Waarom trauma’s chronische klachten ontwikkelen

Dit zijn allemaal potentiële oorzaken van PIJN of chronische fysieke en/of mentale klachten. Gelukkig is de pijn bij heel veel mensen tijdelijk van aard, bijvoorbeeld in de vorm van hoofdpijn na een stressvolle werkdag of buikpijn wanneer je iets heel spannend vindt. Er is echter een enorme groep mensen bij wie de pijn niet meer weg gaat. In Nederland leven meer dan twee miljoen mensen met chronische pijn. In veel gevallen is een medische oorzaak afwezig. Deze groep mensen is gebaat bij de juiste informatie die nodig is om te herstellen. In veel gevallen is ‘TRAUMA’ de oorzaak van deze onverklaarbare klachten. Wanneer we hier dieper op in gaan kunnen we deze klachten misschien toch wel verklaren.  

Wat is trauma?

Een trauma is wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan. Meestal denken de meeste mensen aan grote levensbedreigende gebeurtenissen. Dit is niet het geval. Ook kleine trauma’s zoals een beet van een hond, niet gezien zijn door ouders, geen aansluiting kunnen vinden, etc. zijn allemaal voorbeelden van trauma. Dus of het nu een groot of klein trauma is maakt niet uit. Je ontwikkeld emoties die je wegstopt en persoonskenmerken die je ziek kunnen maken. Dit kan zich uiten in fysieke- en/of mentale klachten.

Hoe werkt het dan?

Trauma kan de oorzaak zijn van fibromyalgie, een aandoening die gekenmerkt wordt door pijn door het gehele lichaam, vermoeidheid en gevoeligheid voor druk. De exacte oorzaken van fibromyalgie zijn nog niet volledig bekent, maar er zijn verschillende theorieën die beweren dat trauma een rol kan spelen bij het ontstaan en het verergeren van deze aandoening.  Om dit beter te begrijpen, kunnen we kijken naar de interactie tussen het oerbrein, het limbisch systeem en de cortex.

Trauma

Het oerbrein is ook bekend als het reptielenbrein of de hersenstam. Dit is het oudste deel van onze hersenen en is verantwoordelijk voor basisfuncties zoals: ademhaling, hartslag en overlevingsinstincten.  Het oerbrein reageert op gevaar en dreiging door middel van de vecht-, vlucht of bevriesreactie. Als we geconfronteerd worden met een traumatische gebeurtenis kan het oerbrein overactief worden. Het oerbrein is dan in een voortdurende staat van alertheid, zelfs nadat het gevaar is verdwenen.

Het limbisch systeem, die bevindt zich boven het oerbrein, speelt een belangrijke rol bij emoties, geheugen en het reguleren van stressreacties. Het omvat structuren zoals de amygdala, de hippocampus en de hypothalamus. Bij een trauma kan het limbisch systeem overprikkeld raken. Hierdoor komen de hersenen in een staat van chronische stress. Dit kan leiden tot een verandering in de verwerking van pijn en de regulatie van stresshormonen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan de symptomen van fibromyalgie en natuurlijk van alle andere klachten.

De cortex, dit is het buitenste deel van de hersenen, is verantwoordelijk voor de hogere cognitieve functies zoals denken, redeneren en besluitvormen. Het heeft ook een rol bij het interpreteren en reguleren van emoties. Traumatische ervaringen beïnvloeden de cortex, met name de prefrontale cortex. Die is betrokken bij het beoordelen van situaties en het beheersen van emotionele reacties. Beschadiging of verandering in de prefrontale cortex kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor pijn, veranderingen in de emotieregulatie en een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische pijnstoornissen, zoals fibromyalgie.

Het verband tussen trauma en fibromyalgie kunnen dus worden verklaard door de interactie tussen het oerbrein, het limbisch systeem en de cortex. Traumatische ervaringen kunnen leiden tot een overactieve respons in het oerbrein, een verstoorde werking van het limbisch systeem en veranderingen in de cortex, die samen bijdragen aan de ontwikkeling en verergering van fibromyalgie.

Effecten van trauma op je lichaam

Effecten van trauma op je ademhaling

Trauma vs. Tension myoneural syndroom

Dr. Sarno ontdekte dat veel onverklaarbare klachten verholpen konden worden als je inzicht krijgt in je eigen lichaam en dan vooral de Body-Mind connectie. Hij omschreef deze ‘overklaarbare’ klachten als het Tension Myonaural Syndrome (TMS).

Mensen die trauma met zich meedragen en dit niet of niet juist verwerken kunnen daar vroeg of laat fysieke en/of mentale klachten van krijgen. Ook langdurige stress en spanningen door (jeugd)trauma’s, maar ook Angst, Twijfels, Concentratieproblemen, controledrang, pleasegedrag, Vergeetachtigheid, Irritatie, Boosheid en Agressie.

Zijn fysiologische verklaring van de (pijn)klachten is: ‘door bovenstaande factoren ontstaat er een fysiologische verstoring  van je autonome zenuwstelsel, dit zorgt weer voor doorbloedingsproblemen met als resultaat zuurstoftekort in weefsels.

Deze autonome verstoring kan dus ook leiden tot prikkelbare darm met darmkrampen, hartkloppingen, buikpijn en sterk wisselende ontlasting (verstopping of juist diarree) veroorzaken. Sommige mensen hebben last van opgezwollen handen, vingers, onderbenen of enkels.

M͟e͟d͟i͟s͟c͟h͟e͟ w͟e͟t͟e͟n͟s͟c͟h͟a͟p͟͟: ‘Specialisten kunnen vaak geen oorzaak vinden bij chronische onverklaarbare klachten, uiteindelijk komt het altijd door ons eigen lichaam. Hier zit dus ook altijd de oplossing’.

Gabor Maté over trauma

Gabor maté is een van de specialisten die keek naar het hele scala van menselijke ervaringen, van geboorte tot de dood. Onze huidige moderne medische wereld scheidt in de praktijk de geest van het lichaam. En het scheidt de individu van de omgeving.

Dus als je kijkt naar epidemieën van chronische klachten zoals; astma, ms, fibromyalgie, reuma, nek-/hoofdpijn, rugklachten, RSI, etc het is allemaal het gevolg van stress in onze samenleving. Het is een culturele manifestatie, en dit ontbreekt volledig in de reguliere zorg! Ons systeem wordt ontregeld door stress, ons immuunsysteem wordt onderdrukt en kan dus niet meer goed functioneren.

Als je kijkt naar chronische klachten. Is dit een manifestatie van je eigen pathologie? Of weerspiegelt het een sociale malaise?

Wat betekent de emotie? Wat je ook ervaart zoals: onderdrukte woede, boosheid, wanhoop, verdriet, etc. in feite heeft dit direct invloed op de fysiologie van je lichaam.

Als je met een ontstoken huid naar de dermatoloog gaat krijg je steroïden. Met een ontstoken gewricht naar een reumatoloog gaat krijg je ook steroïden. Als je naar een longspecialist gaat voor astma, krijg je dus ook steroïden. Als je naar een darmspecialist gaat met een ontstoken darm, dus ook steroïden.

Wat zijn steroïden? Kopieën van cortisol.

Wat is cortisol? Het stresshormoon.

We behandelen alles met stresshormonen!

Misschien moet er nu bij je een belletje gaan rinkelen dat stress iets te maken heeft met het ontstaan van je aandoening.

Waarom deze ziekte, waarom ik en waarom nu?

In plaats van een ‘pleister’ te plakken op aanraden van de ‘specialisten’ ga kijken naar jouw verleden. Jouw lichaam wil je iets vertellen. Leer hiervan en onderneem zelf actie.

Onze methode kan je helpen. De essentie van ons programma is dat de overtuiging, de waarheid allemaal in onszelf zit en dus ook de oplossing. We moeten alleen de juiste vragen stellen om bij de waarheid te komen.

Het is een dynamisch opkomend proces van confrontatie met de waarheid dat er oplossingen zullen ontstaan.

Trauma helen middels de PRC-methode

Hard wetenschappelijk bewijs is er echter nog niet, maar wel uit de vele ervaringen van onze klanten. Klanten die jarenlang diverse (pijn) medicatie slikten zijn, na een aantal maanden of meerdere sessies, pijnvrij dus ook vrij van medicatie. Deze klanten zijn van hun klachten afgekomen middels de Pijn Reset Community.

Met de Body Remembers Trauma Therapy (BRTT) gaan we terug naar het trauma. Op een veilige manier kan je het trauma herbeleven. De energie die dan vrij komt is de ontlading van het trauma. Deze methode komt terug in onze Pijn Reset community!

Het zou mooi zijn als de reguliere geneeskunde de alternatieve zou omarmen waardoor een goede samenwerking kan ontstaan. Wij van Fysiotherapie4all kijken verder dan waar de meeste praktijken ophouden.

Wil jij meer informatie over dit onderwerp? Bekijk dan deze website!

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1174 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

05-09-24

De fijne uitleg,en de begeleiding.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Altijd goed geholpen en begeleid .

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Neemt de tijd voor je, luistert goed en geeft vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen.

Lees meer