Bronchiëctasieën

Wat zijn bronchiëctasieën?

Bronchiëctasieën is een chronische ziekte van de longen. Bronchiën zijn vertakkingen van je luchtpijp en bevinden zich in de longen. Bij bronchiëctasieën zijn de wanden aan de binnenkant van de bronchiën geïrriteerd en/of ontstoken. Dit komt doordat deze wanden wijder zijn. Daardoor kunnen bacteriën zich daar gemakkelijk ophopen. Hierdoor heeft men vaker dan normaal longontsteking of bronchitis.

Hoe ontstaat het?

In de meeste gevallen is een ander longprobleem of een andere longaandoening de oorzaak van deze aandoening. Na een longontsteking of bijvoorbeeld bij de taaislijmziekte (cystic fibrosis) kan bronchiëctasieën optreden. In enkele gevallen is de verwijding van de bronchiën aangeboren.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bronchiëctasieën kan in één long, maar ook in beide longen voorkomen. Vaak worden de symptomen met de jaren erger en daardoor kan het zijn dat u de aandoening niet meteen opmerkt. De symptomen die men bij deze longaandoening ziet, zijn: veel hoesten, koorts, kortademigheid, vermoeidheid, gewichtsverlies en pijn op de borst. De overmatige slijmproductie wordt veroorzaakt door de ontstekingen in de wanden van de vertakkingen. Er kan soms ook bloed zitten bij het slijm dat men ophoest.

bronchitis.png

Wat is de behandeling van bronchiëctasieën?

Wanneer deze aandoening veroorzaakt is door een andere longaandoening is het belangrijk om ook deze onderliggende aandoening te behandelen. Bij bronchiëctasieën krijgt men in de meeste gevallen medicijnen om de ontstekingen in de vertakkingen te verminderen. Ook zijn er medicijnen die het slijm verdunnen waardoor dit gemakkelijker opgehoest kan worden. Wanneer de aandoening maar in een klein gedeelte van de long voorkomt, kan men deze soms operatief laten verwijderen.

Daarnaast kan fysiotherapie helpen bij deze aandoening. De fysiotherapeut kan u een effectieve hoesttechniek aanleren om het overtollige slijm zo effectief mogelijk op te hoesten. Door middel van ademhalingsoefeningen en oefentherapie kan de longfunctie verbeterd worden en kunnen (hulp)ademhalingsspieren versterkt worden. Dit komt de longfunctie ten goede. Ook kan de fysiotherapeut u begeleiden bij het verbeteren van uw conditie. Daarnaast kan de fysiotherapeut door middel van tapen volgens het Medical Taping Concept of de Easy Tape Methode de klachten verminderen. Bij het Medical Taping Concept wordt de tape aangebracht op de rug en beïnvloedt het op die manier het longgebied.

Men kan er voor kiezen ook tape aan te laten brengen aan de voorkant van de schouders. Hier bevinden zich de hulpademhalingsspieren die vaak erg gespannen zijn bij mensen met bronchiëctasieën. Door deze spieren te tapen, worden de spieren beter doorbloed en ondersteund. Bij de Easy Tape Methode wordt de tape op het borstbeen en de borstkas (thorax) aangebracht en zal de fysiotherapeut volgens de 4xT methode de longfunctie verbeteren door de thorax te vergroten. Deze tapetechnieken werken ook goed bij hooikoorts en astma.

Bekijk hier een onderzoek over Bronchiëctasieën.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1123 reviews

Anoniem

  5 / 5

25-05-24

Een zeer goede behandeling, een luisterend oor, erg fijn om door haar behandeld te mogen /kunnen worden.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

25-05-24

Manier van benadering, luistert en geeft uitleg

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer