Acute lage rugpijn

Anatomie – acute lage rugpijn in?

(Ook bekend als: Spit, acute lumbago)

Wat is acute lage rugpijn?

Acute lage rugpijn wordt ook wel acute lumbago of spit genoemd. Men ervaart hierbij acute pijnklachten in de onderrug (ook wel lumbale wervelkolom genoemd). De acute lumbago is één van de vele klachten die men in de lage rug kan ervaren. Andere oorzaken van lage rugpijn zijn: Hernia Nuclei Pulposi, lumbale kanaalstenose, chronische lage rugpijn, instabiliteit in de onderrug, etc.

Symptomen bij deze aandoening

Bij acute lage rugpijn ervaart men een plotselinge pijn in de onderrug. Men omschrijft dit gevoel vaak alsof het ‘erin schiet’. Soms is dit nadat men lang in eenzelfde houding heeft gezeten, maar dit hoeft niet zo te zijn. De pijn bevindt zich in de rug, maar kan uitstralen naar bil, heup en bovenbeen. Anders dan bij ischias of het piriformissyndroom, straalt de pijn niet uit naar het onderbeen.

De pijn komt plotseling opzetten, maar is meestal binnen enkele weken ook weer verdwenen. De pijn is de eerste paar dagen het heftigste en zwakt daarna al wat af. Tijdens de eerste dagen is bewegen erg pijnlijk en met name het voorover buigen is erg provocerend. De rug voelt erg stijf. Vaak gaat men anders staan en lopen om de pijn te ontzien. Wanneer de rugklachten langer dan drie maanden aanwezig blijven, spreekt men van chronische lage rugpijn.

Acute lage rugpijn en triggerpoints

De oorzaken van acute lage rugpijn?

Bij het merendeel van de acute lage rugpijn patiënten is de exacte oorzaak niet bekend. Het lijkt erop dat overbelasting van tussenwervelschijven (disci) vaak de oorzaak is. Door deze overbelasting ontstaan er kleine scheurtjes in de tussenwervelschijven wat pijnklachten oproept. Deze overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door zwaar tillen, een verkeerde lichaamshouding of eenzijdig belasten. Wanneer men een beroep uitoefent waarbij de onderrug zwaar belast wordt, kan dit ook leiden tot acute lumbago. Ook zwakke rugspieren en/of buikspieren kunnen leiden tot deze blessure. Acute lumbago valt onder de aspecifieke lage rugklachten. Dat wil zeggen dat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak (zoals een hernia) is.

Zo wordt deze aandoening behandeld

Bij deze vorm van rugklachten is het belangrijk om rust af te wisselen met bewegen. Voorkom zwaar tillen en bukken tijdens de eerste dagen en zorg voor voldoende afwisseling tussen zitten, liggen, staan en lopen. Het wordt dus afgeraden weken in bed te blijven liggen. Juist het bewegen zorgt ervoor dat de conditie van de spieren verbetert. Men kan aanvankelijk baat hebben bij medicijnen die de pijn remmen.

Daarnaast kan een fysiotherapeut helpen door middel van het afnemen van een anamnese (vraaggesprek) en het doen van lichamelijk onderzoek en zo vaststellen of het om acute lage rugpijn gaat. Wanneer dit het geval is, kan de fysiotherapeut helpen om de rug te mobiliseren, de pijn te dempen en de spieren te doen ontspannen. Ook zal de fysiotherapeut oefeningen geven waarmee u de rug zelf soepeler kan maken. Wanneer een verkeerde lichaamshouding mogelijk de oorzaak is van de acute rugpijn, kan de fysiotherapeut houdingsadvies en oefeningen geven om de houding te verbeteren.

Wanneer blijkt dat lokale triggerpoints mede oorzaak zijn van lage rugpijn, kan een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in triggerpointtherapie deze spierknopen behandelen met manuele triggerpointtherapie, dry needling en/of spray-and-stretch technieken. Lees hier meer over de behandeling van rugklachten.

Lees hier een onderzoek over acute lage rugpijn

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer