COPD

Wat is COPD?

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een blijvende longziekte waarbij de longen ontstoken zijn. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen (bronchiën) ontstoken en bij longemfyseem gaan er longblaasjes verloren. Meer informatie over chronische bronchitis en longemfyseem kunt u lezen in de specifieke artikelen over de aandoeningen op deze website.

Hoe ontstaat COPD?

Er zijn een aantal factoren die deze aandoening kunnen veroorzaken. De belangrijkste oorzaak is roken, omdat dit de longen continu prikkelt waardoor deze ontstoken raken. Ook een erfelijke aandoening (zoals alpha-1) of schadelijke stoffen kunnen deze aandoening veroorzaken. Daarnaast kan onbehandelde astma ook uiteindelijk leiden tot deze aandoening.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Er zijn verschillende symptomen die zich bij COPD kunnen openbaren. De voornaamste klachten bestaan uit benauwdheid en hoesten (soms ook ophoesten van slijm). Daarnaast kan men kortademig en vermoeid zijn.

COPD-vaak-onopgemerkt.png

Wat is de behandeling?

COPD is blijvend en men kan hier dus niet van genezen. Wel kan men de klachten verminderen door middel van medicijnen (zoals luchtwegverwijders en ontstekingsremmers) en een gezond eet- en beweegpatroon, maar ook door middel van fysiotherapie. De fysiotherapeut kan u door middel van oefentherapie helpen om de longconditie te verbeteren en de ademhalingsspieren te versterken.

Ook kan de fysiotherapeut door middel van tapen volgens het Medical Taping Concept of de Easy Tape Methode de klachten verminderen. Bij het Medical Taping Concept wordt de tape aangebracht op de rug en beïnvloedt het op die manier het longgebied. Men kan er voor kiezen ook tape aan te laten brengen aan de voorkant van de schouders. Hier bevinden zich de hulpademhalingsspieren die vaak erg gespannen zijn bij mensen met COPD.

Door deze spieren te tapen, worden de spieren beter doorbloed en ondersteund. Bij de Easy Tape Methode wordt de tape op het borstbeen en de borstkas (thorax) aangebracht en zal de fysiotherapeut volgens de 4xT methode de longfunctie verbeteren door de thorax te vergroten. Deze tapetechnieken werken ook goed bij astma en hooikoorts.

Bekijk hier een onderzoek over COPD.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1118 reviews

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

26-04-24

mensen met rugklachten..hij gaat er stevig in....maar het werkt wel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer