Hypermobiliteitssyndroom

Wat zijn de oorzaken van hypermobiliteitssyndroom?

Hypermobiliteit ontstaat door erfelijke aanleg. Door deze erfelijke aanleg hebben de banden en kapsels meer elastische eigenschappen waardoor ze verder kunnen uitrekken. Het gewricht wordt daardoor niet voldoende gestabiliseerd en kan instabiel worden. Om dit te compenseren, moeten de spieren en pezen rondom het gewricht harder werken en kunnen zij overbelast raken. Dit kan het hypermobiliteitssyndroom tot gevolg hebben. HMS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De klachten die mensen met het hypermobiliteitssyndroom ervaren, kunnen variëren van verzwikking van gewrichten, zoals de enkels, tot een ontwrichting van de schouder. Ook heeft men vaak lage rugpijn en/of bekkenpijn. De gewrichten kunnen overbelast raken, gaan zwellen en gaan pijn doen. Men ontwikkelt vaak spier- en peesklachten, omdat men deze overbelast. Symptomen waaraan men kan zien of er sprake is van hypermobiliteit zijn: het kunnen overstrekken van de elleboog of de knie, het bewegen van de duim richting de onderarm en het plat op de grond kunnen plaatsen van de handen bij het vooroverbuigen met gestrekte knieën.

Wat is de behandeling?

Hypermobiliteit is niet te ‘genezen’. Er bestaan geen medicijnen die de hypermobiliteit tegengaan. Wel kan men de klachten verminderen door de spieren en pezen meer belastbaar te maken, zodat zij de gewrichten beter kunnen stabiliseren. De fysiotherapeut kan u oefeningen aanreiken om de spieren en pezen te trainen. Naast kracht is stabiliteit belangrijk om te trainen.
Bij overbelastingsklachten van spieren en pezen kan de fysiotherapeut deze pijnklachten verhelpen door de spierspanning te normaliseren door middel van bijvoorbeeld tapen, massage, triggerpointtherapie en dry needling. Wanneer dit onvoldoende helpt, kunt u gebruik maken van braces of steunhulpmiddelen (ortheses).

Bekijk hier een onderzoek over Hypermobiliteitssyndroom.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 835 reviews

Anoniem

  5 / 5

18-08-22

Heel prettig in zijn communicatie en uitstraling. Ervaren in dry needling en manuele massage. Hij analyseerde de klachten goed en haalde effectief de pijnpunten weg. Hij hield bij dry needling ook mijn pijngrens goed in de gaten.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

13-08-22

Hij neemt me altijd serieus en heeft tot nu toe goed geholpen.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

12-08-22

Mijn fysiotherapeut staat altijd voor mij klaar

Lees meer