Lunge oefening

Lungeoefening – anatomie & uitvoering

Hoe voer je een lunge uit?

Als je een lunge uit wilt voeren is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Zo voorkom je dat er blessures ontstaan. Vooral als je deze oefening gebruikt om te herstellen van een blessure, is het van groot belang dat je de juiste vorm aanneemt tijdens de oefening. Een lunge voer je als volgt uit:

1. Pak twee dumbbells met hetzelfde gewicht en houd deze langs je lichaam;
2. Ga rechtop staan met je benen naast elkaar en houd je knieën licht gebogen;
3. Houd je bovenlichaam recht, stap met één been vooruit en zak vervolgens door je heupen;
4. Druk jezelf weer omhoog en ga terug naar de beginpositie;
5. Herhaal de oefening vervolgens en wissel bij iedere herhaling van been.

Waar moet je specifiek op letten bij het uitvoeren?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten tijdens het uitvoeren van de lunge. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je de knie niet verder laat komen dan je tenen tijdens het zakken. Tijdens de oefening dien je de rug recht te houden. Wanneer je de oefening intensiever wilt maken, kun je de oefening langzaam uitvoeren of zwaardere gewichten gebruiken. Verhoog de intensiteit van de oefening pas als je de oefening goed beheerst. Twijfel je of je de oefening wel in de correcte vorm uitvoert? Voer de oefening in dit geval eerst een aantal keer samen met een expert uit.

Waneer je de lunge niet goed uitvoert heb je kans op een vergrote valgusstand van de knie. De knieën gaan dan te ver naar binnen staan. Dit noemen we ook wel x-benen. Dit ziet er niet alleen gek uit, maar het is ook erg slecht voor je knieën. We kunnen door deze stand verschillende klachten ontwikkelen zoals;

Welke variaties zijn er?

Er zijn veel variaties, waaronder bijvoorbeeld walking lunges. Dit zijn lunges waarbij je daadwerkelijk naar voren stapt. Hierdoor heb je meer ruimte nodig wanneer je deze oefening uitvoert. Met verschillende variaties kun je de nadruk op een bepaalde spiergroep leggen. Zorg er tijdens het uitvoeren van de oefeningen altijd voor dat je goed op de vorm let, dit is het allerbelangrijkste.

Een vraag voor onze fysiotherapeuten?

Heb jij een vraag over deze oefening? In dit geval is het geen slecht idee om deze vraag op ons forum te plaatsen. Ons forum wordt actief bijgehouden door verschillende specialisten die jouw vragen kunnen beantwoorden. Wil jij de lunge gebruiken om bepaalde klachten of blessures te verhelpen? In dit geval raden wij je aan om dit eerst met een fysiotherapeut te overleggen. Fysiotherapie4all heeft verschillende praktijken door heel Nederland. Hierdoor is het eenvoudig om een goede therapeut bij jou in de buurt te vinden. Onze experts hebben ieder hun eigen specialismen en werken nauw samen om cliënten de juiste hulp te kunnen bieden. Behalve dat onze kennisbank een belangrijk online platform is voor mensen die lichamelijke klachten ervaren, kun jij je dus ook door een van onze therapeuten laten behandelen.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer