Spit

Anatomie: wat is spit

Wat is spit precies?

Spit is geen echte diagnose, maar is een verzamelnaam voor aspecifieke lage rugklachten. Het wordt ook wel acute lage rugpijn, aspecifieke rugpijn of lumbago genoemd. Dit valt onder aspecifieke rugklachten, omdat er niet altijd een specifieke oorzaak kan worden aangewezen. Wanneer men deze klachten krijgt, is er geen reden voor directe zorgen. Ongeveer 6% van de bevolking heeft wel eens met deze aandoening van acute rugpijn te maken en het is meestal goed te verhelpen. Wanneer de spit klachten regelmatig terugkeren, is het raadzaam om een fysiotherapeut te bezoeken. De fysiotherapeut kan een uitgebreid onderzoek doen en specifieke oefeningen geven om de klachten te verhelpen. Zo worden de klachten in de toekomst voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van spit?

De pijn in de rug die ontstaan door spit kan eigenlijk spontaan optreden en er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen. We zien in de praktijk wel vaak dat de meeste problemen met heftige lage rugpijn voorkomen bij mensen die langdurig verkeerd zitten, die een zwaar voorwerp tillen en tevens een verkeerde beweging maken. Een bepaalde beweging zoals een plotselinge beweging, zwaar lichamelijk werk en een verkeerde houding kan zorgen voor acute pijn en kan de oorzaak van spit zijn.

Spit ontstaat vaak door spierzwakte en een disbalans tussen de verschillende spieren. Dit zorgt ervoor dat er te hoge krachten op de wervelkolom komen te staan.

Veel voorkomende oorzaken spit

Pijn in de onderrug oorzaken zijn onder meer:

 • Overbelasting van de rug (bijvoorbeeld door zwaar te tillen of ander zwaar werk)
 • Zittend werk (verkeerde houding of veel autorijden)
 • Bulging disk
 • Hernia in de onderrug
 • Een slechte lichamelijke conditie (onderbelasting)
 • Een plotselinge (verkeerde) beweging
 • Artrose van de tussenwervelschijven
 • Stress

Symptomen van spit

De spitklachten komen in de meeste gevallen acuut opzetten. Het is dan ook direct herkenbaar met een hevige pijn. De meeste mensen kunnen ook de rug bijna niet meer bewegen zonder pijn te hebben. Een kleine verkeerde beweging kunnen de pijn en klachten in de lage rug dan ook versterken. Spit symptomen zijn dat men het gevoel heeft dat de rug vastzit of op slot wil schieten.

Niet iedereen heeft dezelfde klachten bij spit en lage rugpijn. De ene persoon ervaart het ergere klachten in de rug dan de ander. Dit is natuurlijk afhankelijk van de schade in de rug.

Veelvoorkomende symptomen van spit

Onderstaande symptomen komen vaak voor:

 • Stekende en/of schietende rugpijn
 • Stijfheid in de rug
 • Niet overeind kunnen komen
 • Bukken is pijnlijk
 • Uitstralende pijn naar de billen en/ of benen
 • De lage rug niet meer goed kunnen bewegen
 • Pijn bij beweging van de onderrug

Wanneer men pijn ervaart die schietend van aard is en doortrekt naar het been, wordt er ook wel gesproken over ischias. Deze aandoeningen worden soms door elkaar gehaald.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Spit is niet echt vast te stellen met een röntgenfoto of MRI-scan, omdat het geen officiële diagnose is. Het is een verzamelnaam voor lage rugpijn en valt onder aspecifieke lage rugklachten. Aan de hand van het klachtenbeeld in combinatie met een lichamelijkonderzoek kan de fysiotherapeut een goed beeld geven van de oorzaak van de pijn en hierop een specifiek behandeladvies geven.

Verstandig is dat bij pijn in de rug en aanverwachte klachten zoals krachtverlies, incontinentie en/of gevoelsstoornissen er contact wordt opgenomen met de huisarts.

Lees hier een onderzoek over deze aandoening.

Behandeling spit
Behandeling spit

Triggerpoints en spit

In veel gevallen kan spit veroorzaakt worden door triggerpoints in de onderrug. Triggerpoints zijn lokale spierblokkades die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting. Deze triggerponts zorgen voor een verminderde doorbloeding in de spieren, waardoor er eerder verkrampingen ontwikkelen. Dit komt omdat er niet voldoende energie bij de spier kan komen, waardoor de spier niet goed meer kan aan- en ontspannen.

De multifidus, diepe rugspieren, is een veel voorkomend probleem bij deze klachten. Het is daarom van belang dat wanneer men spit ontwikkelt, direct deze spier wordt laten ontspannen. In de praktijk zie met wanneer dit wordt gedaan middels bijvoorbeeld dry needling de spanning direct vermindert en de rug beter bewogen kan worden. Hierdoor kan herstel van lage rugklachten eerder optreden.

Oefeningen voor spit die fysiotherapeut kan toepassen

Wezenlijk bij deze klachten is dat de belastbaarheid en mobiliteit van het lichaam geoptimaliseerd worden door te bewegen. Dit kunnen men doen door verschillende oefeningen voor de onderrug uit te voeren waardoor de kans op een recidief van spit niet optreedt.

Krachtoefeningen
Door de rugspieren sterker te maken zorgt men voor een betere stabiliteit van de rug. Wanneer de core stabiliteit verbeterd, vermindert de kans op deze blessure. Corestability training is erg van belang bij spitklachten.

Mobiliteitoefeningen
Door de rug en heup mobiel te maken ontstaat er een beter beweegpatroon, waardoor spieren beter kunnen functioneren.

Rekoefeningen
Wanneer bepaalde spieren te gespannen zijn, kunnen rektechnieken helpen om de spier te laten ontspannen. Belangrijke spieren om mee te nemen zijn de M. mulifidi en de M. quadratus lumborum.

Oefeningen voor spit

Herstel en behandeling van spit

In de praktijk ziet Fysio4all veel spit klachten en deze behandelen we dan ook succesvol. Natuurlijk is het belangrijkste om de oorzaak te achterhalen en deze met de patiënt te bespreken. Alleen wanneer de oorzaak wordt aangepakt, kan ervoor gezorgd worden dat klachten ook niet terugkomen. Belangrijk is om contact op te nemen met een fysiotherapeut en te zorgen voor goede begeleiding, zodat de klachten in de onderrug niet erger worden.

Hoe sneller de klachten aangepakt worden, des te sneller het herstelproces ook zal zijn. Spit klachten zijn meestal binnen één tot vier weken verholpen. Hierbij is het belangrijk dat er begeleiding is door een fysiotherapeut. Soms kan er ook een andere onderliggende oorzaak aanwezig zijn. Wanneer de pijn toeneemt of langdurig aanwezig is, zorg dan dat er ook contact met de huisarts wordt opgenomen. Deze kan verder onderzoek doen om de oorzaak te achterhalen.

Pijn Reset Community

In de Pijn Reset Community word je stap-voor-stap meenemen in mijn proces middels opdrachten, artikelen en video’s. Veranderingen doorvoeren moet in stappen gebeuren en niet in één keer. Er bestaat géén Quick-fix voor chronische klachten!

Je moet het als een uitdaging zien om de nieuwe versie van jezelf te creëren. Ik ben inmiddels gelukkiger dan voor mijn chronische aandoening. Ik geloof dat mijn succes ook jouw succes kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw fysieke of mentale klachten. Daarom hebben wij voor jou mijn ‘weg’ naar een klachtenvrij leven helemaal uitgewerkt. Je hoeft ons alleen maar te volgen. Makkelijk toch? Wil jij meer informatie? Bekijk dan onze pagina.

Veelgestelde vragen

Het is bij spit belangrijk dat je niet te lang in dezelfde houding blijft zitten. Probeer daarom voorzichtig door te gaan met dagelijkse activiteiten, maar vermijd sport en zwaar tilwerk. Rustig lopen is vaak wel goed. Soms voelt het prettig om bepaalde oefeningen te doen.
Meestal heb je 3-5 dagen meer of minder hevige pijnklachten welke daarna afnemen en binnen 2-6 weken verdwijnen.
De behandeling van spit zal in eerste instantie gericht zijn op het ontspannen van de rugspieren. Wanneer de rugpijn weer grotendeels gedaald is, zal de behandeling gericht zijn op het trainen van de rug. De fysiotherapeut van fysiotherapie4all zal je leren hoe je de rug beter kan gebruiken en voorbereiden op onverwachte bewegingen.
Meestal begint het al op jonge leeftijd (15-25 jaar) met vertillen aan iets zwaars. Later komt het dan steeds gemakkelijker en vaker terug.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer