Luxatie van de knie

Hoe ontstaat een luxatie van de knie?

Een luxatie van de knie kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak treedt een luxatie op na een ongeluk of trauma. Het bovenbeen kan ten opzichte van het onderbeen zowel naar voren als naar achteren ontwrichten. Ook het zijwaarts ontwrichten kan voorkomen bij de knie wat knieklachten kan veroorzaken.

De knieschijf (patella) kan ook ontwrichten (patellaluxatie). Deze bevindt zich dan niet meer aan de voorzijde, maar aan de buitenzijde van de knie wat knieklachten veroorzaakt. De knie kan na het ontwrichten meteen weer in de oorspronkelijke positie terugschieten of in de ontwrichte positie blijven staan. Wanneer de knie ontwricht, beschadigen vaak ook andere structuren van de knie. Een bekend voorbeeld hiervan is het scheuren van de voorste kruisband wanneer het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen naar voren schiet.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Symptomen van een ontwrichting zijn hevige pijn, vaak na een trauma, waarbij er vaak een duidelijke scheefstand van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen zichtbaar is of waarbij de knieschijf duidelijk buiten de knie valt. Door de ontwrichting en de beschadiging van andere structuren zwelt de knie snel op. Wanneer de knie niet terugschiet in zijn oorspronkelijke positie, kan men de knie nauwelijks bewegen.

knieschijf uit de kom

Wat is de behandeling?

Bij een ontwrichting is het zaak de knie op professionele wijze zo snel mogelijk terug te laten zetten in de oorspronkelijke positie. Door de luxatie zijn spieren en banden rondom het kniegewricht opgerekt en verzwakt. Deze kan men in samenwerking met een fysiotherapeut trainen en versterken om de functie van het kniegewricht te optimaliseren.

Lees hier een ander artikel over een luxatie van de knie.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer