Instabiliteit onderrug

Wat zijn de oorzaken van instabiliteit van de onderrug?

In de meeste gevallen zijn verzwakte spieren de oorzaak. Er bevinden zich drie soorten spieren in de rug: de lokale en globale stabilisatoren en de globale mobilisatoren. De globale mobilisatoren zijn de grote spieren die zorgen voor de grote bewegingsuitslagen van de wervelkolom. De globale stabilisatoren zijn grote spieren die de bewegingen controleren en dus stabiliteit bieden aan de wervelkolom. De lokale stabilisatoren zijn kleine spieren tussen de wervels. Zij zorgen ervoor dat de wervels tijdens bewegingen ten opzichte van elkaar in één lijn bewegen en onderling niet te veel verschuiven.

Bij instabiliteit van de onderrug zien we vaak dat deze lokale stabilisatoren verzwakt zijn. Dit kan resulteren in overbelasting en irritatie van de andere structuren in de onderrug. Daarnaast kunnen de wervels, het kapsel en de gewrichtsbanden ook direct beschadigen door bijvoorbeeld een trauma. Dit kan ook instabiliteit van de onderrug opleveren. Tot slot kan het dunner worden van de tussenwervelschijven bij veroudering oorzaak zijn van instabiliteit in de onderrug, omdat hierdoor meer speling ontstaat tussen de wervels.

Wat zijn de tekens & symptomen van instabiliteit?

Een belangrijk symptoom van instabiliteit van de onderrug is een pijnlijk en vermoeid gevoel in de onderrug. Dit komt met name opzetten bij het lang zitten of lang staan, omdat op die momenten een beroep gedaan wordt op de lokale stabilisatoren die in de meeste gevallen verzwakt zijn. Daarnaast kan men de lage rug soms minder goed bewegen bij bijvoorbeeld bukken of omdraaien.

Men ontwikkelt vaak in de globale stabilisatoren en de globale mobilisatoren een verhoogde spierspanning, omdat deze overbelast worden door het disfunctioneren van de lokale stabilisatoren.

Wat is de behandeling van instabiliteit van de onderrug?

Wanneer er sprake is van verzwakking van de lokale stabilisatoren is het belangrijk om deze spieren te versterken. Men krijgt van de fysiotherapeut verschillende oefeningen om deze spieren te leren aanspannen en ze te versterken. Wanneer er sprake is van een verhoogde spierspanning van de globale stabilisatoren en globale mobilisatoren kan men door middel van rekoefeningen, massage, dry needlingtherapie, medical tape, easy tape of triggerpointtherapie deze spierspanning verlagen. Lees meer over de behandeling van rugklachten.

Bekijk hier een onderzoek over instabiliteit van de onderrug.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer