Kniegewricht (articulatio genus)

Bekijk de video over het kniegewricht

Anatomie van het kniegewricht

Het kniegewricht (articulatio genus) bestaat uit vier botdelen namelijk: het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en de knieschijf (patella). Het gewricht is een scharniergewricht wat betekent dat de knie voornamelijk zorgt voor de buiging (flexie) en strekking (extensie).

De spieren & functie van het kniegewricht

Rondom het kniegewricht bevinden zich spieren welke ervoor zorgen dat we de knie kunnen buigen en strekken. De M. quadriceps femoris zorgt voor de strekking (extensie) van de knie. Dit is een vierhoofdige spier die bestaat uit de M. rectus femoris, M. vastus medialis, M. vastus lateralis en M. vastus intermedius. Alleen de M. rectus femoris werkt over twee gewrichten namelijk, over het knie en het heupgewricht. Om de knie te kunnen buigen moeten de hamstrings aanspannen. De quadriceps is een antagonist wat betekent dat het een strekkende spier is. De hamstring is een agonist wat betekent dat het een buigende spier is. De antagonist en agonist vormen samen zogenaamde antagonistische paren wat ervoor zorgt dat spieren zich kunnen samentrekken maar niet zomaar kunnen uitrekken en dat is belangrijk om een beweging te kunnen maken.

Banden rondom het kniegewricht

Om het kniegewricht te verstevigen bevinden er zich gewrichtsbanden rondom het gewricht. Deze gewrichtsbanden zorgen voor extra stabiliteit van de knie en worden ligamenten genoemd. In het kniegewricht zijn er vier verschillende belangrijke ligamenten namelijk: de binnenste knieband (lig. Collaterale tibiale), de buitenste knieband (lig. Collaterale fibulare), voorste kruisband (lig. Cruciatum anterius) en de achterste kruisband (lig. Cruciatum posterius). De binnenste en buitenste kniebanden bevinden zich aan de zijkanten van het gewricht, terwijl de voorste en achterste kruisbanden zich bevinden tussen de binnenste en buitenste kniebanden in. 

Meniscus 

Het kniegewricht heeft in tegenstelling tot andere gewrichten een mediale en laterale meniscus, wat betekent dat er een aan de binnenkant (mediaal) zit en een aan de buitenkant (lateraal). Meervoud is menisci. Een meniscus heeft de vorm van een halvemaan en zorgt ervoor dat de knie soepel kan bewegen. Daarnaast werkt de meniscus als schokbreker voor de knieën en stabiliseert de meniscus het gewricht.

Meniscus van het kniegewricht

Klachten van het kniegewricht

In het kniegewricht kun je klachten ervaren. Klachten in de knie komen vaak voor na een acuut letsel waarbij er een trauma-moment is geweest. Maar het komt ook voor dat er sprake is van artrose in de knie waardoor knieklachten ontstaan. Een aantal voorbeelden van aandoeningen in het kniegewricht zijn:

Behandeling van het kniegewricht

De behandeling van het kniegewricht is natuurlijk afhankelijk van het soort klacht. Vaak wordt een klacht behandeld doormiddel van oefentherapie, mobilisatie, taping, advies, massage, shockwave, dry needling etc. Voor specifieke behandelingen per klacht klik dan hierboven op de link. Lees hier meer over knieklachten.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 898 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

28-11-22

Goede hulp gegeven Goed inzicht

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

26-11-22

Alles bij elkaar. De deskundigheid, de vriendelijkheid, de aandacht. Ik ben zeer tevreden

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

24-11-22

Persoonlijk advies en goede aanpak en uitleg

Lees meer