Wat zijn de tekens & symptomen?
De klachten die mensen met het hypermobiliteitssyndroom ervaren, kunnen variëren van verzwikking van gewrichten, zoals de enkels, tot een ontwrichting van de schouder. Ook heeft men vaak lage rugpijn en/of bekkenpijn. De gewrichten kunnen overbelast raken, gaan zwellen en gaan pijn doen. Men ontwikkelt vaak spier- en peesklachten, omdat men deze overbelast. Symptomen waaraan men kan zien of er sprake is van hypermobiliteit zijn: het kunnen overstrekken van de elleboog of de knie, het bewegen van de duim richting de onderarm en het plat op de grond kunnen plaatsen van de handen bij het vooroverbuigen met gestrekte knieën.
Wat is de behandeling?
Hypermobiliteit is niet te ‘genezen’. Er bestaan geen medicijnen die de hypermobiliteit tegengaan. Wel kan men de klachten verminderen door de spieren en pezen meer belastbaar te maken, zodat zij de gewrichten beter kunnen stabiliseren. De fysiotherapeut kan u oefeningen aanreiken om de spieren en pezen te trainen. Naast kracht is stabiliteit belangrijk om te trainen.
Bij overbelastingsklachten van spieren en pezen kan de fysiotherapeut deze pijnklachten verhelpen door de spierspanning te normaliseren door middel van bijvoorbeeld tapen, massage, triggerpointtherapie en dry needling. Wanneer dit onvoldoende helpt, kunt u gebruik maken van braces of steunhulpmiddelen (ortheses).
Bekijk hier een onderzoek over Hypermobiliteitssyndroom.