Clavicula fractuur – Sleutelbeen breuk

Clavicula fractuur - Sleutelbeenbreuk
Clavicula fractuur – Sleutelbeenbreuk

Een sleutelbeen breuk houdt in dat er door een forse kracht het sleutelbeen (clavicula) breekt. Op het moment van breken ervaar jij een forse pijn en zal deze pijn toenemen op het moment dat jij armbewegingen uitvoert. Om zo goed mogelijk te kunnen herstellen van de breuk is het zeer belangrijk om genoeg rust te nemen, vooral na activiteiten die een toename van de pijnklachten geven. Over het algemeen moet jij ongeveer 3 – 4 weken lang een mitella/sling dragen. Tijdens deze fase is het belangrijk om specifieke oefeningen te doen om schouderstijfheid te voorkomen.

(Ook bekend als; Gebroken sleutelbeen)

Wat is een sleutelbeen breuk?

Een sleutelbeen breuk (clavicula fractuur) is een van de meest voorkomende breuken in de sportwereld en wordt gekarakteriseerd door een breuk in het sleutelbeen (=clavicula).

Door een val op de schouder, een val op een uitgestrekte arm of door een directe klap op de hoek van de schouder wordt het sleutelbeen zwaar belast. Wanneer deze belasting groter is dan wat het bot aankan, kan dit resulteren in een breuk. Dit letsel wordt een sleutelbeen breuk genoemd en kan variëren van een kleine niet-verplaatste fractuur tot een ernstig verplaatste fractuur met zichtbare deformiteit.


Wat zijn tekens en symptomen?

Personen met een sleutelbeen breuk ervaren meestal plotse scherpe, intense pijn tussen de nek en de hoek van de schouder tijdens het incident. De pijn kan toenemen wanneer men bepaalde armbewegingen uitvoert, zoals: omhoog, kruisen voor het lichaam, duwen, trekken of tillen. Ook kan de pijnklacht toenemen wanneer men op de aangedane zijde ligt. Tijdens het incident kan er een klikkend of knappend geluid waarneembaar zijn. Gewoonlijk is er lokale zwelling en overgevoeligheid aanwezig. In ernstige gevallen is er een botachtige deformiteit zichtbaar.

Hoe wordt de diagnose van een sleutelbeenbreuk gesteld?

De diagnose van een sleutelbeen breuk kan worden gesteld door een arts. Een RX scan is nodig om de diagnose te bevestigen.

Hoelang duurt het voordat een sleutelbeenbreuk volledig is hersteld?

Personen met een sleutelbeen breuk genezen gewoonlijk volledig met adequate behandeling. Personen die conservatief behandeld kunnen worden, kunnen vaak na een aantal weken (bepaalde) sportactiviteiten hervatten. Er kan tijdens het genezen een bobbel in het sleutelbeen ontstaan. Deze kan geen kwaad en zal geen belemmering zijn. Wanneer er sprake is van een uiterst ernstige clavicula fractuur, zal chirurgische interventie noodzakelijk zijn.

operatie-sleutelbeen-gewricht.png

Hoe wordt het behandeld?

Clavicula fracturen worden over het algemeen succesvol conservatief behandeld (geen chirurgie). Zelfs bij de ernstige gevallen. Het doel is het verminderen van pijn m.b.v. immobilisatie en evt. pijnmedicatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een sling/mitella of een verband. Deze fase zal 3-4 weken duren. In deze periode zullen de armoefeningen niet hoger dan 90 graden (schouderhoogte) mogen. Het is belangrijk om specifieke oefeningen te doen om schouderstijfheid te voorkomen. De fysiotherapeut zal de correcte oefeningen toelichten.

Wat kan de fysiotherapeut voor jou betekenen?

Fysiotherapeutische behandeling en progressieve kracht- en flexibiliteit oefeningen van de schouder zorgen voor optimaal herstel. Dit is voornamelijk belangrijk omdat deze componenten snel verloren gaan tijdens inactiviteit.

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn:

  • Educatie,
  • Immobilisatie verband,
  • Gewricht mobilisatie,
  • Medical taping,
  • Easytaping etc.

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is het samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. Tijdens de laatste fasen van de revalidatie kan een graduele opbouw van activiteiten en een begeleide terugkeer naar sport worden ingezet.

Door het negeren van symptomen kan het herstellen langer duren

Het is belangrijk genoeg rust te nemen na activiteiten die de pijnklacht doen toenamen. Bewegingen die het sleutelbeen onder hoge druk zetten, dienen niet te worden uitgevoerd. Men mag niet op de aangedane zijde liggen en geen compressie op het sleutelbeen uitoefenen. Rust na belastende activiteiten is essentieel om het helingsproces te bevorderen. Het negeren van symptomen/klachten kan voor meer schade zorgen en het herstelproces vertragen of zelfs tegenwerken. Wanneer een patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren, zal een begeleide terugkeer naar de oude activiteiten worden gestart. Deze terugkeer zal een aantal weken tot maanden in beslag nemen.

Bekijk hier een onderzoek over de Clavicula fractuur.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer