AC-gewricht luxatie

Wat is een AC-gewricht luxatie?

Het AC-gewricht noemen we ook wel het Acromioclaviculaire gewricht. Dit is een gewrichtje in de schouder tussen het schouderdak (acromion) en het sleutelbeen (clavicula). Om dit gewrichtje bevinden zich gewrichtskapsel en banden die het gewrichtje op de plek houden. Bij een luxatie is dit gewrichtje ‘ontwricht’ en is het sleutelbeen ‘uit de kom’. Een AC-gewricht luxatie kan in verschillende gradaties voorkomen. Bij graad 1 is er enkel beschadiging van het kapsel en zijn de banden nog intact. Het AC-gewricht bevindt zich nog in de oorspronkelijke positie.

Bij graad 2 is het kapsel gescheurd, maar zijn de banden nog intact. Er is echter wel al een lichte verplaatsing van het sleutelbeen (subluxatie). Bij graad 3 is het sleutelbeen daadwerkelijk geluxeerd en zijn zowel het kapsel als de banden volledig gescheurd. Men spreekt dan van een AC-gewricht luxatie.

Hoe ontstaat het een AC-gewricht luxatie?

Een AC-gewricht luxatie ontstaat meestal door een val bovenop de schouder. Dit gebeurt veel bij wielrenners of vechtsporters. Door deze val wordt het schouderblad en daarmee het schouderdak met grote kracht naar beneden gedrukt. Het sleutelbeen kan deze beweging niet volgen waardoor de banden en het kapsel scheuren en het sleutelbeen luxeert.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij een AC-gewricht luxatie voelt men een hevige pijn aan de bovenkant van de schouder. Wanneer men op het AC-gewricht drukt, verergert de pijn. Men kan soms zien dat de positie van het sleutelbeen veranderd is: deze staat meer naar boven. Men kan het sleutelbeen naar beneden drukken, maar wanneer men deze loslaat, veert deze direct weer omhoog (pianotoets fenomeen). Er kan een zwelling en/of bloeduitstorting zichtbaar zijn. Bewegen van de schouder is niet goed mogelijk. Vaak heeft men de neiging de arm te ondersteunen, omdat het laten afhangen van de arm de pijn verergert.

Behandeling bij een AC-gewricht luxatie

Bij een AC-gewricht luxatie is de positie van het sleutelbeen veranderd en zijn de banden en het kapsel gescheurd. In tegenstelling tot een subluxatie of enkel een verrekking van de banden en het kapsel, is bij een luxatie meestal een chirurgische ingreep nodig om het gewricht te herstellen. Tijdens deze ingreep wordt het gewricht weer in zijn oorspronkelijke positie gezet en wordt deze door middel van pinnen gefixeerd. Op deze manier krijgen de banden en het kapsel de kans om te herstellen.

Na de operatie start fysiotherapie. In de eerste weken zal het accent liggen op het mobiliseren van de schouder om zo de beweeglijkheid weer te vergroten. Daarna zal kracht en stabiliteit getraind worden. Het is belangrijk naast kracht ook stabiliteit te trainen om te voorkomen dat het gewrichtje instabiel wordt en er opnieuw een AC-gewricht luxatie optreedt.

Wat kunnen wij betekenen?

Fysiotherapie4all is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van een AC-gewricht luxatie. Door middels van coaching en training kunnen we zorgen voor minder druk op het AC-gewricht waardoor je pijnklachten verminderen. Lees hier meer over schouderklachten

Bekijk hier een onderzoek over deze blessure.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer