MRI scan

Wat is een MRI-scan?

MRI is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging. Een MRI scan behoort tot de beeldvormende onderzoeken. Men ligt in een lange tunnel waar een magneet in zit. Door middel van deze sterke magneet en geluidsgolven kan men het binnenste van het lichaam in beeld brengen.

Wanneer maakt men een MRI scan?

Men maakt een MRI scan wanneer men in het lichaam wil kijken. Dit kan bij verschillende situaties wenselijk zijn, zoals:

  • Bij verdenking van een hernia
  • Bij verdenking van een slijmbeursontsteking
  • Bij verdenking van peesletsel
  • Bij verdenking van spierletsel
  • Bij verdenking van kraakbeenschade
  • Bij verdenking van ontstekingen
  • Bij verdenking van tumoren

Wat kan ik verwachten bij een MRI scan?

U kunt via een arts of specialist een verwijzing krijgen voor een MRI scan. U gaat dan in het ziekenhuis naar de röntgenafdeling. Daar wordt de MRI scan gemaakt. U ligt hierbij (gedeeltelijk) in een lange tunnel die aan de uiteinden open is. Het MRI-apparaat maakt tijdens het onderzoek veel lawaai. U probeert zo stil mogelijk te liggen en u krijgt een koptelefoon op waarmee u eventueel muziek kan luisteren. Ook krijgt u een knop in uw handen waarmee u indien nodig contact kan maken met degene die de scan maakt. Het is handig om gemakkelijk zittende kleding aan te doen op de dag van de MRI-scan en zo weinig mogelijk metaal te dragen. Metalen sieraden, riemen en dergelijken doet u van te voren af. De meeste MRI onderzoeken duren 15 tot 45 minuten.
Soms gebruikt men tijdens de MRI contrastmiddel om het te onderzoeken gebied goed zichtbaar te maken. Dit is echter niet altijd nodig.

De tunnel van de scan kan dicht of open zijn. Een open tunnel is geschikt voor mensen met claustrofobie of met overgewicht. Hierbij is de tunnel wijder en liggen hoofd en voeten vrij.
In sommige situaties kan een MRI niet gemaakt worden, bijvoorbeeld bij een pacemaker of als u minder dan twaalf weken zwanger bent. Er zijn echter nog een aantal situaties meer waarbij een MRI scan niet uitgevoerd mag worden. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw arts/specialist.