Spondylolisthesis

Wat is een Spondylolisthesis?

Spondylolisthesis is een afschuiving van een wervel van de wervelkolom. Deze wervel is dus verschoven ten opzichte van de wervel daaronder en daarboven. Men kan twee soorten verschuivingen onderscheiden: een verschuiving naar voren (antero-listhesis) en een verschuiving naar achteren (retro-listhesis). Ook zijn er verschillende gradaties in de verschuivingen:

  • Graad 1: Verschuiving tot 25%.
  • Graad 2: Verschuiving van 25-50%.
  • Graad 3: Verschuiving van >50%.

Wat zijn de oorzaken?

Een afschuiving van een wervel kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer er aan beide kanten van een wervel een vermoeidheidsbreuk (spondylolysis) optreedt, kan deze wervel afschuiven ten opzichte van de onderliggende wervel. Een vermoeidheidsbreuk is het gevolg van slijtage en degeneratie van de wervel. Het kan echter ook acuut ontstaan door een trauma, zoals een ongeluk of een sportblessure, waardoor de wervel afschuift.

Wat zijn de symptomen?

De afschuiving komt het meeste voor in de onderrug (niveau L5-S1), omdat daar de druk op de wervels het grootste is. De symptomen bij deze aandoening kunnen wisselend zijn. Afhankelijk van de mate van de verschuiving kunnen symptomen in meer of mindere mate aanwezig zijn. Men kan pijn in de rug ervaren en kan deze minder goed bewegen, men kan stijve hamstrings (spiergroep achterzijde bovenbeen) hebben, men kan een doof gevoel of tintelingen ervaren in de benen (door beklemming van zenuwen in de rug) en man kan ook minder kracht in de benen hebben. Kenmerkend is dat rust de pijn verminderd.

Spondylolisthesis
Spondylolisthesis

Wat is de behandeling van Spondylolisthesis?

Men kan spondylolisthesis conservatief (zonder operatie) of operatief behandelen. Dit is afhankelijk van de mate van klachten en de gradatie van de verschuiving. De conservatieve behandeling bestaat o.a. uit pijnbestrijding en fysiotherapie. De fysiotherapeut leert u een optimale houding aan en geeft oefentherapie om de rugspieren, heupspieren en beenspieren te versterken en de stabiliteit ervan te vergroten.

Ook besteedt de fysiotherapeut aandacht aan een optimaal looppatroon. Soms is een operatie nodig om deze aandoening te behandelen. Een spondylodese is een operatietechniek waarbij er één of meerdere wervels van de wervelkolom vastgezet worden door middel van fixatiemateriaal. Dit brengt de stabiliteit in de wervelkolom weer terug, vermindert de pijn en voorkomt dat zenuwen verder afgekneld worden. Lees meer over de behandeling van rugpijn.

Bekijk hier een onderzoek over Spondylolisthesis.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1084 reviews

Anoniem

  5 / 5

26-11-23

Duidelijkheid, eerlijkheid, professioneel en vakbekwaam.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

25-11-23

Fijne begeleiding. Duidelijke communicatie. Snel actie en daardoor snel resultaat.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

22-11-23

De behandeling heeft me zover wel geholpen, maar omdat mijn enkel dik en pijnlijk was, heb ik besloten om weer voor 4 weken in de gips te gaan. Totaal met tussenpozen 19 weken in de gips was ik er klaar mee. Heb enige dage de [...]

Lees meer