Schouderartrose

Wat is schouderartrose?

Het schoudergewricht bestaat uit een schouderkop en een schouderkom die ten opzichte van elkaar bewegen. Om te voorkomen dat deze botten over elkaar schuren, bevindt er zich op de uiteinden van deze botten een beschermlaag van kraakbeenweefsel. Door verschillende oorzaken kan dit kraakbeen beschadigd raken en in kwaliteit afnemen. Op dat moment spreekt men van slijtage van de schouder. Dit wordt ook wel schouderartrose genoemd.

Een scheenbeenbreuk ontstaat ten gevolge van een val of ongeluk. Er is dan sprake van een grote kracht waardoor het bot lokaal al verzwakt is en hierdoor breekt. U ervaart na de breuk hevige pijn en u kunt er vaak geen steun meer op nemen.

Wanneer ontstaat schouderartrose?

Schouderartrose kan verschillende oorzaken hebben. Ouderdom is een veel voorkomende oorzaak. Wanneer men ouder wordt, neemt de kwaliteit van het kraakbeen namelijk af. Ook reuma kan leiden tot artrose. Daarnaast kan een ongeluk direct het kraakbeen beschadigen. Langdurig letsel aan andere structuren in de schouder kan bijdragen aan een verminderde kwaliteit van het kraakbeen, omdat het kraakbeen dan op bepaalde plekken meer belast wordt dan op andere plekken. Op die plekken gaat het kraakbeen slijten.

Wat zijn de symptomen?

Een belangrijk symptoom van schouderartrose is dat de schouder stijver wordt en dat de beweeglijkheid afneemt. Dit merkt men voornamelijk in de ochtend (ochtendstijfheid) en als men de schouder gaat bewegen na deze een tijdje niet gebruikt te hebben (startstijfheid). Daarnaast kan men pijnklachten ervaren aan de schouder, omdat de botstukken van de schouderkop en de schouderkom langs elkaar schuren. Deze pijn kan uitstralen naar nek, arm en hand. Wanneer de botstukken over elkaar schuren, kan men soms de schouder horen ‘knarsen’. Dit komt doordat op de plek van de slijtage osteofyten gevormd worden. Dit zijn uitsteeksels van het bot. Hierdoor gaat het bewegen van de schouder nog moeilijker.

Wat is de behandeling?

Belangrijk is om de schouder te blijven bewegen. Het kraakbeen gedraagt zich dan namelijk als een spons. Wanneer er geen druk op het kraakbeen komt, zuigt het zich vol met voedingsstoffen. Wanneer er vervolgens druk op komt, worden afvalstoffen uit het kraakbeen geperst. Door bewegen blijft de kwaliteit van het kraakbeen dus optimaal. Zwaar belasten van de schouder wordt echter afgeraden, omdat daarbij de piekbelasting op het schoudergewricht te groot wordt. Wanneer er sprake is van dusdanige slijtage van de schouder of wanneer er hevige pijnklachten optreden, kan men ervoor kiezen een schouderprothese te plaatsen.

Bekijk hier een onderzoek over schouderartrose.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1174 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

05-09-24

De fijne uitleg,en de begeleiding.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Altijd goed geholpen en begeleid .

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Neemt de tijd voor je, luistert goed en geeft vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen.

Lees meer