Wat kan er fout gaan bij dry needling?

Dry needling is een veelgebruikte therapie die wordt toegepast om spierpijn, knopen (triggerpoints) en andere musculoskeletale aandoeningen te behandelen. Het omvat het inbrengen van dunne naalden direct in de huid en spieren om verlichting te bieden. Hoewel dry needling over het algemeen veilig is, zijn er enkele potentiële risico’s en bijwerkingen die belangrijk zijn om te begrijpen voordat je deze behandeling overweegt.

Dry needling is over het algemeen een veilige procedure wanneer uitgevoerd door een getrainde en gekwalificeerde zorgverlener. Echter, net als bij elke medische procedure, zijn er potentiële risico’s en bijwerkingen.

Hier zijn enkele dingen die fout kunnen gaan bij dry needling:

  1. Bloedingen en blauwe plekken: Tijdens de behandeling kunnen kleine bloedingen optreden als gevolg van het inbrengen van naalden. Dit kan leiden tot blauwe plekken op de behandelde gebieden.
  2. Pijn en ongemak: Sommige mensen ervaren tijdelijke pijn, ongemak, of een licht branderig gevoel tijdens de dry needling-procedure. Dit kan enkele uren tot dagen aanhouden.
  3. Vermoeidheid en lichamelijke reacties: Na de behandeling kun je vermoeidheid of een lichte duizeligheid ervaren. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt snel.
  4. Infectie: Hoewel het zeldzaam is, bestaat er een risico op infectie op de plaats waar de naalden zijn ingebracht. Het naleven van strikte aseptische technieken en het gebruik van steriele naalden vermindert dit risico.
  5. Zenuwletsel: Als de naalden niet op de juiste manier worden geplaatst, kan er letsel aan zenuwen optreden. Dit risico wordt geminimaliseerd door een ervaren en goed opgeleide zorgverlener.
  6. Allergische reacties: In zeldzame gevallen kunnen mensen allergische reacties ervaren op materialen die in de naalden worden gebruikt, zoals latex. Het is belangrijk om allergieën met je therapeut te bespreken voordat de behandeling begint.
  7. Pneumothorax: Bij behandelingen in het borst- of schoudergebied bestaat een zeer laag risico op pneumothorax, een ophoping van lucht tussen de longen en de borstwand. Dit is uiterst zeldzaam en komt vooral voor als de naald te diep wordt ingebracht.
  8. Heractivering van oude blessures: Soms kan dry needling tijdelijk bestaande symptomen verergeren voordat verbetering optreedt. Dit is meestal van voorbijgaande aard.

Veiligheid Eerst: Het Belang van Een Gekwalificeerde Zorgverlener tijdens

Het is essentieel om dry needling alleen te laten uitvoeren door getrainde en gekwalificeerde zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, chiropractors of artsen. Deze professionals hebben de juiste opleiding en ervaring om de procedure veilig en effectief uit te voeren. Het is ook belangrijk om een grondige evaluatie en gesprek met je zorgverlener te hebben voordat je instemt met de behandeling. Tijdens dit consult kun je eventuele zorgen of vragen bespreken en samenwerken om te bepalen of dry needling geschikt is voor jouw specifieke situatie.

In conclusie is dry needling een waardevolle behandelingsoptie voor veel mensen met spierpijn en musculoskeletale aandoeningen. Het kan effectief zijn bij het verlichten van pijn en het verbeteren van de mobiliteit. Echter, zoals bij elke medische procedure, zijn er enkele potentiële risico’s en bijwerkingen. Door goed geïnformeerd te zijn en samen te werken met een ervaren zorgverlener, kun je de voordelen van dry needling maximaliseren terwijl je de mogelijke complicaties minimaliseert. Veiligheid staat altijd voorop.

Wil jij meer weten over dry needling? Bekijk dan deze pagina.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer