Rectus abdominis (Rechte buikspier)

Verloop van de Rectus abdominis

De rectus abdominis is gelegen in de buikregio. Hij loopt van het borstbeen en het kraakbeen van de vijfde tot en met zevende rib naar het schaambeen en de symfyse (de schaambeenvoeg).

Bekijk hier de video over de M. rectus abdominus

Functie van de Rechte buikspier

Wanneer deze spier aanspant en het bekken gefixeerd wordt, buigt de romp naar voren. Wanneer de romp gefixeerd wordt en de rechte buikspier spant aan, beweegt het bekken naar achteren. Daarnaast fixeert de rectus abdominis de borstkas (thorax) aan het bekken.

Klachten die de Rectus abdominis kan veroorzaken

Pijn in de onderrug

Wanneer de rectus abdominis onvoldoende getraind is, kan dit zorgen voor een verminderde rompstabiliteit. Dit kan weer leiden tot a-specifieke lage rugklachten. Men ervaart hierbij vaak pijn in de onderrug bij lang zitten of lang staan. Een onderrugklacht ten gevolge van instabiliteit kan men vaak verhelpen met core-stability training. Men krijgt dan specifieke oefeningen om de buik en rug te trainen.

Rectus diastase

Een rectus diastase is een aandoening die men aan een zwangerschap kan overhouden. Tijdens een zwangerschap zet de buik uit en wijken de rechte buikspieren uiteen. Na de zwangerschap kan dit vanzelf weer herstellen. Wanneer dit niet gebeurt (omdat de spieren dusdanig opgerekt zijn), spreekt men van een rectus diastase. Men kan hierdoor klachten aan het bekken en/of de rug krijgen.
De behandeling hangt af van de mate van diastase. Bij een lichte diastase, kunnen specifieke oefeningen voldoende zijn om van deze klacht te herstellen. Een ernstigere diastase kan vaak alleen operatief hersteld worden.

Bekijk hier een onderzoek over de Rectus abdominis.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer