Multiple Sclerose

Hoe ontstaat het Multiple Sclerose?

De concrete oorzaak van MS is nog niet duidelijk. Wel zijn er al enkele mogelijke oorzaken bekend. Eén van deze oorzaken is het immuunsysteem. Bij mensen met MS heeft het immuunsysteem een versterkte reactie op de beschermlaag van de zenuwen en tast het deze aan. Daarnaast ligt er ook een mogelijke oorzaak in de aanmaak van cellen die de beschermlaag om de zenuwen vormen. Bij MS is er een afname van deze cellen en is de aanmaak van de beschermlaag in gevaar. Daarnaast spelen er bepaalde genen en omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan van MS.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De symptomen van Multiple Sclerose zijn afhankelijk van welke zenuw beschadigd is. Veel voorkomende symptomen zijn: slecht zien, evenwichtsstoornissen, vermoeidheid, krachtsverlies, tintelingen en problemen met plassen of problemen met de stoelgang. In het beginstadium is er vaak sprake van aanvallen en zijn de klachten nog niet continu aanwezig. Het lichaam kan dan de beschadigingen nog compenseren. Op den duur lukt dit het lichaam niet meer en kunnen de klachten continu aanwezig blijven.

Wat is de behandeling?

Men kan niet genezen van Multiple Sclerose. Men kan de klachten verminderen door medicijnen. Er zijn zowel medicijnen die het afbraakproces remmen als medicijnen die de symptomen verminderen. Fysiotherapie kan helpen om de algemene conditie te verbeteren. Daarnaast kan de fysiotherapeut door middel van een specifiek oefenprogramma de spierkracht, mobiliteit, stabiliteit en het evenwicht verbeteren. Men kan op psychosociaal vlak begeleid worden door een psycholoog of psychotherapeut.

Lees hier een ander artikel over multiple sclerose

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer