Hypermobiliteitssyndroom

Wat zijn de tekens & symptomen?

De klachten die mensen met het hypermobiliteitssyndroom ervaren, kunnen variëren van verzwikking van gewrichten, zoals de enkels, tot een ontwrichting van de schouder. Ook heeft men vaak lage rugpijn en/of bekkenpijn. De gewrichten kunnen overbelast raken, gaan zwellen en gaan pijn doen. Men ontwikkelt vaak spier- en peesklachten, omdat men deze overbelast. Symptomen waaraan men kan zien of er sprake is van hypermobiliteit zijn: het kunnen overstrekken van de elleboog of de knie, het bewegen van de duim richting de onderarm en het plat op de grond kunnen plaatsen van de handen bij het vooroverbuigen met gestrekte knieën.

Wat is de behandeling?

Hypermobiliteit is niet te ‘genezen’. Er bestaan geen medicijnen die de hypermobiliteit tegengaan. Wel kan men de klachten verminderen door de spieren en pezen meer belastbaar te maken, zodat zij de gewrichten beter kunnen stabiliseren. De fysiotherapeut kan u oefeningen aanreiken om de spieren en pezen te trainen. Naast kracht is stabiliteit belangrijk om te trainen.
Bij overbelastingsklachten van spieren en pezen kan de fysiotherapeut deze pijnklachten verhelpen door de spierspanning te normaliseren door middel van bijvoorbeeld tapen, massage, triggerpointtherapie en dry needling. Wanneer dit onvoldoende helpt, kunt u gebruik maken van braces of steunhulpmiddelen (ortheses).

Bekijk hier een onderzoek over Hypermobiliteitssyndroom.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1084 reviews

Anoniem

  5 / 5

26-11-23

Duidelijkheid, eerlijkheid, professioneel en vakbekwaam.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

25-11-23

Fijne begeleiding. Duidelijke communicatie. Snel actie en daardoor snel resultaat.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

22-11-23

De behandeling heeft me zover wel geholpen, maar omdat mijn enkel dik en pijnlijk was, heb ik besloten om weer voor 4 weken in de gips te gaan. Totaal met tussenpozen 19 weken in de gips was ik er klaar mee. Heb enige dage de [...]

Lees meer