De mogelijke risico’s en bijwerkingen van dry needling

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een medische techniek waarbij dunne naalden in triggerpoints of spierknopen worden ingebracht om pijn en spanning te verlichten. Hoewel het vergelijkbare naalden gebruikt als acupunctuur, is het belangrijk op te merken dat het doel en de toepassing van dry needling anders zijn. Dry needling richt zich op het losmaken van spierspanning en het bevorderen van herstel.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van dry needling?


Dry needling is over het algemeen een veilige behandelingsmethode wanneer uitgevoerd door een ervaren en goed opgeleide medische professional, zoals een fysiotherapeut of een arts. Er zijn echter enkele mogelijke risico’s en bijwerkingen verbonden aan dry needling, zoals bij vrijwel elke medische procedure het geval is.

  1. Tijdelijke Pijn en Oncomfortabele Sensaties: Direct na een dry needling-sessie kan er enige tijdelijke pijn of ongemak zijn op de plaatsen waar de naalden zijn ingebracht. Dit kan variëren afhankelijk van de gevoeligheid van de persoon en de diepte van de naaldinvoer.
  2. Blauwe Plekken en Lichte Bloedingen: In sommige gevallen kan het inbrengen van naalden leiden tot blauwe plekken of lichte bloedingen op de behandelde gebieden. Dit is meestal mild van aard en verdwijnt na verloop van tijd.
  3. Tijdelijke Verergering van Klachten: Sommige mensen kunnen na een dry needling-sessie een tijdelijke verergering van hun klachten ervaren voordat ze verlichting voelen. Dit wordt soms aangeduid als “herxheimer-reactie” en is vaak van korte duur.
  4. Vermoeidheid en Duizeligheid: Na de behandeling kunnen sommige mensen zich vermoeid of duizelig voelen. Dit kan te wijten zijn aan het vrijkomen van endorfines en de algemene reactie van het lichaam op de behandeling.
  5. Lichte Zwelling en Gevoeligheid: Na de behandeling kunnen behandelde gebieden licht gezwollen of gevoelig zijn. Dit is meestal van tijdelijke aard en verdwijnt binnen enkele dagen.
  6. Zelden Infectierisico: Hoewel de naalden steriel moeten zijn en de behandelde gebieden schoon moeten worden gehouden, bestaat er een zeldzaam risico op infectie op de plaatsen waar de naalden zijn ingebracht.
risico

Wat zijn de risico’s en voorzorgsmaatregelen?

Het is belangrijk op te merken dat de meeste bijwerkingen van dry needling mild en van voorbijgaande aard zijn. Er zijn echter enkele factoren die het risico op bijwerkingen kunnen vergroten:

  • Ongeschoolde Beoefenaars: Onvoldoende getrainde of gekwalificeerde beoefenaars kunnen het risico op ongewenste bijwerkingen vergroten. Zorg ervoor dat je behandeling ondergaat bij een ervaren en gecertificeerde medische professional.
  • Onderliggende Medische Aandoeningen: Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals bloedingsstoornissen, kunnen een verhoogd risico op bloedingen of complicaties hebben. Het is belangrijk om je medische geschiedenis met je behandelaar te bespreken.
  • Spontane reflexen: Tijdens een dry needling-sessie kunnen patiënten onwillekeurige spiercontracties ervaren, ook wel bekend als een spierspasme of fasciculatie. Deze reflexen kunnen onverwacht optreden en zijn meestal niet gevaarlijk. Echter, in sommige gevallen kunnen ze leiden tot ongemak of pijn. Het is essentieel dat patiënten zich bewust zijn van deze reflexen en zich ontspannen tijdens de behandeling om mogelijke ongemakken te minimaliseren.
  • Napijn: Na een dry needling-sessie ervaren sommige patiënten napijn, wat normaal is. Deze pijn kan variëren van licht ongemak tot matige pijn en kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden. Het is belangrijk om te weten dat deze napijn meestal van voorbijgaande aard is en verbetert naarmate de spieren ontspannen en genezen.

Dry needling kan effectief zijn voor het verlichten van spierpijn en spanning, maar het is ook belangrijk om bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen. Over het algemeen zijn de bijwerkingen mild en tijdelijk van aard. Als je overweegt om dry needling te proberen, is het raadzaam om te overleggen met een gekwalificeerde medische professional die je kan adviseren over de mogelijke risico’s en voordelen. Een goed opgeleide behandelaar zal zorgvuldig letten op je medische geschiedenis en individuele behoeften om ervoor te zorgen dat de behandeling veilig en effectief is. Wil jij meer weten over dry needling? Bekijk dan onze pagina voor meer informatie.

Wil jij meer weten over dry needling en risico’s? Bekijk dan deze pagina!

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer