Hallux Rigidus

Wat zijn de oorzaken van Hallux Rigidus?

Een belangrijke oorzaak van Hallux Rigidus is slijtage (artrose) in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de grote teen. Door de slijtage neemt de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht af. De smering van het gewricht neemt af waardoor de beweeglijkheid afneemt en pijnklachten toenemen.
Hallux Rigidus kan ook ontstaan door een acuut moment, zoals een ongeluk, val of sportletsel.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Symptomen van Hallux Rigidus zijn pijn aan de bovenzijde van de grote teen, stijfheid van de grote teen, verminderde strekking van de grote teen, pijn bij het strekken van de grote teen en pijn bij lopen of rennen. In sommige gevallen is er een verdikking van de grote teen zichtbaar. Deze verdikking is het gevolg van botwoekeringen (osteofyten) die optreden in het gewricht. Deze botwoekeringen zijn botuitsteeksels in het gewricht die van de buitenkant soms zichtbaar zijn.

Wat is de behandeling?

Afhankelijk van de mate van klachten en de oorzaak hiervan, kan men kiezen voor een conservatieve of operatieve behandeling van een hallux rigidus. In sommige gevallen is het aanpassen van schoeisel of het dragen van een podotherapeutische inlegzool voldoende om de klachten te verhelpen. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt, kan men kiezen voor een Arthrodesis of Cheilectomie. Een Arthrodesis is een operatietechniek waarbij het gewricht in de meest gunstige stand wordt vastgezet. Dit heft de pijn op en behoudt de functie van de voet. Wanneer er sprake is van osteofyten kan men overgaan tot een Cheilectomie. Dit is een operatietechniek waarbij deze botwoekeringen verwijderd worden. De functie van het gewricht verbetert en de pijnklachten nemen af.

Lees hier een ander artikel over en Hallux Rigidus blessure

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer