Scoliose wervelkolom

Wat is een scoliose?

Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Hierdoor ontstaan er één (C-vormige verkromming) of twee bochten (S-vormige verkromming) in de rug. Ook maakt men onderscheidt tussen een functionele en structurele aandoening. Bij de functionele vorm heeft men de houdingsafwijking zelf ontwikkeld als reactie op een andere scheefstand in het lichaam. Bij de structurele vorm is de afwijking aangeboren en kan men deze zelf niet corrigeren.

Wat zijn de oorzaken?

Deze aandoening kan aangeboren zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan door een beenlengteverschil (bijvoorbeeld na een groeispurt), door botontkalking (osteoporose) of door een spier- of zenuwziekte.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Wanneer men een scoliose heeft, kan men zien dat de wervelkolom één of twee bochten heeft. Men kan daardoor scheef en/of gedraaid staan. Het zijwaarts buigen van de rug gaat moeizamer en men kan stijver worden. Er is een verhoogde kans op rugpijn en nekklachten. Ook is de stand van de ribben niet optimaal door deze kromming waardoor ademhalingsklachten kunnen optreden.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de ernst. Bij een lichte scoliose kan fysiotherapie helpen om een optimale lichaamshouding te creëren door bepaalde spieren te versterken en andere spieren juist te verlengen. Bij een ernstige vorm kan een operatie nodig zijn om klachten te verminderen en/of te voorkomen. Lees meer over rugklachten.

Bekijk hier een onderzoek over Scoliose.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer