Luxatie van de knie

Hoe ontstaat een luxatie van de knie?

Een luxatie van de knie kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak treedt een luxatie op na een ongeluk of trauma. Het bovenbeen kan ten opzichte van het onderbeen zowel naar voren als naar achteren ontwrichten. Ook het zijwaarts ontwrichten kan voorkomen bij de knie wat knieklachten kan veroorzaken.

De knieschijf (patella) kan ook ontwrichten (patellaluxatie). Deze bevindt zich dan niet meer aan de voorzijde, maar aan de buitenzijde van de knie wat knieklachten veroorzaakt. De knie kan na het ontwrichten meteen weer in de oorspronkelijke positie terugschieten of in de ontwrichte positie blijven staan. Wanneer de knie ontwricht, beschadigen vaak ook andere structuren van de knie. Een bekend voorbeeld hiervan is het scheuren van de voorste kruisband wanneer het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen naar voren schiet.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Symptomen van een ontwrichting zijn hevige pijn, vaak na een trauma, waarbij er vaak een duidelijke scheefstand van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen zichtbaar is of waarbij de knieschijf duidelijk buiten de knie valt. Door de ontwrichting en de beschadiging van andere structuren zwelt de knie snel op. Wanneer de knie niet terugschiet in zijn oorspronkelijke positie, kan men de knie nauwelijks bewegen.

knieschijf uit de kom

Wat is de behandeling?

Bij een ontwrichting is het zaak de knie op professionele wijze zo snel mogelijk terug te laten zetten in de oorspronkelijke positie. Door de luxatie zijn spieren en banden rondom het kniegewricht opgerekt en verzwakt. Deze kan men in samenwerking met een fysiotherapeut trainen en versterken om de functie van het kniegewricht te optimaliseren.

Lees hier een ander artikel over een luxatie van de knie.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer