Fasciitis plantaris

Anatomie van de plantaris pees

Wat is peesplaat aandoening?

Peesplaat aandoening is een aandoening onder de voet. Deze peesplaat wordt fascie plantaris genoemd en bestaat uit bindweefsel. De peesplaat loopt van de hak naar de tenen en heeft als functie het in stand houden van de voetboog, het dempen van schokken en het bijdragen aan een optimale voetafwikkeling. Anders dan de naam doet vermoeden, is er bij deze blessure geen sprake van een ontsteking, maar van degeneratie van het bindweefsel van de peesplaat. Er zijn kleine scheurtjes in de vezels ontstaan wat ervoor zorgt dat de kwaliteit van de peesplaat afneemt.

Fasciitis Plantaris wordt vaak verward met hielspoor. Men spreekt echter van hielspoor wanneer er een verkalking onder de hak ontstaat. Hier is bij Fasciitis Plantaris (nog) geen sprake van.

Wat zijn de oorzaken van een peesplaat aandoening?

Fasciitis Plantaris is een overbelastingsblessure. Dit kan ontstaan door lang staan, veelvuldig lopen, rennen of springen waarbij er veel krachten op de peesplaat inwerken, maar ook door een toename van lichaamsgewicht. Daarnaast zijn er factoren, zoals een verminderde beweeglijkheid van de enkel, een verkorte achillespees en verhoogde spierspanning in de kuit die mogelijk een relatie met Fasciitis Plantaris hebben. Daarnaast zijn er externe factoren, zoals schoeisel, die invloed kunnen hebben op het ontstaan van de klacht.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een symptoom van een peesplaat aandoening is pijn onder de hak en/of voetboog. Het lopen op sokken of blote voeten is erg onprettig. De eerste paar stappen ’s ochtends of na een periode van inactiviteit zijn het meest pijnlijk. De pijn wordt minder wanneer men een korte tijd in beweging is, maar wordt erger bij lang staan, lang lopen of intensief sporten met veel sprongmomenten.

Wat is de behandeling?

Het is belangrijk om de overbelastingsprikkel te vermijden. Dit geeft de vezels van de peesplaat aandoening de tijd om te herstellen. Men kan de hak ontlasten door siliconen zooltjes onder de hak in de schoen te leggen of podotherapeutische zolen te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat de mobiliteit van de omliggende structuren, zoals de achillespees, de kuitspieren en het enkelgewricht voldoende is. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen door middel van het toepassen van rekoefeningen, massagetherapie, oefentherapie, dry needlingtherapie en triggerpointtherapie.

Bekijk hier een onderzoek over peesplaat aandoening.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1174 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

05-09-24

De fijne uitleg,en de begeleiding.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Altijd goed geholpen en begeleid .

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Neemt de tijd voor je, luistert goed en geeft vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen.

Lees meer