Serratus Posterior (Achterste gezaagde spier)

Verloop van de Serratus Posterior

Deze Serratus Posterior bestaat uit een hoger en lager gedeelte. Het bovenste gedeelte is in de bovenrug gelegen en het onderste gedeelte in de onderrug. Het bovenste gedeelte van deze spier loopt van de nekband, zevende nekwervel en de eerste tot en met derde borstwervel naar de tweede tot en met vierde rib. Het onderste gedeelte loopt van de elfde borstwervel tot en met de tweede lendenwervel naar de achtste tot en met twaalfde rib.

Functie van de serratus posterior

Het bovenste gedeelte heeft het optillen van de ribben als functie en het onderste gedeelte heeft het laten zakken van de ribben als functie.

Klachten die de achterste gezaagde spier kan veroorzaken

Bovenrugklachten

Het bovenste gedeelte van de serratus posterior kan pijnklachten in de bovenrug veroorzaken. Door bijvoorbeeld overmatig heffen van de ribben bij spanningsklachten en/of hyperventilatie kan de spier overbelast raken en kan dit resulteren in lokale pijnklachten.
Door de spier meer te laten ontspannen kan men de klachten vaak al goed verhelpen. De fysiotherapeut kan u hiermee helpen door bijvoorbeeld houdingstherapie, oefentherapie, rekken, taping, etc.

Onderrugklachten

Pijn in de onderrug (lage rugklachten) kan het gevolg zijn van een blessure aan het onderste gedeelte van de spier.
Wanneer deze spieren ongetraind of juist overbelast zijn, kunnen er pijnklachten optreden. Fysiotherapeutische technieken die hierbij zouden kunnen helpen, zijn: manuele therapie, oefentherapie, taping, houdingstherapie etc.

Armklachten

Wanneer triggerpoints in de serratus posterior superior gevestigd zijn, kan dit ook voor pijn in de arm zorgen. Dit is ‘pijn op afstand’ en deze pijnpatronen zijn voor iedere spier afzonderlijk vastgesteld. Heeft u armklachten en is er in de arm zelf geen oorzaak te vinden? Misschien dat het in uw geval wel met triggerpoints in de serratus posterior te maken heeft!
In dat geval zou u baat kunnen hebben bij het detoniseren (ontspannen) en ontladen van de triggerpoints in deze spier.

Bekijk hier een onderzoek over de Serratus Posterior.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer