Spit – acute lumbago

Anatomie – Spit

Wat is spit precies?

Spit is geen echte diagnose, maar is een verzamelnaam voor aspecifieke lage rugklachten. Het wordt ook wel acute lage rugpijn of lumbago genoemd. Spit valt onder aspecifieke rugklachten, omdat er niet altijd direct een specifieke oorzaak kan worden aangewezen. Wanneer je deze klachten krijgt hoef je je niet direct zorgen te maken, want ongeveer 6% van de bevolking krijgt wel eens met deze aandoening te maken en het is in de meeste gevallen goed te verhelpen. Wanneer je de spit klachten regelmatig terug krijgt is het raadzaam om een fysiotherapeut te bezoeken. De fysiotherapeut kan een uitgebreid onderzoek doen en specifieke oefeningen geven om de klachten te verhelpen. Zo worden de klachten in de toekomst voorkomen.

Wat zijn de oorzaken

De pijnklachten die ontstaan door spit kunnen eigenlijk spontaan optreden en er is niet altijd een directe duidelijke oorzaak aan te wijzen. We zien in de praktijk wel vaak dat de meeste problemen bij mensen die langdurig verkeerd zitten, mensen die een zwaar voorwerp tillen en tevens een verkeerde beweging maken voorkomen. De spit ontstaat in veel gevallen door spierzwakte en een disbalans tussen de verschillende spieren, waardoor er te hoge krachten op de wervelkolom komen te staan. Hierdoor staan veel voorkomende oorzaken van spit:

Symptomen van spit

De spit klachten komen in de meeste gevallen acuut opzetten. Het is dan ook direct herkenbaar. De meeste mensen kunnen dan ook de rug bijna niet meer bewegen zonder pijn te hebben. Een kleine verkeerde beweging kunnen de klachten dan ook direct versterken. Ze hebben dan ook het gevoel dat de rug vast zit of op slot wil schieten.

Niet iedereen heeft dezelfde klachten bij spit. De ene persoon ervaart het erger dan de ander. Dit is natuurlijk afhankelijk van de schade in de rug. De symptomen die vaak voorkomen bij zijn:

  • Stekende en/of schietende rugpijn
  • Stijfheid in de rug
  • Niet overeind kunnen komen
  • Bukken is pijnlijk
  • Pijn die uitstraalt naar de billen en/ of benen
  • De lage rug niet meer goed kunnen bewegen
  • Pijn bij beweging van de onderrug

Wanneer we pijnklachten hebben die schietend van aard zijn en doortrekken naar het been spreken we ook wel van ischias. Deze aandoeningen worden dan ook weleens door elkaar gehaald.

Hoe stellen we de diagnose?

Spit is niet echt vast te stellen met een röntgenfoto of MRI-scan, omdat het geen officiële diagnose is. Het is een verzamelnaam en valt onder aspecifieke lage rugklachten. Aan de hand van het klachtenbeeld i.c.m. een lichamelijk onderzoek kan de fysiotherapeut een goed beeld geven van de oorzaak van de pijnklachten en hierop een specifiek behandeladvies geven.

Verstandig is dat wanneer klachten voorkomen zoals krachtverlies, incontinentie en/of gevoelsstoornissen dat je dan contact opneemt met je huisarts. Lees hier een onderzoek over deze aandoening.

Triggerpoints en spit

In veel gevallen kan spit veroorzaakt worden door triggerpoints. Triggerpoints zijn lokale spierblokkades die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting. Deze trigerponts zorgen voor een verminderde doorbloeding in de spieren, waardoor we eerder verkrampingen ontwikkelen. Dit komt omdat er niet voldoende energie bij de spier kan komen, waardoor de spier niet goed meer kan aan- en ontspannen.

De M. multifidi is een veel voorkomend probleem bij deze klachten en daarom is het van belang dat wanneer we spit ontwikkelen, dat we direct deze spier laten ontspannen. In de praktijk zien we wanneer we dit doen middels bijvoorbeeld dry needling dat de spanning direct vermindert en de rug direct beter bewogen kan worden. Hierdoor kan herstel sneller optreden.

Oefeningen voor spit die wij als fysiotherapeut toepassen

Belangrijk bij deze klachten is dat we de belastbaarheid en mobiliteit van het lichaam gaan optimaliseren. Dit kunnen we doen door verschillende oefeningen uit te voeren waardoor de kans op een recidief van spit niet optreedt. Oefeningen zijn:

krachtoefeningen
Door de rugspieren sterker te maken zorg je voor een betere stabiliteit van de rug. Wanneer de core stabiliteit verbeterd, verminder je de kans op deze blessure. Corestability training is erg belangrijk bij spitklachten.

mobiliteit oefeningen
Door de rug en heup mobiel te maken ontstaat er een beter beweegpatroon, waardoor spieren beter kunnen functioneren.

rekoefeningen
Wanneer bepaalde spieren te gespannen zijn kunnen rektechnieken helpen om de spier te laten ontspannen. Belangrijke spieren om mee te nemen zijn de M. mulifidi en de M. quadratus lumborum.

Oefeningen voor spit

Herstel en behandeling van spit

In de praktijk zien we veel spit klachten en deze behandelen we dan ook vaak binnen twee tot drie keer succesvol. Natuurlijk is het belangrijkste om de oorzaak te achterhalen en deze met de patiënt te bespreken. Alleen wanneer we de oorzaak aanpakken kunnen we ervoor zorgen dat de klachten ook niet terug komen. Belangrijk is dat je contact opneemt met een fysiotherapeut en jezelf goed laat begeleiden, zodat de klachten niet erger worden. Hoe sneller de klachten aangepakt worden des te sneller het herstel ook zal zijn.
Spit klachten zijn meestal binnen één tot vier weken verholpen. Hierbij is het belangrijk dat je begeleid wordt door een fysiotherapeut. Soms kan er ook een andere onderliggende oorzaak aanwezig zijn. Wanneer de pijn toeneemt of langdurig aanwezig is, zorg dan dat je contact opneemt met je huisarts. Zij kunnen verder onderzoek doen om de oorzaak te achterhalen.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 531 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-21

Fijn dat er de mogelijkheid is om te oefenen in de fitnessruimte, geeft heel veel extra oefeningsmogelijkheden. Ook fijne persoonlijke begeleiding

Lees meer

Jordy

  4.5 / 5

14-07-21

Luisterd goed naar je klacht, en gaat voor een klachteloos eindresultaat. Helaas zit ik nog met dezelfde klacht, en heeft de huisarts mij naar een andere fisio gestuurd??

Lees meer

Nanny Seegers

  4.5 / 5

14-07-21

Hij is heel kundig, neemt me serieus, luistert goed. Hij heeft uiteindelijk mijn klachten niet kunnen verhelpen, en accepteerde dat ik een andere discipline ging zoeken.

Lees meer