Verloop van de masseter
Deze masseter ligt bij de kaak. Hij begint bij het jukbeen en loopt naar de hoek van de onderkaak.
Bekijk de video over de masseter!
Functie van de masseter
Deze wangkauwspier tilt de onderkaak op en beweegt deze naar voren. Deze spier helpt dus mee bij het sluiten van de mond.
Klachten die de wangkauwspier kan veroorzaken
Kaakklachten
Wanneer de masseter spier wordt overbelast, bijvoorbeeld wanneer men veel kauwgom kauwt of bij tanden knarsen, kan dit resulteren in een verminderd functioneren van de kaak. Dit kan lastig zijn bij bijvoorbeeld eten of praten.
Onze fysiotherapeuten kunnen bij kaakklachten uitzoeken of de klacht het gevolg is van deze spier. Waar nodig kunnen zij u zelf behandelen of doorsturen naar een specialist op het gebied van kaakklachten.
Spanningshoofdpijn
Wanneer de kaakspier wordt overbelast, bijvoorbeeld door overmatig kauwen of tanden knarsen, kan dit ook leiden tot spanningshoofdpijn. Dit komt door de vorming van triggerpoints. Die kunnen een ‘geprojecteerde pijn’ in de tanden, bij het oor en ter hoogte van het voorhoofd geven. De pijn bij het oor en voorhoofd kan zich dus uiten als spanningshoofdpijn.
In dit geval kunnen deze klachten verdwijnen wanneer men zich aan de kaakspier laat behandelen. Wanneer deze spier meer ontspant en de triggerpoints verdwijnen, zullen de hoofdpijnklachten in de meeste gevallen ook verdwijnen.
Het knakken van de kaak
Wanneer deze spier aangedaan is kan de functie veranderen, wat invloed kan hebben op het kaakgewricht zelf. We kunnen ‘knoep-‘ of ‘knak’ klachten ervaren en zelf kan de kaak subluxeren (uit de kom gaan).
Bekijk hier een onderzoek over de Masseter.