Erector spinae (rugstrekker)

Wanneer mensen rugklachten ervaren dan is meestal de erector spinae hier ook bij betrokken. Het is buitengewoon vervelend als je problemen hebt aan de erector spinae, de rugstrekker. En het vervelende is dat je die klachten zomaar kunt oplopen, soms al door gewoon verkeerd te zitten of verkeerd te tillen. Als je deze klachten snel verholpen wilt hebben, raden wij je aan om een afspraak in te plannen bij een van onze praktijken.

Via deze website maak je eenvoudig een afspraak, zoek je naar extra informatie over de klachten of stel jij een vraag in het forum. Uiteraard werken wij samen met alle zorgverzekeraars. Op een kaartje vind je snel een van onze vestigingen die dicht bij je in de buurt gevestigd zijn. Zo weet je waar je moet zijn als je snel van je klachten af geholpen wilt worden.

Bekijk de belangrijke functie van de erector spinae

Erector spinae: een groep van 256 afzonderlijke spieren

Je zou de erector spinae veel eerder een spiergroep noemen dan een spier, om de simpele reden dat de erector spinae in feite een groep van 256 afzonderlijke spieren is, die weer is onderverdeeld in drie groepen: de longissimus, de iliocostalis en de spinalis. In Nederland wordt de erector spinae ook wel de rugstrekker genoemd, waarmee ook meteen de belangrijkste functie van deze spiergroep benoemd is. Behalve dat zorgt de spiergroep ervoor dat ook de romp stabiel blijft. Buig je de romp naar achteren? Ook dan doe je een beroep op de erector spinae, die op een aantal punten aan de wervelkolom zijn houvast vindt.

Rugoefening voor de erector spinae (rugstrekkers)

Gebogen houding en verkeerd tillen kunnen klachten veroorzaken

Klachten aan de erector spinae kunnen snel ontstaan bijvoorbeeld tijdens een lange autorit. Zorg dus altijd voor voldoende ondersteuning van de rugleuning of doe een kussentje in je rug. Ook als je langdurig in een gebogen houding zit op kanoor, boven je mobiele telefoon of tablet kun je klachten aan de rugstrekker krijgen, zoals er ook klachten kunnen ontstaan als je langdurig voor- of achterover gebogen staat. De klachten door een verkeerde houding bij telefoon of tablet gebruik zijn eenvoudig te verhelpen met een standaard waarop je tablet of telefoon plaatst. De klassieke wijze waarop je klachten kunt krijgen aan de rugstrekker is als je iets verkeerd of iets te snel van de grond tilt. De tip dat je door je knieën moet buigen kent iedereen, nog steeds neemt niet iedereen deze toch gouden tip ter harte.

triggerpoints-erector-spinae

Verstandig om te blijven bewegen

Voor je bij een van onze specialisten terecht kunt is het ondanks de pijn die je in de rug voelt verstandig zoveel mogelijk te blijven bewegen. Ga je stilzitten, dan worden de spieren namelijk nog stijver en zal de pijn alleen maar meer toenemen. En dat wil je uiteraard niet.

Maak direct een afspraak via onze website

Wil je zo snel mogelijk verlost zijn van de klachten aan de erector spinae? Logisch, want deze klachten zijn vaak erg pijnlijk. Om de klachten zo snel mogelijk te verminderen, raden wij je aan om een afspraak in te plannen bij een van onze vestigingen. Heb je nog vragen die je graag beantwoord hebt in de tussentijd? Dan kun je deze vraag op ons forum stellen.

Bekijk hier een onderzoek over de spiergroep Erector spinae.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer