Bekijk de video over het syndroom van tietze!
Syndroom van Tietze en lichamelijk onderzoek
Ongemak op de borst en zwelling van het kraakbeen van een of meer bovenste ribben, vooral waar de ribben aansluiten op het borstbeen, zijn twee symptomen van de ongewone ontstekingsziekte die bekend staat als het syndroom van Tietze.
De pijn kan geleidelijk of plotseling beginnen en zich uitbreiden naar de schouders en/of armen. Het syndroom van Tietze kan leiden tot een vervelende pijn, alsof het borstbeen ontstoken is.
Jonge volwassenen en oudere kinderen worden vaak getroffen door het syndroom van Tietze
Vóór de leeftijd van 40 jaar, meestal in het tweede of derde levensdecennium, treden de meeste gevallen op. Het syndroom van Tietze komt niet vaak voor, maar wel bij baby’s, jonge kinderen en ouderen. Zowel mannen als vrouwen worden in gelijke mate getroffen. De precieze frequentie of prevalentie van de ziekte is onbekend.
Diagnose syndroom van Tietze – meer dan een pijnlijke plek
Om de diagnose van het syndroom van Tietze te kunnen stellen, moeten andere mogelijke oorzaken van pijn op de borst worden uitgesloten. Voordat een expert zoals een huisarts een uitgebreid lichamelijk onderzoek van de borstkas uitvoert, informeert hij of zij naar de symptomen en de medische voorgeschiedenis van de patiënt. Het kan enige tijd duren voordat het Syndroom van Tietze wordt vastgesteld, omdat medische professionals andere, ernstigere oorzaken van pijn op de borst, of wanneer pijn bij het kraakbeen optreedt, moeten uitsluiten.
Soms kan een lichamelijke behandeling geadviseerd worden, bijvoorbeeld bij een voorovergebogen houding. Een fysiotherapeut kan rekoefeningen en oefeningen aanbevelen om de symptomen van het syndroom van Tietze onder controle te krijgen.
Oorzaken van het syndroom van Tietze
Het is niet bekend wat de oorzaak van het syndroom van Tietze is. De klachten ontstaan vaak spontaan en dus zonder duidelijke oorzaak. De pijn zit meestal aan één kant, de precieze oorzaak is niet bekend. Mogelijke oorzaken zijn:
- veel hoesten of niezen waardoor de ribben veel bewegen
- een klap tegen de borstkas
- zware lichamelijke inspanningen
- een luchtweginfectie
Daarnaast kan ook een slechte lichaamshouding of stress resulteren in het syndroom van Tietze, bijvoorbeeld via een ontsteking. Het syndroom van Tietze is een onbekende reumatische aandoening. Deze oorzaak en aandoening is niet het hetzelfde als Costochondritis. Bij Costochondritis raakt het kraakbeen in de gewrichtjes tussen de ribben en de wervels ontstoken, hierbij treed geen zwelling op.
Wat zijn de tekens & symptomen bij het syndroom van Tietze?
Men kan een scherpe, drukkende pijn op de borst ervaren doordat de ribben pijnlijk zijn. De pijn zit meestal ter hoogte van de tweede, derde of vierde rib. Deze pijn wordt heviger wanneer men op het borstbeen drukt, bij diep inademen, diep zuchten, bij een zware krachtinspanning, bij hoesten en bij niezen.
Ook benauwdheid en angstklachten kunnen het gevolg zijn van deze aandoening. Rondom het borstbeen en de ribben is zwelling zichtbaar. Op pijnlijke plekken kan er ook roodheid van de huid optreden. Er kan ook uitstralende pijn naar de armen gaan wat de klachten kan verergeren en extra pijnlijk is. De klachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Meestal verdwijnen de klachten na enkele maanden.
Wat is de behandeling van het Syndroom van Tietze?
De meeste mensen die het syndroom van Tietze krijgen, herstellen binnen enkele maanden vanzelf. Helaas zijn er ook mensen die jarenlang last blijven houden van deze aandoening. Afgezien van ontstekingsremmers en ontstekingsremmende pijnstillers zijn er geen specifieke medicijnen voor deze aandoening. Deze middelen kunnen worden toegediend ter hoogte van de pijnlijke plek. Bij pijnklachten kan een paracetamol soms verlichting brengen.
Heel soms helpt een intercostale zenuwblokkade. Een zenuw wordt dan met verdoving uitgeschakeld. De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Daarnaast wordt er een aanvullend onderzoek gehouden om andere aandoeningen uit te sluiten.
De fysiotherapeut kan helpen om de lichaamshouding te verbeteren, zodat er zo min mogelijk belasting op de kraakbeenverbindingen komt. Ook kan de fysiotherapeut buikademhalings- en ontspanningsoefeningen aanleren om zo de borstkas minder te belasten. Houdingsoefeningen of ademhalingsoefeningen bieden sommige mensen direct verlichting, waar anderen voor medicatie kiezen.
Meestal gaat de pijn over, maar sommige patiënten krijgen een beklemmend gevoel
Wordt het ongemak meteen erger wanneer men op een pijnlijke plek drukt? Dan kan het ongemak niet van het hart of de longen komen. Het hart en de longen liggen te diep om met een vinger het ongemak te stimuleren.
Het syndroom van Tietze is een ontsteking van de verbindingen van het borstbeen en één of meer ribben. Het gevolg is een stekende of schroeiende pijn aan de voorkant van de borstkas, en soms lijkt het zelfs alsof het hart niet goed functioneert.
Dit syndroom is een reumatische aandoening die minder bekend is dan costochondritis
Via kraakbeenstructuren is het borstbeen verbonden met de ribben. Door deze verbindingen kunnen de ribben een beetje bewegen. De zwelling van het kraakbeen rond het borstbeen is een kenmerk van deze aandoening. Er is sprake van costochondritis als er geen oedeem of ribirritatie is aan de dorsale zijde.
Bij het syndroom van Tietze raken de kraakbeenverbindingen tussen een of meer ribben, die dan aan het borstbeen vastzitten, ontstoken. De boosdoener is een te stijve achterste ribbaanhechting.
Mogelijk fysiotherapie bij pijn
Houding en spierkracht kunnen een rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening en de fysiotherapeut zal deze mogelijkheid onderzoeken. Zij zullen kijken naar de houding, mogelijk zwakke schoudergordelspieren en de totale belastbaarheid. Oefentherapie kan hier in belangrijke mate aan bijdragen. Verder kan het advies van een arts worden ingewonnen bij de keuze van een ontstekingsremmer. Alternatieve behandelingen zijn ook mogelijk.
De borstkas flexibel houden?
Een sterk weefsel is het kraakbeen. Het verbindt het sleutelbeen en ribben met het borstbeen. De borstkas kan bewegen wanneer men in- en uitademt dankzij het kraakbeen. Het ribkraakbeen raakt ontstoken als men het syndroom van Tietze heeft.
Hierdoor kan het borstbeen vergroot zijn, waardoor men moeilijk kan bewegen, ademen of hoesten. De kans bestaat dat de pijnlijke regio ook een rode huid krijgt.
Ook interessant
- Lees hier een ander artikel over het Tietze syndroom
- Ontdek alles over een slijmbeursontsteking in de schouder