Ontdek hoe je spit kunt oplossen

Anatomie – Spit

Wat is spit precies?

Spit is geen echte diagnose, maar is een verzamelnaam voor aspecifieke lage rugklachten. Het wordt ook wel acute lage rugpijn of lumbago genoemd. Spit valt onder aspecifieke rugklachten, omdat er niet altijd een specifieke oorzaak kan worden aangewezen. Wanneer je deze klachten krijgt hoef je je niet direct zorgen te maken, want ongeveer 6% van de bevolking heeft wel eens met deze aandoening te maken en het is meestal goed te verhelpen. Wanneer je de spit klachten regelmatig terug krijgt is het raadzaam om een fysiotherapeut te bezoeken. De fysiotherapeut kan een uitgebreid onderzoek doen en specifieke oefeningen geven om de klachten te verhelpen. Zo worden de klachten in de toekomst voorkomen.

Wat zijn de oorzaken

De pijn in de rug die ontstaan door spit kan eigenlijk spontaan optreden en er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen. We zien in de praktijk wel vaak dat de meeste problemen bij mensen die langdurig verkeerd zitten, die een zwaar voorwerp tillen en tevens een verkeerde beweging maken. De spit ontstaat vaak door spierzwakte en een disbalans tussen de verschillende spieren, dit zorgt ervoor dat er te hoge krachten op de wervelkolom komen te staan. Hierdoor staan veel voorkomende oorzaken van spit:

Symptomen van spit

De spitklachten komen in de meeste gevallen acuut opzetten. Het is dan ook direct herkenbaar. De meeste mensen kunnen dan ook de rug bijna niet meer bewegen zonder pijn te hebben. Een kleine verkeerde beweging kunnen de pijn en klachten in de lage rug dan ook versterken. Ze hebben dan ook het gevoel dat de rug vast zit of op slot wil schieten.

Niet iedereen heeft dezelfde klachten bij spit. De ene persoon ervaart het ergere klachten in de rug dan de ander. Dit is natuurlijk afhankelijk van de schade in de rug. De symptomen die vaak voorkomen bij zijn:

  • Stekende en/of schietende rugpijn
  • Stijfheid in de rug
  • Niet overeind kunnen komen
  • Bukken is pijnlijk
  • Pijn die uitstraalt naar de billen en/ of benen
  • De lage rug niet meer goed kunnen bewegen
  • Pijn bij beweging van de onderrug

Wanneer we pijn hebben die schietend van aard zijn en doortrekken naar het been spreken we ook wel van ischias. Deze aandoeningen worden dan ook soms door elkaar gehaald.

Hoe stellen we de diagnose?

Spit is niet echt vast te stellen met een röntgenfoto of MRI-scan, omdat het geen officiële diagnose is. Het is een verzamelnaam en valt onder aspecifieke lage rugklachten. Aan de hand van het klachtenbeeld i.c.m. een lichamelijkonderzoek kan de fysiotherapeut een goed beeld geven van de oorzaak van de pijn en hierop een specifiek behandeladvies geven.

Verstandig is dat wanneer pijn in de rug voorkomen zoals krachtverlies, incontinentie en/of gevoelsstoornissen dat je dan contact opneemt met je huisarts. Lees hier een onderzoek over deze aandoening.

Behandeling spit
Behandeling spit

Triggerpoints en spit

In veel gevallen kan spit veroorzaakt worden door triggerpoints in de onderrug. Triggerpoints zijn lokale spierblokkades die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting. Deze trigerponts zorgen voor een verminderde doorbloeding in de spieren, waardoor we eerder verkrampingen ontwikkelen. Dit komt omdat er niet voldoende energie bij de spier kan komen, waardoor de spier niet goed meer kan aan- en ontspannen.

De M. multifidi is een veel voorkomend probleem bij deze klachten en daarom is het van belang dat wanneer we spit ontwikkelen, dat we direct deze spier laten ontspannen. In de praktijk zien we wanneer we dit doen middels bijvoorbeeld dry needling dat de spanning direct vermindert en de rug beter bewogen kan worden. Hierdoor kan herstel van lage rugklachten eerder optreden.

Oefeningen voor spit die wij als fysiotherapeut toepassen

Wezenlijk bij deze klachten is dat we de belastbaarheid en mobiliteit van het lichaam gaan optimaliseren door te bewegen. Dit kunnen we doen door verschillende oefeningen voor de onderrug uit te voeren waardoor de kans op een recidief van spit niet optreedt. Dit zijn:

krachtoefeningen
Door de rugspieren sterker te maken zorg je voor een betere stabiliteit van de rug. Wanneer de core stabiliteit verbeterd, verminder je de kans op deze blessure. Corestability training is erg van belang bij spitklachten.

mobiliteitoefeningen
Door de rug en heup mobiel te maken ontstaat er een beter beweegpatroon, waardoor spieren beter kunnen functioneren.

rekoefeningen
Wanneer bepaalde spieren te gespannen zijn kunnen rektechnieken helpen om de spier te laten ontspannen. Belangrijke spieren om mee te nemen zijn de M. mulifidi en de M. quadratus lumborum.

Oefeningen voor spit

Herstel en behandeling van spit

In de praktijk zien we veel spit klachten en deze behandelen we dan ook vaak binnen twee tot drie keer succesvol. Natuurlijk is het belangrijkste om de oorzaak te achterhalen en deze met de patiënt te bespreken. Alleen wanneer we de oorzaak aanpakken kunnen we ervoor zorgen dat de klachten ook niet terugkomen. Belangrijk is dat je contact opneemt met een fysiotherapeut en jezelf goed laat begeleiden, zodat de klachten in de onderrug niet erger worden.

Hoe sneller de klachten aangepakt worden des te sneller het herstelproces ook zal zijn. Spit klachten zijn meestal binnen één tot vier weken verholpen. Hierbij is het belangrijk dat je begeleid wordt door een fysiotherapeut. Soms kan er ook een andere onderliggende oorzaak aanwezig zijn. Wanneer de pijn toeneemt of langdurig aanwezig is, zorg dan dat je contact opneemt met je huisarts. Zij kunnen verder onderzoek doen om de oorzaak te achterhalen.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 611 reviews

Anoniem

  5 / 5

21-10-21

He gives me all the exercises en advices which helpe get better fast

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

21-10-21

Afhankelijk van de persoon in kwestie en de klacht

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

21-10-21

Duidelijke uitleg van wat er aan de hand was. Duidelijke uitleg mbt oefeningen die ik zelf moest doen.

Lees meer