Meniscus scheur

Bekijk de video over de meniscus scheur

(Ook wel meniscus laesie genoemd)

Wat is een gescheurde meniscus?

Een meniscus scheur is een knieklacht waarbij er een scheuring van één van de menisci in de knie optreed. In de knie bevinden zich een binnen- en een buitenmeniscus. Dit zijn wigvormige structuren die bestaan uit bindweefsel en kraakbeen.Deze structuren hebben het dempen van schokken op de knie, het sturen van het kniegewricht door middel van sensoren in de meniscus en het ondersteunen van de gewrichtssmering als functie.

Wat zijn oorzaken van een meniscus scheur?

Wanneer je je meniscus gescheurd hebt kan dit verschillende oorzaken hebben. Dit kan één acuut moment zijn, maar het kan ook ontstaan door overbelasting wat knieklachten kan veroorzaken.

Meniscus scheuren door acuut moment

Wanneer het door één acuut moment ontstaat, is dat vaak een draaibeweging van de knie waarbij het onderbeen nog vast staat in de grond. In de meeste gevallen is de binnenste menisci wat vaker aangedaan dan de buitenste, omdat deze vastzit aan de binnenste knieband en daarom wat minder flexibel is. Door een scheuring kan het kniegewricht niet naar behoren functioneren.

Mensicus scheuren door overbelasting

Daarnaast kan herhaaldelijke overbelasting van de knie ook leiden tot een meniscuslaesie. Dit is bij activiteiten waarbij men op het been steunt en lichte of grote draaiingen in de knie maakt.

Tekens & symptomen van een meniscus scheur

Wanneer een meniscus scheur door één acuut moment ontstaat, ervaart men vaak een directe pijn in de knie. Ook kan de knie zwellen. De knie is vaak niet meer goed te buigen en ook (trap)lopen, hurken, knielen, fietsen en autorijden is pijnlijk. De knie kan af en toe ‘op slot schieten’ en ook kan deze instabiel zijn (het gevoel dat u door uw knie zakt).

Wanneer de schade aan de menisci geleidelijk aan ontstaan is door repetitieve overbelasting, zijn de symptomen milder. Er is niet altijd sprake van zwelling of slotklachten.

meniscus scheur

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een meniscus scheur is op een MRI-scan of via een kijkoperatie te zien. Bij verdenking van een beschadiging van de knie kan men een MRI-scan of een kijkoperatie ondergaan. Dit laat zien of en in welke mate er sprake is van een scheuring. Men kan kiezen voor een operatie waarbij de meniscus gehecht wordt of waarbij er een gedeelte weggeknipt wordt. Echter, niet iedere meniscus scheur hoeft geopereerd te worden.

Wat is de prognose bij een scheur in de meniscus

Gemiddeld kan men na zes weken weer pijnvrij dagelijkse activiteiten uitvoeren. Het duurt echter gemiddeld zes weken tot drie maanden voordat zwaardere activiteiten, zoals sport, weer uitgevoerd kan worden. Wanneer je je mensicus gescheurd hebt is het raadzaam om een afspraak je maken voor fysiotherapie zodat je zo snel mogelijk kunt herstellen van je blessure.

Wat is de behandeling van een gescheurde meniscus?

Een bekende operatietechniek bij een gescheurde meniscus is de meniscectomie. Hierbij wordt er een gedeelte óf de gehele meniscus verwijderd.

Hoe ziet de operatie eruit?

De operatie wordt in de meeste gevallen uitgevoerd via een kijkoperatie (Artroscopie). Er worden daarbij twee of drie sneetjes bij het kniegewricht gemaakt om via deze openingen een telescoop en de operatie-instrumenten in te brengen. Via een monitor kan de chirurg in uw knie kijken en kan hij de meniscus verwijderen (of hechten).

De eerste dagen na de operatie zal u op krukken lopen en deze eerste dagen en de dagen hierna mag u de belasting op uw knie langzaam opvoeren. Van het ziekenhuis krijgt u oefeningen mee naar huis en ook uw fysiotherapeut kan u begeleiden tijdens uw revalidatietraject.

Aandachtspunten voor de knieklachten zullen zijn: het verbeteren van de mobiliteit van uw knie, het vergroten van de spierkracht rondom de knie, het vergroten van de stabiliteit van de knie, het pijnvrij kunnen lopen en het pijnvrij kunnen uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. Wanneer gewenst, kan de fysiotherapeut u ook begeleiden om weer op uw oude sportniveau te komen.

Waarom het belangrijk is om vóór de operatie samen met de fysiotherapeut te trainen

Alvorens u de operatie ingaat, kan u in samenwerking met een fysiotherapeut een optimale conditie van de knie waarborgen. Het is erg belangrijk dat deze zo mobiel mogelijk is voor u de operatie ingaat. Dit bevordert het herstel na de operatie. Ook kan de fysiotherapeut vast aanleren hoe u met krukken kan lopen. Dit is na de meniscectomie vaak nodig.

Lees hier een ander artikel over de meniscus

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer