Triggerpoint therapie
Triggerpoint therapie is een therapievorm om NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s) te behandelen. Dit zijn kleine verkrampingen in spieren die men kan waarnemen als plaatselijke verdikkingen. Deze verhardingen, plaatselijke verdikking ofwel spierknopen, zijn een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Triggerpoints bevinden zich dus in <a class="wpil_keyword_link" href="https://fysiotherapie4all.nl/triggerpoints/spieren" title="spieren" data-wpil-keyword-link="linked">spieren</a>. Deze spierknopen kunnen goed behandeld worden middels <a class="wpil_keyword_link" href="/triggerpoints/wat-is-een-triggerpoint" title="triggerpoint" data-wpil-keyword-link="linked">triggerpoint</a> therapie (dry needling therapie). De therapie zal gericht zijn op het inactiveren van de myofasciale triggerpoints, waardoor de strakke spierstrengen die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning worden losgemaakt.
Zoek Triggerpoint Therapie in de buurtVoor welke klachten is het geschikt
Triggerpoints zijn te herkennen aan een lokal verdikking in een spier. Vaak worden pijnlijke harde bobbeltjes gevoeld. Om een bepaald punt in spieren te behandelen die pijn klachten veroorzaken kan behandeling van de triggerpoints helpen.
Hoe ontstaan triggerpoints?
Triggerpoints kunnen ontstaan door het verkeerd gebruiken van de spieren, maar ook bij ‘gewoon’ gebruik van een lichaam wat slecht in balans is. Hierbij kan men denken aan een ongeluk, overbelasting, maar ook onderbelasting, stress of slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat zich kan uiten in triggerpoints binnen de spier en pijn veroorzaken zal. De meest voorkomende oorzaak is chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een verkeerde (werk)houding of door sport. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor uitstralende pijn dan waar de triggerpoint zich bevindt. Ze ontstaan dan in spieren die de taak van de verzwakte spier overnemen. Bekende voorbeelden zijn bilklachten met uitstraling naar denen, (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/ CANS (Complaints of the Arm, Neck and/ or Shoulder). Triggerpoint-therapie valt onder de neuromusculaire therapie.
Wanneer kan een fysiotherapeut helpen?
Triggerpoint therapie kan eigenlijk bij heel veel klachten worden ingezet. Het is een ‘myofaciale’ techniek wat inhoud dat het vooral geschikt is voor klachten waarbij de spieren de oorzaak zijn. De mens bestaat voor een heel groot deel uit bindweefsel. Dus de kans dat triggerpoints meespelen bij klachten zijn erg groot. Triggerpoints veroorzaken een pijn die uitstraalt naar andere plekken in het lichaam.
Voor welke klachten is triggerpointtherapie geschikt
- Hoofdpijnklachten
- Nekklachten
- Schouder- en armklachten
- Rugpijn
- Bil- en heupklachten
- Kuitklachten
Op plekken waar pijnlijke verhardingen worden waargenomen in de spieren, kan behandeling van triggerpoints uitkomst bieden.
Wat doen we tijdens de behandeling
Tijdens de triggerpoint therapie behandeling worden gericht de triggerpoints bestrdden. De fysiotherapeut kan hierbij gebruik maken van (of combinatie van) manuele druktechniek, dry neelding, massage, houdingstherapie, koelen en rekken, rekken en myofasciale release technieken. Ook zien men dat het effectief is om triggerpoint therapie te combineren met andere fysiotherapeutische vormen zoals een gerichte oefening. Tijdens de behandeling is er ook aandacht voor het bredere kijk op de problematiek. Graag denken de fysiotherapeuten van Fysio4all mee over het opheffen van de onderhoudende factoren van de klacht zodat niet alleen de gevolgen bestreden worden.
Hoe werkt het precies?
Men kan middels triggerpoint therapie de triggerpoints op verschillende manieren bestrijden. Het uiteindelijke doel blijft hetzelfde. De fysiotherapeut kan gebruik maken van (een combinatie van) onderstaande therapievormen.
Manuele druktechnieken
Dit houd in dat men door middel van manuele druktechnieken de triggerpoint (spierknoop) verplaatst in de spiervezel. De triggerpoint heeft bloedvaten dichtgedrukt waardoor er weinig doorbloeding is in dit gedeelte van de spiervezel. Hierdoor kan er geen energie naar de spier (ATP), waardoor er geen goede contractie (samentrekking) kan plaatsvinden. Afvalstoffen blijven op deze plek zitten. Dit is een slechte omgeving voor de triggerpoint om te herstellen. Door de triggerpoint wat te verplaatsen in de spiervezel komt deze in een beter doorbloed gedeelte waardoor het triggerpoint zal oplossen.
Dry needling
Bij dry-needling therapie worden triggerpoints behandeld door middel van het inbrengen van kleine naalden in de triggerpoint. Er wordt hierbij geen vloeistof ingebracht (‘dry’ needling). Door het inbrengen van het naaldje spant de triggerpoint kort samen (Local Twitch Response), maar volgt daarna juist ontspanning. Door deze techniek wordt het triggerpoint gedeactiveerd. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.
Massage
In een triggerpoint ontstaan afvalstoffen. Wanneer deze niet behandeld wordt ontstaat er een ophoping van afvalstoffen. Wanneer deze afvalstoffen verdwijnen, kan het triggerpoint herstellen. Middels massagetechnieken kan men de doorbloeding van spieren verbeteren waardoor afvalstoffen beter en sneller afgevoerd worden.
Houdingstherapie
Een goede lichaamshouding verkleint de kans op triggerpoints. De fysiotherapeut kan adviseren en oefeningen geven om een juiste lichaamshouding te handhaven gedurende de dag, tijdens werk en tijdens sport.
Koelen en rekken
Ook wel spray-and-stretch techniek genoemd. Men kan ook rekken in combinatie met koelen. Er wordt eerst een koude spray op de spier met de triggerpoint gespoten en daarna wordt deze op rek gebracht. Op deze manier worden triggerpoints gedeactiveerd.
Rekken
Door het rekken van de spier waarin het triggerpoint zich bevindt, kan men het triggerpoint iets verplaatsen in de spiervezel, waardoor deze in een beter doorbloed milieu komt en zo zijn afvalstoffen kan lozen. Het herstel wordt zo ingezet.
Myofasciale release technieken
Bij deze vorm van therapie past men technieken toe waardoor de fascie soepeler wordt. Fascies zijn weefsels die alles in het lichaam met elkaar verbinden. Zij zijn dus ook betrokken bij triggerpoints. Wanneer de fascies soepel zijn, kunnen triggerpoints beter herstellen.
Onze reviews
Via de Feedback Company
Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.
4.6 / 5 uit 1176 reviews