Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn bij mensen. Ongeveer 80% van de hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door deze vorm van hoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn wordt vaak omschreven als het gevoel alsof er een strakke band over het hoofd zit. Personen die last hebben van deze aandoening, hebben vaak ook moeite met slapen en eten.

(Ook bekend als: koppijn, hoofdpijn)

Wat houdt spanningshoofdpijn in?

Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn, begint de pijn vaak in onze nekspieren/achterkant van je hoofd en beweegt naar voren, zodat het uiteindelijk je nek, hoofdhuid en het hoofd omvat. Deze aandoening wordt vaak omschreven als het gevoel alsof je een strakke band over je hoofd hebt.


 

Spanningshoofdpijn en de behandeling van de fysio

Dry needling-therapie is een onderdeel van triggerpoint-therapie, wat een effectieve methode is voor het bestrijden van hoofdpijnklachten. Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Dry needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en). Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en is geen klassieke acupunctuur.

Wat zijn de oorzaken?

Vaak worden de klachten veroorzaakt door lange tijd in een en dezelfde positie te zitten, bijvoorbeeld computerwerk. Het kan ook worden veroorzaakt door stress, eenzijdig werk, maar soms is er geen aanwijsbare oorzaak. Als hoofdpijn 15 of meer dagen per maand voorkomt voor een x-aantal maanden, kunnen we de hoofdpijn beschouwen als chronische spanningshoofdpijn. Als ze minder vaak voorkomen spreken we van episodische spanningshoofdpijn. Hoewel deze aandoening pijnlijk maar met name vervelend kan zijn, zijn ze zelden een teken van een meer ernstige ziekte. Een combinatie van veranderingen in levensstijl, ontspanningstechnieken, en traditionele en complementaire therapieën kunnen bijdragen tot het verminderen van deze hoofdpijn. In onze praktijk zien we dat ‘triggerpoints’ een veel voorkomende oorzaak zijn van hoofdpijnklachten. Middels triggerpoint-/dry needling-therapie behalen we mensen met zeer goede resultaten.

Wat zijn de tekens en symptomen?

Spanningshoofdpijn wordt altijd als erg vervelend ervaren. Echter kunnen de symptomen uiteenlopen. Hieronder een overzicht van de symptomen van spanningshoofdpijn waar je voor behandeling bij onze fysio terecht kunt:

  • Hoofdpijn begint met pijn in de nek/aan de achterkant van je hoofd en verspreidt naar voren.
  • Doffe druk of een knijpen pijn, vaak omschreven als een strakke band rond het hoofd.
  • Spieren in je nek, schouders en kaak voelt strak en pijnlijk.
  • Hoofdpijn kan eenzijdig maar ook tweezijdig voorkomen.
  • Mensen kunnen moeite hebben met slapen of eten.
  • Zorg voor genoeg slaap.
  • Eet een gezond dieet (zuur-base balans).
  • Regelmatige lichaamsbeweging.
  • Stoppen met roken.
  • Gebruik ontspanning technieken.

Lifestyle is belangrijk bij spanningshoofdpijn

Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan helpen bij het identificeren van de bron van je spanningshoofdpijn en hoe je jouw omgeving en gewoonten te veranderen om ze te vermijden. Wanneer een hoofdpijn begint, noteer je de datum en tijd het begon. Let op wat je gegeten voor de voorafgaande 24 uur, hoe lang je de avond ervoor sliep, wat je deed net voor de hoofdpijn, ongewone stress in je leven, hoe lang de hoofdpijn duurde en wat je gedaan hebt om het te laten stoppen.

spanningshoofdpijn-nek

 

Triggerpoints in je nek als oorzaak van spanningshoofdpijn

Tegenwoordig zien we steeds vaken dat spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt oor een te hoge spanning in onze nekspieren. Deze spanning in onze nek worden veroorzaakt door NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s). NMTrP’s zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke bindweefsel verhardingen of ‘knoopjes’. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van spanningshoofdpijn en kunnen goed behandeld worden middels triggerpoint-therapie (dry needling). Triggerpoints ontstaan met name door het verkeerd gebruik maken van onze spieren. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan; overbelasting, eenzijdig werk, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat triggerpoints tot gevolg heeft. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor referred pijn (uitstralende pijn) en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/CANS (Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder).

Neem contact met ons op over je klachten

Heb je zelf ook last van spanningshoofdpijn en ben je op zoek naar een passende behandeling door een fysio? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan door ons online contactformulier in te vullen. Wij bespreken graag de mogelijke behandelingen met je in je intake.


Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!