Ontdek hoe spit opgelost kan worden

Anatomie – Spit

Wat is spit precies?

Spit is geen echte diagnose, maar is een verzamelnaam voor aspecifieke lage rugklachten. Het wordt ook wel acute lage rugpijn, aspecifieke rugpijn of lumbago genoemd. Spit valt onder aspecifieke rugklachten, omdat er niet altijd een specifieke oorzaak kan worden aangewezen. Wanneer men deze klachten krijgt, is er geen reden voor directe zorgen. Ongeveer 6% van de bevolking heeft wel eens met deze aandoening van acute rugpijn te maken en het is meestal goed te verhelpen. Wanneer de spit klachten regelmatig terugkeren, is het raadzaam om een fysiotherapeut te bezoeken. De fysiotherapeut kan een uitgebreid onderzoek doen en specifieke oefeningen geven om de klachten te verhelpen. Zo worden de klachten in de toekomst voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van spit

De pijn in de rug die ontstaan door spit kan eigenlijk spontaan optreden en er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen. We zien in de praktijk wel vaak dat de meeste problemen voorkomen bij mensen die langdurig verkeerd zitten, die een zwaar voorwerp tillen en tevens een verkeerde beweging maken. Een bepaalde beweging zoals een plotselinge beweging, zwaar lichamelijk werk en een verkeerde houding kan zorgen voor acute pijn.

Spit ontstaat vaak door spierzwakte en een disbalans tussen de verschillende spieren. Dit zorgt ervoor dat er te hoge krachten op de wervelkolom komen te staan.

Hierdoor staan veel voorkomende oorzaken van spit:

Symptomen van spit

De spitklachten komen in de meeste gevallen acuut opzetten. Het is dan ook direct herkenbaar met een hevige pijn. De meeste mensen kunnen ook de rug bijna niet meer bewegen zonder pijn te hebben. Een kleine verkeerde beweging kunnen de pijn en klachten in de lage rug dan ook versterken. Men heeft dan ook het gevoel dat de rug vast zit of op slot wil schieten.

Niet iedereen heeft dezelfde klachten bij spit en lage rugpijn. De ene persoon ervaart het ergere klachten in de rug dan de ander. Dit is natuurlijk afhankelijk van de schade in de rug. De symptomen die vaak voorkomen bij zijn:

  • Stekende en/of schietende rugpijn
  • Stijfheid in de rug
  • Niet overeind kunnen komen
  • Bukken is pijnlijk
  • Uitstralende pijn naar de billen en/ of benen
  • De lage rug niet meer goed kunnen bewegen
  • Pijn bij beweging van de onderrug

Wanneer men pijn ervaart die schietend van aard is en doortrekt naar het been, wordt er ook wel gesproken over ischias. Deze aandoeningen worden soms door elkaar gehaald.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Spit is niet echt vast te stellen met een röntgenfoto of MRI-scan, omdat het geen officiële diagnose is. Het is een verzamelnaam voor lage rugpijn en valt onder aspecifieke lage rugklachten. Aan de hand van het klachtenbeeld in combinatie met een lichamelijkonderzoek kan de fysiotherapeut een goed beeld geven van de oorzaak van de pijn en hierop een specifiek behandeladvies geven.

Verstandig is dat bij pijn in de rug en aanverwachte klachten zoals krachtverlies, incontinentie en/of gevoelsstoornissen er contact wordt opgenomen met de huisarts.

Lees hier een onderzoek over deze aandoening.

Behandeling spit
Behandeling spit

Triggerpoints en spit

In veel gevallen kan spit veroorzaakt worden door triggerpoints in de onderrug. Triggerpoints zijn lokale spierblokkades die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting. Deze triggerponts zorgen voor een verminderde doorbloeding in de spieren, waardoor er eerder verkrampingen ontwikkelen. Dit komt omdat er niet voldoende energie bij de spier kan komen, waardoor de spier niet goed meer kan aan- en ontspannen.

De multifidus, diepe rugspieren, is een veel voorkomend probleem bij deze klachten. Het is daarom van belang dat wanneer men spit ontwikkelt, direct deze spier wordt laten ontspannen. In de praktijk zie met wanneer dit wordt gedaan middels bijvoorbeeld dry needling de spanning direct vermindert en de rug beter bewogen kan worden. Hierdoor kan herstel van lage rugklachten eerder optreden.

Oefeningen voor spit die fysiotherapeut kan toepassen

Wezenlijk bij deze klachten is dat de belastbaarheid en mobiliteit van het lichaam geoptimaliseerd worden door te bewegen. Dit kunnen men doen door verschillende oefeningen voor de onderrug uit te voeren waardoor de kans op een recidief van spit niet optreedt.

krachtoefeningen
Door de rugspieren sterker te maken zorgt men voor een betere stabiliteit van de rug. Wanneer de core stabiliteit verbeterd, vermindert de kans op deze blessure. Corestability training is erg van belang bij spitklachten.

mobiliteitoefeningen
Door de rug en heup mobiel te maken ontstaat er een beter beweegpatroon, waardoor spieren beter kunnen functioneren.

rekoefeningen
Wanneer bepaalde spieren te gespannen zijn, kunnen rektechnieken helpen om de spier te laten ontspannen. Belangrijke spieren om mee te nemen zijn de M. mulifidi en de M. quadratus lumborum.

Oefeningen voor spit

Herstel en behandeling van spit

In de praktijk ziet Fysio4all veel spit klachten en deze behandelen we dan ook succesvol. Natuurlijk is het belangrijkste om de oorzaak te achterhalen en deze met de patiënt te bespreken. Alleen wanneer de oorzaak wordt aangepakt, kan ervoor gezorgd worden dat klachten ook niet terugkomen. Belangrijk is om contact op te nemen met een fysiotherapeut en te zorgen voor goede begeleiding, zodat de klachten in de onderrug niet erger worden.

Hoe sneller de klachten aangepakt worden, des te sneller het herstelproces ook zal zijn. Spit klachten zijn meestal binnen één tot vier weken verholpen. Hierbij is het belangrijk dat er begeleiding is door een fysiotherapeut. Soms kan er ook een andere onderliggende oorzaak aanwezig zijn. Wanneer de pijn toeneemt of langdurig aanwezig is, zorg dan dat er ook contact met de huisarts wordt opgenomen. Deze kan verder onderzoek doen om de oorzaak te achterhalen.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 12 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen pijnvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen pijnvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw pijnklachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van PIJN in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 866 reviews

Brody merkx

  5 / 5

30-09-22

Erg vakkundig, denkt mee, ik heb ruim 10 fysio’s, podotherapeuten, bewewingsspecialisten gehad en geert is daadwerkelijk 10x effectiever, ik rijdt ruim 45 minuten naar de praktijk toe vanuit den bosch omdat dit voor mij gewoon het beste werkt.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-09-22

Heel Professioneel qua fysiotherapie maar ook op persoonlijk vlak kan ik alleen maar positieve punten vinden.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

29-09-22

Legt duidelijk uit, neemt je serieus en denkt mee

Lees meer