Syndroom van Tietze

Bekijk de video over het syndroom van tietze!

Oorzaken van het syndroom van tietze

Het is niet bekend wat de oorzaak van het syndroom van Tietze is. De klachten ontstaan vaak spontaan en dus zonder duidelijke oorzaak. De pijn zit meestal aan één kant, de precieze oorzaak is niet bekend. Mogelijke oorzaken zijn:

  • veel hoesten of niezen waardoor de ribben veel bewegen
  • een klap tegen de borstkas
  • zware lichamelijke inspanningen
  • een luchtweginfectie

Daarnaast kan ook een slechte lichaamshouding of stress resulteren in het syndroom van Tietze. Het syndroom van Tietze is een onbekende reumatische aandoening. Deze aandoening is niet het hetzelfde als Costochondritis. Bij Costochondritis raakt het kraakbeen in de gewrichtjes tussen de ribben en de wervels ontstoken, hierbij treed geen zwelling op.

Wat zijn de tekens & symptomen bij tietze?

Men kan een scherpe, drukkende pijn op de borst ervaren doordat de ribben pijnlijk zijn. De pijn zit meestal ter hoogte van de tweede, derde of vierde rib. Deze pijn wordt heviger wanneer men op het borstbeen drukt, bij diep inademen, diep zuchten, bij een zware krachtinspanning, bij hoesten en bij niezen. Ook benauwdheid en angstklachten kunnen het gevolg zijn van deze aandoening. Rondom het borstbeen en de ribben is zwelling zichtbaar. Op pijnlijke plekken kan er ook roodheid van de huid optreden. Er kan ook uitstralende pijn naar de armen gaan wat de klachten kan verergeren en extra pijnlijk is. De klachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Meestal verdwijnen de klachten na enkele maanden.

Wat is de behandeling?

De meeste mensen die het syndroom van Tietze krijgen, herstellen binnen enkele maanden vanzelf. Helaas zijn er ook mensen die jarenlang last blijven houden van deze aandoening. Afgezien van ontstekingsremmers en ontstekingsremmende pijnstillers zijn er geen specifieke medicijnen voor deze aandoening. Deze middelen kunnen worden toegediend ter hoogte van de pijnlijke plek.

Heel soms helpt een intercostale zenuwblokkade. Een zenuw wordt dan met verdoving uitgeschakeld. De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Daarnaast wordt er een aanvullend onderzoek gehouden om andere aandoeningen uit te sluiten.

De fysiotherapeut kan u helpen om uw lichaamshouding te verbeteren, zodat er zo min mogelijk belasting op de kraakbeenverbindingen komt. Ook kan de fysiotherapeut u buikademhalings- en ontspanningsoefeningen aanleren om zo de borstkas minder te belasten.

Oefeningen voor syndroom van Tietze

Blijven bewegen is essentieel bij het Tietze syndroom, ook al is er soms pijn. Wanneer men inactief wordt, brengt dit in veel gevallen andere gevolgen met zich mee. Bewegen is belangrijk, evenals dagelijks oefeningen doen.

1: Ademhaling
Door ademhalingsoefeningen te doen kunnen we druk van het borstbeen afhalen, dit kan pijnlijk zijn. Er zijn vele verschillende ademhalingstechnieken mogelijk, voor bijvoorbeeld diep ademen.

2: Houdingcorrectie
Wanneer we de structuren op de rugzijde meer trainen, ontstaat er een betere houding die er voor zorgt dat er minder druk op het borstbeen ontstaat en pijn op de borst.

3: Rekoefening middenrug
Door de middenrug meer mobiel te maken ontstaat er meer bewegingsvrijheid. Hierdoor wordt de druk van de ribben meer verdeeld over alle aanhechtingen, waardoor symptomen dus minder kunnen worden.

Men kan zelf aan de slag gaan met deze oefeningen maar ons advies is om dit altijd even te overleggen met de fysiotherapeut. Dit omdat vaak oefeningen verkeerd gedaan worden en de problemen uiteindelijk groter gemaakt kunt worden.

Lees hier een ander artikel over het Tietze syndroom.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 804 reviews

Anoniem

  5 / 5

30-06-22

Zeer deskundig en vriendelijk. Duidelijke uitleg.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer