Costochondritis

Costochondritis is een zeer pijnlijke aandoening waarbij een scherpe en drukkende pijn op de borst aanwezig is. Deze pijn verergert op het moment dat jij dieper gaat inademen, hoest, of niest. Heb jij last van jou borst, dan is het belangrijk dat jij, op moment van pijn, buikademhalingsoefeningen uitvoert. Dit om de druk van je borstkas te verminderen.

Wat is costochondritis?

Bij costochondritis raakt het kraakbeen in de gewrichtjes tussen de ribben en de wervels of tussen de ribben en het borstbeen ontstoken. Deze aandoening is niet hetzelfde als het Syndroom van Tietze, want bij laatstgenoemde treedt er ook zwelling op en is er alleen sprake van een ontsteking aan de voorzijde bij het borstbeen en niet van het kraakbeen tussen ribben en wervelkolom.

Anatomie en functie van de ribben

De mens heeft in totaal 24 ribben (twaalf ribben aan elke zijde) en deze zijn een onderdeel van de borstkas. Aan de achterkant vormen de ribben gewrichten met de wervelkolom en de bovenste ribben zitten aan de voorzijde van het lichaam vast aan het borstbeen (ook wel sternum genoemd). De ribben hebben als functie om de organen die in de borstholte liggen te beschermen en ook is ademhalen mede mogelijk door het bewegen van de ribben.

Wat zijn de oorzaken?

Costochondritis heeft geen duidelijke oorzaak, maar wel heeft men het vermoeden dat het te maken kan hebben met de volgende factoren:

  • Verkeerde houding (ingezakt staan of lopen).
  • Een klap op de borstkas.
  • Zwangerschap.
  • Stress / emotionele spanning.
  • Veel hoesten.
  • Luchtweginfectie.
  • Reumatische aandoeningen die in de familie voorkomen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart vaak een scherpe, drukkende pijn op de borst indien de ontsteking aan de voorzijde zit en pijn in de bovenrug als de gewrichten tussen ribben en wervelkolom ontstoken zijn. Wanneer men op de ontstoken gewrichten drukt, wordt de pijn erger. De pijn kan uitstralen naar de arm. Bewegen van borstkas of armen verergert de klachten vaak. Ook hoesten, niezen of diep inademen kan de pijn verergeren

Wat is de behandeling?

De klachten verdwijnen soms vanzelf, maar dit is niet altijd zo. Soms blijven mensen er toch last van houden. Men kan ter behandeling pijnstillers of ontstekingsremmers krijgen om de pijn en de ontsteking de kop in te drukken. Vaak kunnen we u als fysiotherapeut ook helpen. Dit is mede afhankelijk van de ontstaanswijze.

Behandeling van Costochondritis door een verkeerde houding van de romp

Dan kunnen we u oefeningen aanbieden om de spieren tussen uw schouderbladen te versterken en de spieren aan de voorzijde (vooral de borstspieren) te ontspannen, zodat u beter rechtop kan lopen. Zijn de borstspieren erg gespannen? Dan kan wellicht triggerpointtherapie of dry needling helpen om de spierknopen te ontladen.

Ook kunnen we u oefeningen geven om uw core-stability te versterken. Dit zal uw houding ook ten goede komen. Ook kunnen we met taping uw houding corrigeren en de juiste spieren triggeren om harder te gaan werken en andere spieren juist helpen ontspannen

Behandeling van Costochondritis door veel stress of spanning?

Dan kunnen we u helpen met ademhaling– en ontspanningsoefeningen en u helpen inzicht te geven in uw belasting en belastbaarheid. Indien u dit wenst kunnen we u (via uw huisarts) doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog.

Ademhalingsoefening

Een voorbeeld van een ademhalingsoefening is het oefenen van de buikademhaling. Bij stress of spanning gaan mensen vaak meer gebruik maken van de borstademhaling dan van de buikademhaling. De borstkas wordt bij een borstademhaling intensiever bewogen en dit kan uw pijn verergeren. Het uitvoeren van een buikademhaling kan de pijn dus vaak verminderen.

buikademhalingsoefening bij Costochondritis

Oefening: Ga op uw rug liggen. Leg één hand op uw buik. Wanneer u inademt, zet u uw buik uit en drukt u hierdoor uw hand met uw buik naar boven. Adem vervolgens rustig uit en hierbij laat u uw buik weer inzakken. Herhaal dit 5 à 10 keer en neem dan even pauze. Herhaal deze serie drie keer achter elkaar. Stop eerder met de oefening wanneer u moe wordt of als u zich duizelig voelt.

Wilt u meer informatie over costochondritis? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Bekijk hier een onderzoek over Costochondritis. En ontdek meer over slijmbeursontstekingen en specifiek een slijmbeursontsteking in de schouder.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer