Pols artrose

Ook overbelasting van de pols kan leiden tot deze aandoening. Sporten, zoals tennis of badminton, kunnen erg belastend zijn voor de pols. Ook overmatig gebruik van de pols bij dagelijkse activiteiten, zoals schoonmaken, kan artrose in de hand werken.
Tot slot kunnen erfelijke aanleg, geslacht (vrouwen hebben meer kans op artrose dan mannen) en andere ziektes van het gewricht (zoals jicht) ook een rol spelen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart vaak met name pijn en bewegingsbeperking in de pols. De pijn is meestal ook aanwezig als men de pols een tijdje niet bewogen heeft, zoals in de ochtend. Dit noemt men ochtendstijfheid. Door de gewrichtsslijtage treden er botvormingen bij het polsgewricht op, waardoor het gewricht minder mobiel kan worden. Er kan rondom de pols zwelling optreden en ook kan het gewricht gaan crepiteren (kraken). Ook kunnen er zenuwbeknellingen optreden.
Deze symptomen kunnen in meer of mindere mate aanwezig zijn. In het beginstadium hoeft men niet veel klachten te ervaren, maar deze kunnen in de loop van de tijd toenemen.

Wat is de behandeling?

Pols artrose kan je niet meer terugdraaien. Bij een lichte vorm van de aandoening is het belangrijk de oorzaak te achterhalen en hier indien mogelijk wat aan te doen. Bij een verkeerde stand kan soms een brace of een operatie helpen om dit te herstellen. Bij overbelasting is het belangrijk de belasting op de pols tijdelijk te verminderen.

Fysiotherapeuten kunnen u hierbij begeleiden en de pols bijvoorbeeld ondersteunen met tape. Daarnaast is het belangrijk de belastbaarheid van de pols te optimaliseren door het doen van gerichte oefeningen. Lichte oefeningen met veel herhalingen zijn goed voor het gewricht, omdat hierdoor de aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen van het kraakbeen bevorderd wordt. Ook kunt u met oefeningen de spieren rondom het polsgewricht versterken.

Bij veel pijnklachten willen medicijnen nog wel eens helpen om de pijn te verlichten.
Helpt dit onvoldoende? Dan kan een operatie overwogen worden. Er zijn verschillende operatietechnieken mogelijk en deze zal u dan met uw arts bespreken.

Lees hier een ander artikel over pols artrose

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer