Syndroom van Tietze

Bekijk de video over het syndroom van tietze!

Syndroom van Tietze en lichamelijk onderzoek

Ongemak op de borst en zwelling van het kraakbeen van een of meer bovenste ribben, vooral waar de ribben aansluiten op het borstbeen, zijn twee symptomen van de ongewone ontstekingsziekte die bekend staat als het syndroom van Tietze.

De pijn kan geleidelijk of plotseling beginnen en zich uitbreiden naar de schouders en/of armen. Het syndroom van Tietze kan leiden tot een vervelende pijn, alsof het borstbeen ontstoken is.

Jonge volwassenen en oudere kinderen worden vaak getroffen door het syndroom van Tietze

Vóór de leeftijd van 40 jaar, meestal in het tweede of derde levensdecennium, treden de meeste gevallen op. Het syndroom van Tietze komt niet vaak voor, maar wel bij baby’s, jonge kinderen en ouderen. Zowel mannen als vrouwen worden in gelijke mate getroffen. De precieze frequentie of prevalentie van de ziekte is onbekend.

Diagnose syndroom van Tietze – meer dan een pijnlijke plek

Om de diagnose van het syndroom van Tietze te kunnen stellen, moeten andere mogelijke oorzaken van pijn op de borst worden uitgesloten. Voordat een expert een uitgebreid lichamelijk onderzoek van de borstkas uitvoert, informeert hij of zij naar de symptomen en de medische voorgeschiedenis van de patiënt.

Soms kan een lichamelijke behandeling geadviseerd worden, bijvoorbeeld bij een voorovergebogen houding. Een fysiotherapeut kan rekoefeningen en oefeningen aanbevelen om de symptomen van het syndroom van Tietze onder controle te krijgen.

Het syndroom van Tietzen – meer dan een verkeerde houding

Sommige mensen moeten zich tijdens de therapie onthouden van lichaamsbeweging en fysieke activiteiten. Het syndroom van Tietze is een ongewone vorm van ontsteking die het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben aantast. Ongemak op de borst, dat zich ook kan uitbreiden naar de armen, schouders en nek, is het belangrijkste symptoom.

Het kan enige tijd duren voordat het Syndroom van Tietze wordt vastgesteld, omdat medische professionals andere, ernstigere oorzaken van pijn op de borst, of wanneer pijn bij het kraakbeen optreedt, moeten uitsluiten.

het syndroom van Tietze

Oorzaken van het syndroom van Tietze

Het is niet bekend wat de oorzaak van het syndroom van Tietze is. De klachten ontstaan vaak spontaan en dus zonder duidelijke oorzaak. De pijn zit meestal aan één kant, de precieze oorzaak is niet bekend. Mogelijke oorzaken zijn:

  • veel hoesten of niezen waardoor de ribben veel bewegen
  • een klap tegen de borstkas
  • zware lichamelijke inspanningen
  • een luchtweginfectie

Daarnaast kan ook een slechte lichaamshouding of stress resulteren in het syndroom van Tietze, bijvoorbeeld via een ontsteking. Het syndroom van Tietze is een onbekende reumatische aandoening. Deze oorzaak en aandoening is niet het hetzelfde als Costochondritis. Bij Costochondritis raakt het kraakbeen in de gewrichtjes tussen de ribben en de wervels ontstoken, hierbij treed geen zwelling op.

Wat zijn de tekens & symptomen bij het syndroom van Tietze?

Je kan een scherpe, drukkende pijn op de borst ervaren doordat de ribben pijnlijk zijn. De pijn zit meestal ter hoogte van de tweede, derde of vierde rib. Deze pijn wordt heviger wanneer men op het borstbeen drukt, bij diep inademen, diep zuchten, bij een zware krachtinspanning, bij hoesten en bij niezen.

Ook benauwdheid en angstklachten kunnen het gevolg zijn van deze aandoening. Rondom het borstbeen en de ribben is zwelling zichtbaar. Op pijnlijke plekken kan er ook roodheid van de huid optreden. Er kan ook uitstralende pijn naar de armen gaan wat de klachten kan verergeren en extra pijnlijk is. De klachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Meestal verdwijnen de klachten na enkele maanden.

Wat is de behandeling van het Syndroom van Tietze?

De meeste mensen die het syndroom van Tietze krijgen, herstellen binnen enkele maanden vanzelf. Helaas zijn er ook mensen die jarenlang last blijven houden van deze aandoening. Afgezien van ontstekingsremmers en ontstekingsremmende pijnstillers zijn er geen specifieke medicijnen voor deze aandoening. Deze middelen kunnen worden toegediend ter hoogte van de pijnlijke plek.

Heel soms helpt een intercostale zenuwblokkade. Een zenuw wordt dan met verdoving uitgeschakeld. De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Daarnaast wordt er een aanvullend onderzoek gehouden om andere aandoeningen uit te sluiten.

De fysiotherapeut kan helpen om de lichaamshouding te verbeteren, zodat er zo min mogelijk belasting op de kraakbeenverbindingen komt. Ook kan de fysiotherapeut buikademhalings- en ontspanningsoefeningen aanleren om zo de borstkas minder te belasten.

Meestal gaat de pijn over, maar sommige patiënten krijgen een beklemmend gevoel

Wordt het ongemak meteen erger wanneer men op een pijnlijke plek drukt? Dan kan het ongemak niet van het hart of de longen komen. Het hart en de longen liggen te diep om met een vinger het ongemak te stimuleren.

Het syndroom van Tietze is een ontsteking van de verbindingen van het borstbeen en één of meer ribben. Het gevolg is een stekende of schroeiende pijn aan de voorkant van de borstkas, en soms lijkt het zelfs alsof het hart niet goed functioneert.

Dit syndroom is een reumatische aandoening die minder bekend is dan costochondritis

Via kraakbeenstructuren is het borstbeen verbonden met de ribben. Door deze verbindingen kunnen de ribben een beetje bewegen. De zwelling van het kraakbeen rond het borstbeen is een kenmerk van deze aandoening. Er is sprake van costochondritis als er geen oedeem of ribirritatie is aan de dorsale zijde.

Bij het syndroom van Tietze raken de kraakbeenverbindingen tussen een of meer ribben, die dan aan het borstbeen vastzitten, ontstoken. De boosdoener is een te stijve achterste ribbaanhechting.

Mogelijk fysiotherapie bij pijn

Houding en spierkracht kunnen een rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening en de fysiotherapeut zal deze mogelijkheid onderzoeken. Zij zullen kijken naar de houding, mogelijk zwakke schoudergordelspieren en de totale belastbaarheid. Oefentherapie kan hier in belangrijke mate aan bijdragen. Verder kan het advies van een arts worden ingewonnen bij de keuze van een ontstekingsremmer. Alternatieve behandelingen zijn ook mogelijk.

De borstkas flexibel houden?

Een sterk weefsel is het kraakbeen. Het verbindt het sleutelbeen en ribben met het borstbeen. De borstkas kan bewegen wanneer men in- en uitademt dankzij het kraakbeen. Het ribkraakbeen raakt ontstoken als men het syndroom van Tietze heeft.

Hierdoor kan het borstbeen vergroot zijn, waardoor men moeilijk kan bewegen, ademen of hoesten. De kans bestaat dat de pijnlijke regio ook een rode huid krijgt.

Ook interessant

Wil jij meer informatie? Bekijk dan deze pagina.

Veel gestelde vragen

De precieze oorzaak is onbekend. Volgens sommige deskundigen kan het syndroom van Tietze optreden als gevolg van herhaaldelijk microtrauma aan de voorste borstwand. In sommige gevallen kan een trauma of impact op de borst, aanhoudend, hevig hoesten, overgeven, virale of bacteriële infecties voorafgaan aan het ontstaan van de ziekte. Volgens sommige specialisten wordt het veroorzaakt door verschillende kleine trauma's aan de borstwand. Daarnaast kan men de ziekte ontwikkelen als zij veel luchtweginfecties hebt gehad, ernstige hoestbuien, of overbelasting door lichaamsbeweging of andere fysieke activiteit. Volgens onderzoeken kunnen trauma's, waaronder auto-ongelukken, uitglijden en vallen, en sportblessures leiden tot het syndroom van Tietze.
Rust, het vermijden van zware inspanning, het aanbrengen van warmte op het getroffen gebied, en pijnstillers maken allemaal deel uit van de specifieke behandeling voor mensen met het syndroom van Tietze. Met de hoop dat dit vaak vanzelf oplost zonder langdurige gevolgen: vaak binnen een paar weken. Er is echter een kans dat het enkele maanden of zelfs een heel jaar kan blijven aanhouden. Tietze syndroom-gerelateerde pijn gaat soms vanzelf over zonder medisch ingrijpen. Andere therapieën kunnen het ongemak en de zwelling verminderen. Zoals ibuprofen, naproxen en aspirine. Als het ongemak ernstig is, kan de arts corticosteroïde injecties direct in het gewrichtsgebied adviseren om zwelling en pijn te verminderen.
Het syndroom van Tietze kan pijnlijk zijn. Orale of topische pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen zijn de eerste lijn van medische behandeling. Een arts of apotheker raadplegen voordat medicijnen worden ingenomen is aan te raden. Dit vanwege de mogelijkheid dat het een wisselwerking heeft met andere medicijnen die men gebruikt of bestaande medische aandoeningen verergert. Pijn op de borst is een van de meest typische symptomen van het syndroom van Tietze. Dit kan zich geleidelijk ontwikkelen en dan jarenlang komen en gaan, of de pijn kan plotseling opkomen en net zo snel weer weggaan. Bovendien kan de pijn weggaan terwijl de zwelling aanhoudt. Het syndroom van Tietze kan soms pijn veroorzaken in de nek, schouders en armen. Het ongemak kan matig of ernstig zijn.
Het syndroom van Tietze is een ontsteking van het kraakbeen, hoewel bloedonderzoek geen tekenen van reumatoïde artritis aantoont. Tietze is een aandoening die wel verbonden is aan reuma. Pijn op de borst en zwelling van het kraakbeen van één of meer bovenste ribben, met name waar de ribben aan het borstbeen vastzitten, zijn twee symptomen van de ongewone ontstekingsziekte die bekend staat als het syndroom van Tietze (borstbeen). De pijn kan geleidelijk of plotseling beginnen, en zich uitbreiden naar de schouders en/of armen. Meer dan 100 chronische ziekten die te maken hebben met gewrichten, spieren en pezen worden samen reuma genoemd.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer