Bij instabiliteit van de onderrug zien we vaak dat deze lokale stabilisatoren verzwakt zijn. Dit kan resulteren in overbelasting en irritatie van de andere structuren in de onderrug. Daarnaast kunnen de wervels, het kapsel en de gewrichtsbanden ook direct beschadigen door bijvoorbeeld een trauma. Dit kan ook instabiliteit van de onderrug opleveren. Tot slot kan het dunner worden van de tussenwervelschijven bij veroudering oorzaak zijn van instabiliteit in de onderrug, omdat hierdoor meer speling ontstaat tussen de wervels.
Wat zijn de tekens & symptomen van instabiliteit?
Een belangrijk symptoom van instabiliteit van de onderrug is een pijnlijk en vermoeid gevoel in de onderrug. Dit komt met name opzetten bij het lang zitten of lang staan, omdat op die momenten een beroep gedaan wordt op de lokale stabilisatoren die in de meeste gevallen verzwakt zijn. Daarnaast kan men de lage rug soms minder goed bewegen bij bijvoorbeeld bukken of omdraaien.
Men ontwikkelt vaak in de globale stabilisatoren en de globale mobilisatoren een verhoogde spierspanning, omdat deze overbelast worden door het disfunctioneren van de lokale stabilisatoren.
Wat is de behandeling van instabiliteit van de onderrug?
Wanneer er sprake is van verzwakking van de lokale stabilisatoren is het belangrijk om deze spieren te versterken. Men krijgt van de fysiotherapeut verschillende oefeningen om deze spieren te leren aanspannen en ze te versterken. Wanneer er sprake is van een verhoogde spierspanning van de globale stabilisatoren en globale mobilisatoren kan men door middel van rekoefeningen, massage, dry needlingtherapie, medical tape, easy tape of triggerpointtherapie deze spierspanning verlagen. Lees meer over de behandeling van rugklachten.
Bekijk hier een onderzoek over instabiliteit van de onderrug.