Slijmbeursontsteking schouder

Wat is een slijmbeursontsteking schouder?

Een bursitis subacromialis ofwel slijmbeursontsteking van de schouder is een aandoening waarbij er schade en inflammatie (ontsteking) van de slijmbeurs (bursa) optreedt ter hoogte van de schouder. De bursa is een klein zakje gevuld met vloeistof. Dit zakje is gelokaliseerd onder het schouderdak/zijkant van de top van de schouder en kan pijn veroorzaken in de schouderregio.

Hoe kan slijmbeurs geïrriteerd raken?

Tijdens bepaalde activiteiten komt de slijmbeurs onder spanning te staan, zoals: het optillen van de arm, het draaien van de schouder, tillen, duwen, trekken en liggen op de schouder. Ook kan een directe druk op de slijmbeurs zorgen voor frictie. Wanneer deze druk en/of spanning overmatig is, door te veel herhalingen of door een te zware kracht, kan er irritatie en inflammatie van de bursa ontstaan. Deze aandoening noemt men bursitis subacromialis. Naast een ontsteking in de schouder kan een slijmbeursontsteking op meerdere plekken in het lichaam voorkomen. Ontdek meer over slijmbeurs ontsteking in andere delen van het lichaam:

Oorzaken voor het ontstaan van deze blessure

Een slijmbeursontsteking in de schouder ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de bursa belasten. Deze pijn wordt meestal gevoeld tijdens langdurig of herhaald:

 • liggen (in zijlig, voornamelijk op een hard oppervlak)
 • arm elevatie (optillen)
 • arm rotatie (draaien)
 • tillen (voornamelijk boven schouderhoogte)
 • duwen en trekken

Deze activiteiten beïnvloeden de bursa via de schouderspieren of via een directe druk/impact of de slijmbeurs. In sommige gevallen kan dit letsel acuut optreden, na bijvoorbeeld een val op de arm.

Bij sporten waarbij de arm veel wordt belast (bijv. softbal en tennis) komt deze aandoening frequent voor. Ook kan een afwijkende stand van de botstukken zorgen voor meer compressie op de bursa.

Anatomie van de schouder

Het schoudergewricht bestaat uit een bal (kop van de bovenarm) en een sok (het schouderblad). Net boven het schoudergewricht bevindt zich een botachtig uitsteeksel – het acromion. Onder het acromion ligt de subacromiale slijmbeurs. Een bursa is ontworpen om de frictie tussen de bewegende weefsel lagen te verminderen. Vaak is een bursa gelokaliseerd op een plek waar het weefsel schuurt tegen een botachtige uitsteeksel.

Symptomen van een slijmbeursontsteking schouder

Personen met een slijmbeursontsteking schouder ervaren pijn aan de top, voorkant, achterkant en buitenkant van de schouder. Deze pijn kan ook uitstralen tot de elleboog. Bij minder ernstige gevallen ervaren personen alleen stijfheid en lichte pijn in de schouder die toeneemt tijdens de rust na een activiteit. Activiteiten die pijn veroorzaken zijn onder meer:

 • tillen
 • duwen
 • overmatig liggen (zijlig)
 • bovenhandse activiteiten
 • draaien van de schouder

De pijn geassocieerd met slijmbeursontsteking warmt in de beginfase van de blessure op met activiteit. Wanneer de blessure langer aanwezig is, kan het klachtenpatroon veranderen. De pijn wordt scherper of er treden bijkomende klachten op tijdens sport of activiteiten. Ook nemen de pijnklachten toe wanneer men drukt op de slijmbeurs. In sommige gevallen ervaart men zwakte van de schouder en een ‘painfull arc’ bij het omhoogtillen van de arm.

Welke factoren dragen bij aan een ontstoken schouder

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een slijmbeursontsteking in de schouder. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten:

 • Schouderinstabiliteit,
 • Botachtige afwijkingen,
 • Slechte houding,
 • Slechte training,
 • Onvolledig herstel,
 • Inadequate warming up,
 • Spierdisbalans,
 • Slechte techniek.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose bursitis te komen. Hierbij zal de fysiotherapeut vooral proberen na te gaan hoe lang men als schouder pijn ervaart en wat er vooraf ging aan het ontstaan van de pijn (bijvoorbeeld een val of langdurig herhalende bewegingen).

Tijdens een lichamelijk onderzoek kan er onder meer op de ontstoken slijmbeurs gedruk worden om te zien hoe een patiënt reageert. Verder onderzoek, zoals een MRI scan, CT scan, echografie, of RX, zijn vaak nodig om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening vast te stellen.

Hoe wordt de slijmbeursontsteking schouder behandeld?

Is een slijmbeursontsteking in de schouder te behandelen? En waaruit bestaat een slijmbeursontsteking schouder behandeling? De meeste personen met deze aandoening genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten) niveau. Indien deze aandoening in de schouders langdurig aanwezig is voordat men met een behandeling start, kan de revalidatie significant langer duren (meerdere maanden).

Vroege fysiotherapeutische behandeling is noodzakelijk voor snel herstel bij alle personen met een slijmbeursontsteking. Ook kunnen er onbehandeld andere klachten ontstaan, zoals: een schouder impingement en een frozen shoulder. Blijf met klachten dus niet rondlopen, maar neem bij pijnklachten en het vermoeden van een slijmbeursontsteking in de schouder contact op met een fysiotherapeut of huisarts.

slijmbeursontsteking-schouder-injectie

Diagnose slijmbeursontsteking: welke fysiotherapeutische behandelingen zijn effectief?

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke specifieke oefeningen het beste zijn voor de patiënt bij een slijmbeursontsteking in de schouder. Hierin is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden, dienen niet genegeerd te worden. De patiënt dient voldoende relatieve rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.

Specifieke oefeningen bij schouderpijn

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden die de klachten en schouder verlichten. Deze kunnen onder meer de volgende zijn:

Fysiotherapie4all is gespecialiseerd in schouderpijn

Wij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van een slijmbeursontsteking schouder. Er zijn namelijk verschillende oorzaken waardoor schouderpijn kan ontstaan en de slijmbeurs ontstoken raakt. Om eerst een juiste diagnose te stellen is het raadzaam om een echo te laten maken van het schoudergewricht zodat eventueel andere aandoeningen uitgesloten kunnen worden. Maak een afspraak bij een van onze aangesloten vestigingen.

Lees hier een onderzoek over de slijmbeursontsteking schouder.

Veelgestelde vragen

Bij een beginnende slijmbeursontsteking is het belangrijk dat je rust houdt. Daarna begint de behandeling bij de fysiotherapeut. Wij van Fysiotherapie4all kunnen jou hierbij helpen.
Het herstel van een slijmbeursontsteking van de schouder duurt enkele weken tot maanden. Dit verschilt per persoon.
Het is belangrijk dat je de schouder niet overbelast. Voorkom dat er te veel druk op komt te staan.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer