Specialisme

Geriatrie fysiotherapie

Zoek een fysiotherapeut in de buurt

Geriatrie fysiotherapie


Geriatrie fysiotherapie is bedoeld voor patiënten met een oudere leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek.Veel oudere mensen krijgen ten gevolge van ziekten en slijtage problemen in de mobiliteit en functionaliteit. Als gevolg hiervan is er een afname van de zelfredzaamheid en eventueel toename van met al zijn gevolgen.

Zoek Geriatrie Fysiotherapie in de buurt

Voor welke klachten is het geschikt

Het gaat bij geriatrische fysiotherapie om ouderen met complexe gezondheidsproblematiek. Echter gaat het niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson, of een gebroken heup, osteoporose, artrose verschijnselen vertonen van ouderdom. De geriatrie fysiotherapeut werkt vanuit specifieke kennis over de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden.

Zoek een fysiotherapeut in de buurt

Wat doen we tijdens de behandeling

Eerst krijgt de cliënt een intake, die bestaat uit het zorgvuldig in kaart brengen van de klachten. Dit gebeurd door middel van een gesprek en een aansluitend lichamelijk onderzoek. Tijdens de verdere behandelingen zijn cliënten voornamelijk bezig met oefentherapie, gericht op het herwinnen en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.

 

Een voorbeeld van een programma dat we aanbieden is:

 Valpreventie (thuisoefenprogramma) 

 

Spierkracht, lenigheid, evenwicht en reactievermogen zijn de risicofactoren voor val incidenten die als meest beïnvloedbaar beschouwd worden. Om de stabiliteit te bereiken die nodig is, moeten zowel beenspierkracht als evenwicht boven een drempelniveau gehouden worden. Zelfs mensen van in de 90 kunnen hun kracht en evenwicht voldoende verbeteren om zo val incidenten te voorkomen.

Het Otago thuisoefenprogramma is specifiek ontwikkeld om val incidenten te voorkomen. Het bestaat uit een serie in moeilijkheidsgraad toenemende been spier versterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema.

De oefeningen worden individueel voorgeschreven tijdens een serie van 5 huisbezoeken door een getrainde instructeur en nemen in moeilijkheidsgraad toe.

Het duurt ongeveer 30 minuten om de oefeningen uit te voeren. Van een deelnemer wordt verwacht dat zij 3 keer per week oefenen en 2 keer wandelen.

Zoek een fysiotherapeut in de buurt

Hoe werkt het precies?

Tot het werk van de geriatrie fysiotherapeut behoort het behandelen van de cliënt (zie kopje wat doen we tijdens behandeling), maar ook het adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers, over onder andere het ziektebeeld, de prognose, de behandeling, transfers, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

 

 

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer

Veelgestelde vragen

Geriatrie fysiotherapie is bedoeld voor patiënten met een oudere leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek.Veel oudere mensen krijgen ten gevolge van ziekten en slijtage problemen in de mobiliteit en functionaliteit. Als gevolg hiervan is er een afname van de zelfredzaamheid en eventueel toename van met al zijn gevolgen.
Fysiotherapie wordt voor mensen ouder dan 18 jaar maar heel beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen als je een chronische aandoening hebt, wordt fysiotherapie vergoed vanaf de 21ste behandeling. Overleg met je fysiotherapeut of uw chronische aandoening hiervoor in aanmerking komt. Je kunt fysiotherapie wel verzekeren via een aanvullende verzekering. Om een aanmerking te komen voor geriatrie fysiotherapie heb je een verwijzing van de huisarts nodig.
Zonder verwijzing van een arts kan er een afspraak gemaakt worden met een geriatrie fysiotherapeut. De geriatrie fysiotherapeut kan, wanneer nodig, ook aan huis behandelen, dan is er echter wel een verwijzing nodig. Bij een chronische aandoening is het handig om informatie te vragen van uw fysiotherapeut om te kijken of het verzekeringstechnisch verstandig is om via een verwijzing te behandelen.
Regelgeving verandert elk moment rondom het corona virus. Neem contact op met uw therapeut voor informatie. Vaak is behandeling mogelijk echter het is aan de geriatrie fysiotherapeut om in te schatten of de te leveren zorg noodzakelijk is op basis van een afweging tussen het risico dat niet behandelen met zich meebrengt in verhouding tot het risico op verspreiding van het corona virus.
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending