke dag met een verkeerde houding of gebogen nek achter de computer, tablet of smartphone. Meestal gaat een lange tijd goed, maar op een gegeven moment krijgen we last van de nek. Dit is niet goed! Bij personen die een nekhernia hebben zal deze pijn heviger zijn. Dit maakt een hernia een vervelende en pijnlijke aandoening, die ons beperkt in het uitvoeren van bepaalde handelingen.

Slijtage aan de nek

Slijtage aan de nek is een verslechteringsproces waarbij er langzaam slijtage ontstaat aan het bot- en kraakbeen in de gewrichten van je nek. Als je vaak een onjuiste houding aanneemt, bijvoorbeeld een voorovergebogen nek (tabletnek) zal het verslechteringsproces zich versnellen, waardoor de slijtage op een (te) vroege leeftijd voorkomt.

Slijtage aan de nek is zeer vervelend, pijnlijk en het beperkt je in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten.

(ook bekend als: Cervicale artrose, Nek osteoartritis, Cervicale degeneratie, Spinale degeneratie, Cervicale spondylisis, Nek artritis)

Houding gerelateerde rugklachten

Houding gerelateerde rugklachten kunnen voorkomen worden door de juiste houding aan te nemen. Wij als fysiotherapeuten kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar een juiste houding aannemen is zeer belangrijk om klachten te voorkomen. Steeds vaker zien wij mensen in de praktijk komen, die last hebben van hun rug bij langdurig zitten, staan of liggen. Maar wat is nou de juiste houding? Dat ontdek jij hier! Lees snel verder…

Cervicogene Hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is een van de hoofdpijnklachten die bij weinig mensen aanwezig is en komt bijna alleen voor bij personen tussen de 20 en 60 jaar. Deze hoofdpijnklacht kenmerkt zich doordat het wordt veroorzaakt door één of meerdere structuren in de nek. Deze hoofdpijn vorm is daarnaast goed te behandelen en kan binnen 2 – 3 weken verholpen zijn, ernstigere gevallen duren langer.

Triggerpoints en nekklachten

Triggerpoints als oorzaak van nekklachten

Heb jij last van nekklachten? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints als oorzaak van nekklachten.

Triggerpoint therapie bij nek whiplash

Heb jij een nek whiplash? De kans is dan groot dat jij verschillende pijnklachten in de nek ervaart. Vooral in de ochtend en in de avond. Triggerpoint therapie is een zeer effectieve behandelmethode tegen de pijnklachten bij whiplash. Daarnaast kan mobiliteit van de nek flink verbeterd worden middels deze behandeltechniek.

Nekklachten - Oorzaken, symptomen en behandeling

Wat zijn de oorzaken

Er zijn verschillende aandoeningen die nekpijn kunnen veroorzaken, zoals: een whiplash, een nekhernia, slijtage of het posturaal syndroom (houdingssyndroom). Daarnaast zijn er nog andere oorzaken, zoals osteoporose (botontkalking) of wervelfracturen.

Er zijn ook factoren die de kans op klachten aan de cervicale wervelkolom vergroten. Dit noemen we risicofactoren. Triggerpoints kunnen nekpijn veroorzaken. Daarnaast kan nekpijn ontstaan door stress of spanning, een eenzijdige houding en een eenzijdig bewegingspatroon, overbelasting, slapen in een verkeerde houding, een trauma en nog veel meer factoren.

Wat zijn symptomen

Er zijn veel verschillende symptomen bij nekklachten. Denk bijvoorbeeld aan een stijve nek, een beurs of zwaar gevoel, duizeligheidsklachten, visusproblemen, of stekende pijn in de nek. De symptomen zijn zeer verschillend en afhankelijk van de oorzaak van de nekpijn. De pijn in de nek kan hierbij uitstralen naar het hoofd, bovenrug, schouders, armen en handen. Naast de pijn en de stijfheid kan bewegingsbeperking een grote rol spelen bij de nekpijn. Hierbij gaat het vooral om het buigen en draaien van het hoofd. De symptomen die jij ervaart zijn afhankelijk van de oorzaak, vandaar dat hieronder per aandoening de symptomen zijn weergegeven.

De behandeling van nekklachten

De behandeling van deze klachten is per persoon verschillend en natuurlijk afhankelijk van de oorzaak. Over het algemeen is het verminderen van de pijn en het vergroten van de beweeglijkheid in de meeste gevallen noodzakelijk. Om de klachten te behandelen, maar om ook te voorkomen dat ze terugkomen, is het trainen van stabiliteit, kracht en een juiste lichaamshouding ook belangrijk. Daarnaast zijn er verschillende behandelingen voor nekpijn, want als je er eenmaal last van hebt wil je er natuurlijk ook zo snel mogelijk vanaf komen. Hieronder is te lezen hoe de verschillende nekklachten het beste behandeld kunnen worden, waardoor jij pijnvrij de nek kun bewegen. Lees hier een onderzoek over nekpijn.

Whiplash

Wat zijn de oorzaken?

Het ontstaat meestal tijdens een motor of auto ongeluk waarbij de nek met veel kracht naar voren wordt gegooid en vervolgens weer naar achter wordt getrokken. Ook treedt dit letsel op tijdens contactsporten, waarbij de spelers met hun hoofd in botsing raken en het hoofd met de nek hard achterover klappen. Daarnaast kunnen triggerpoints een oorzaak zijn voor whiplash.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een whiplash voelen vaak plots nekpijn ontstaan tijdens het incident. Bij sommige personen is er tijdens het incident, niet tot nauwelijks sprake van pijn. Bij deze gevallen treedt er een typische stijging van klachten op tijdens de komende 2 tot 3 dagen, die vaak ‘s avonds of ’s morgens beginnen.

De pijn geassocieerd met deze blessure kan scherp of dof aanvoelen. Deze pijn kan toenemen met beweging of stijgen wanneer men lang dezelfde houding aanhoudt. Men ervaart meestal pijnklachten in de nek en straalt soms door naar de schouders, armen of het hoofd (hoofdpijn).

Wat is de behandeling bij deze aandoening?

Voor de start van een behandeling, dienen alle personen met deze nekblessure onderzocht te zijn door een medisch professional (zoals een arts) om ernstige letsels uit te sluiten (zoals een breuk).

Het succes van de fysiotherapeutische behandeling wordt sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het van belang is dat de patiënt de nek en het hoofd genoeg laat rusten nadat hij activiteiten heeft uitgevoerd die de pijn doen toenemen. Deze benadering blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is.

Activiteiten die de nek veel belasten moeten zo min mogelijk worden uitgevoerd. Deze activiteiten zijn: lang zitten, lang staan of liggen in een slechte houding, langdurig en vaak omlaag kijken en zwaar tillen. Indien de nek relatief meer rust krijgt, kan het lichaam het helingsproces inzetten. Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren, mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen, zodat de patiënt langzaam kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke dagelijkse activiteiten.

Het negeren van symptomen/klachten kan er voor zorgen dat het probleem chronisch wordt. Een onmiddellijke, gepaste behandeling van een whiplash is essentieel voor snel herstel. Wanneer de aandoening eenmaal chronisch is, verloopt het helingsproces veel trager en is de kans dat de aandoening in de toekomst opnieuw optreed groter.

Bekijk in detail

T4 syndroom

Wat zijn de oorzaken?

Het T4 syndroom wordt veroorzaakt door beschadiging of irritatie van één van de facetgewrichten van de vierde borstwervel of de tussenwervelschijf hiervan. Dit kan optreden als men langdurig een slechte lichaamshouding heeft, men vaak de rug moet buigen of zwaar moet tillen. Ook veel draaiende bewegingen met de bovenrug kunnen deze aandoening veroorzaken. Daarnaast zijn activiteiten waarbij de handen vóór het lichaam gepositioneerd zijn ook provocerend. Een voorbeeld hiervan is autorijden.

Wat zijn tekens & symptomen?

Kenmerkend voor het T4 syndroom is dat de pijn zich uit in de arm en/of hand. Patiënten spreken vaak over een diffuse (verspreide) pijn in de arm. Ook kan men tintelingen of gevoelloosheid in de arm hebben. Daarnaast kan men ook pijn lokaal in de bovenrug ervaren ter hoogte van de vierde borstwervel. Ook kan men pijn in de nek ervaren.

In de meeste gevallen ervaart men de pijn in de arm en/of hand maar aan één lichaamszijde. De pijn kan tijdens een bepaalde activiteit komen opzetten (bijvoorbeeld tijdens het voorover buigen), maar kan zich ook pas later openbaren. Ook kan men stijf zijn en een beperkte beweeglijkheid hebben ter hoogte van de vierde borstwervel. Men merkt dan dat men de bovenrug minder goed kan strekken, buigen en/of draaien.

Wat is de behandeling?

De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het opheffen van de irritatie en/of blokkade bij de vierde borstwervel. Voor de één is het belangrijk om de lichaamshouding te verbeteren, voor de ander is het aanpassen van de dagelijkse belasting op de wervelkolom meer van belang. Technieken die hierbij toegepast kunnen worden, zijn:

Welke techniek toegepast wordt, is afhankelijk van de patiënt en het klachtenbeeld. De herstelduur is afhankelijk van uw klachten en de duur van uw klachten.

Bekijk in detail

Nekhernia (Cervicale discus hernia)

Wat zijn de oorzaken?

Een nekhernia is een uitstulping van een breuk van de tussenwervelschijf. Bij een breuk komt de kern (nucleus) van de tussenwervelschijf naar buiten en kan deze compressie geven op de zenuwbanen. Dit kan verschillende klachten veroorzaken. Vaak heeft men last van nekpijn aan één zijde van de nek. In sommige gevallen zit de pijn centraal of aan beide zijde van de nek. Ook kan men last hebben van uitstralende pijn in één of naar beide armen met zelfs tintelingen, hoofdpijnklachten, voosheid en/of krachtverlies. Deze uitstralende pijn kan tot aan de hand lopen. Dit is afhankelijk van de locatie van de hernia, omdat die bepaalt welke zenuwbaan onder compressie komt te staan. Vaak is er een bewegingsbeperking van de nek.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn verschillende activiteiten die, wanneer langdurig aangehouden of krachtig ingezet, een discus bulging of zelfs een discus hernia kunnen veroorzaken. Deze zijn: het buigen van de nek naar voren, een slechte houding (ingezakt), activiteiten waarbij de armen voor het lichaam worden gehouden en tillen. Het draaien of zijwaarts buigen van de nek kan ook bijdragen aan het ‘overbelasten’ van 1 zijde van de discus. In sommige gevallen kan de aandoening door een banale activiteit worden veroorzaakt, zoals niezen of een klein voorwerp oppakken.

Wanneer de discus bulging op deze manier wordt veroorzaakt is het duidelijk dat de discus langdurige overbelast is geweest en dit net te veel belasting was. Ook kan langdurig slapen in een verkeerde houding een discus bulging als gevolg hebben.

De pijnklacht kan geprovoceerd worden door lezen, rijden, tv kijken, werken achter de computer, etc. Ook kunnen armactiviteiten (koken, stofzuigen etc.), langdurig zitten (onderuitgezakt), tillen en bepaalde nek bewegingen de klachten doen toenemen. Hoesten en niezen kan ook provocerend zijn. De meeste personen ervaren ook klachten (stijfheid) wanneer ze ‘s morgens wakker worden.

 

 

Hoe wordt het behandeld?

Een nekhernia kan conservatief of operatief worden behandeld. Vaak wordt er voor de conservatief oplossing, fysiotherapie gekozen. Wanneer deze benadering niet genoeg resultaat oplevert of wanneer er sprake is van een ernstige situatie zal er chirurgische interventie plaats vinden. Na deze interventie is revalidatie noodzakelijk om de stabiliteit op te trainen en de mobiliteit en flexibiliteit van de wervelkolom te behouden.

Tijdens de conservatieve behandeling evalueert de fysiotherapeut de pijnlijke bewegingen. Rust in combinatie met bewegen is de juiste behandeling. De oefeningen en levensstijladviezen dienen de nucleus (kern van tussenwervelschijf) terug in de oorspronkelijk positie te bewegen. Wanneer de kern minder ver uitpuilt zullen de klachten afnemen en de bewegelijkheid toenemen. Op dit moment zal het weefsel aan de achterkant van de tussenwervelschijf gaan herstellen, om op deze manier een her-uitstulping te voorkomen.

Klachtenvrij is niet direct probleemvrij. Men zal de stabiliteit oefeningen nog een tijd moeten voortzetten om optimaal resultaat te behalen en te behouden. Op het moment dat men de stabiliteit van de nek op een bepaald niveau heeft. Is het belangrijk om de nek soepel te houden om nekklachten te voorkomen.

Bekijk in detail

Slijtage aan de nek

Wat zijn de oorzaken?

Bijdragende factoren in het ontwikkelen van cervicale artrose kunnen zijn:

  • Leeftijd (>40 jaar),
  • Genetica,
  • Slechte houdingechte houding
  • Blessuregeschiedenis van nekletsel,
  • Overbelasting
  • Slechte biomechanica.

Wat zijn de symptomen?

Personen die slijtage in de nek ontwikkelen gradueel klachten door slijtage. In minder ernstige gevallen zal een persoon met cervicale degeneratie weinig tot geen pijn of klachten ervaren. Wanneer deze aandoening verergert, kan er stijfheid en pijn in de nek ontstaan met vermindering van de bewegelijkheid van de nek. Bij ernstige gevallen waarbij er problemen ter hoogte van het spinale kanaal ontstaan, kan men een verdoofd gevoel, krachtverlies of tintelingen ervaren in de nek, bovenrug, schouders, armen of handen. In sommige gevallen kan er bijkomend hoofdpijnklachten (spanningshoofdpijn) optreden.

Personen met deze aandoening ervaren gewoonlijk een toename van symptomen tijdens activiteiten waarbij de nek langdurig of herhaald in een gebogen of gestrekte positie wordt gehouden. De klachten kunnen ook toenemen tijdens langdurig onderuitgezakt zitten, tillen en eindstandige nekbewegingen. Vaak is er een afname van klachten wanneer men rustig ligt of warmte gebruikt op het nekgebied.

Hoe wordt het behandeld?

Het hoofddoel van de behandeling is zo actief mogelijk blijven zonder toename van klachten. De kracht en mobiliteit dienen behouden te worden om achteruitgang te voorkomen. De behandeling is gericht op de toename van flexibiliteit, kracht en pijnvermindering.

Slijtage aan de nek is een degeneratieve aandoening. Dit betekent dat de slijtage niet kan worden teruggedraaid. Het beste voor de cliënt is actief blijven en een adequaat revalidatie programma ondergaan. Veel personen met milde tot middelmatige cervicale degeneratie ervaren vaak weinig tot geen klachten wanneer zij correct omgaan met hun lichaam. Ontstaan er echt wel klachten? Dan dient er een nieuwe balans gevonden te worden tussen belasting en de belastbaarheid van de nek en is een revalidatie programma aangewezen. Verschillende onderdelen van dit revalidatie programma kunnen zijn:

Bekijk in detail

Houding gerelateerde rugklachten

Wat zijn oorzaken van het posturaal syndroom

Een langdurig slechte zithouding of langdurige incorrecte manier van staan geeft pijnklachten in de rug. Ter verduidelijking, wanneer men (langdurig) onderuitgezakt zit bevindt de onderrrug zich in een maximaal gebogen positie en de nek in een naar voren gerichte stand(protractie). Dit zorgt voor spanning op de rug gewrichten met als mogelijk gevolg (zeurende) pijnklachten in de rug en/of men kan nekklachten of hoofdpijnklachten ontwikkelen.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met het posturaal syndroom hebben een normale, pijnvrije bewegelijkheid van de wervelkolom. De klachten zijn alleen aanwezig wanneer men langdurig een verkeerde houding aanneemt. Dit kan in zit, stand maar ook in liggende positie. De pijn is meestal een vage pijn onderin de rug en kan soms ook aanwezig zijn ter hoogte van de bovenrug of de nek. Vaak kan de pijn worden verminderd door te bewegen of te wisselen van houding. Op deze manier wordt de spanning van de gewrichten afgehaald en dus de pijnklacht verminderd.

Hoe wordt het Posturaal syndroom behandeld?

De meeste personen met houding gerelateerde rugklachten ervaren geen pijn wanneer zij een correcte houding aannemen. In de meeste gevallen is een houdingscorrectie alles wat nodig is om het probleem te verhelpen. Met behulp van oefentherapie, triggerpointtherapie (dry needling), medical taping, easy taping en advisering kan een optimale houding worden bereik. Het lichaam wordt getraind om deze correcte houding aan te nemen gedurende dagelijkse activiteiten. Ook kunnen specifieke stretch en kracht oefeningen helpen om de belastbaarheid van de wervelkolom te verbeteren.

Bekijk in detail

Cervicogene Hoofdpijn

Wat zijn de oorzaken?

Tijdens bepaalde bewegingen van de nek of langaanhoudende posities van de nek komen de gewrichten, ligamenten, zenuwen en spieren van de nek onder stretch- of compressiekrachten te staan. Wanneer deze belasting hoger is dan dat de nek aan kan, kan dit leiden tot graduele of acute schade aan deze structuren. Wanneer deze schade gerefereerde pijn naar het hoofd geeft, spreken we van cervicogene hoofdpijn.

Het ontstaat dus na schade aan één of meer gewrichten, spieren, ligamenten of zenuwen van de bovenste drie wervels van de nek. De pijn is voelbaar in het hoofd, terwijl de oorzaak van de klacht in de nek ligt. Dit komt doordat de zenuwen die de bovenste nekwervels bezenuwen ook de huid van het hoofd, voorhoofd, kaak en oren bezenuwen. Met als resultaat gerefereerde pijn van de bovenste nekwervels naar deze regio’s van het hoofd.

Wat zijn de symtomen?

Personen met deze blessure ontwikkelen gradueel klachten, zoals pijn aan het hoofd en/of nekpijn tijdens of na belastende activiteiten. De pijn heeft meestal een constant, zeurend karakter en situeert zicht meestal aan één kant van het hoofd en in sommige gevallen aan beiden zijden van het hoofd. De pijn is ook gelokaliseerd ter hoogte van de achterkant van het hoofd, soms ook achter de ogen en op het junkbeen, en minder vaak voorkomend op de top van het hoofd, voorhoofd of oor-regio. Personen met deze blessure ervaren vaak nekpijn, stijfheid en moeite met het draaien van de nek in combinatie met de hoofdpijnklachten. Ook kan druk op de bovenste gewrichten van de nek (net onder de schedel) pijnlijk zijn. Pijn, tintelingen of voosheid kunnen in zeldzame gevallen optreden in de bovenrug, schouders, armen of handen. In sommige gevallen ervaart men ook andere klachten, zoals: duizeligheid, misselijk, licht-hoofdig, verminderde concentratie en neerslachtigheid.

Hoe wordt het behandeld?

De meeste personen met deze blessure herstellen snel en volledig met adequate fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit: manuele mobilisatie technieken, triggerpointtherapie, dry needling therapie, oefentherapie, medical taping, tractie en het aanpassen van technieken/activiteiten in de sport en/of dagelijks leven.

De focus van de oefentherapie ligt op het verbeteren van de nekstabiliteit, flexibiliteit, kracht en lichaamshouding van de cliënt. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.

Bekijk in detail