Spondylolisthesis

Wat is een Spondylolisthesis?

Spondylolisthesis is een afschuiving van een wervel van de wervelkolom. Deze wervel is dus verschoven ten opzichte van de wervel daaronder en daarboven. Men kan twee soorten verschuivingen onderscheiden: een verschuiving naar voren (antero-listhesis) en een verschuiving naar achteren (retro-listhesis). Ook zijn er verschillende gradaties in de verschuivingen:

  • Graad 1: Verschuiving tot 25%.
  • Graad 2: Verschuiving van 25-50%.
  • Graad 3: Verschuiving van >50%.

Wat zijn de oorzaken?

Een afschuiving van een wervel kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer er aan beide kanten van een wervel een vermoeidheidsbreuk (spondylolysis) optreedt, kan deze wervel afschuiven ten opzichte van de onderliggende wervel. Een vermoeidheidsbreuk is het gevolg van slijtage en degeneratie van de wervel. Het kan echter ook acuut ontstaan door een trauma, zoals een ongeluk of een sportblessure, waardoor de wervel afschuift.

Wat zijn de symptomen?

De afschuiving komt het meeste voor in de onderrug (niveau L5-S1), omdat daar de druk op de wervels het grootste is. De symptomen bij deze aandoening kunnen wisselend zijn. Afhankelijk van de mate van de verschuiving kunnen symptomen in meer of mindere mate aanwezig zijn. Men kan pijn in de rug ervaren en kan deze minder goed bewegen, men kan stijve hamstrings (spiergroep achterzijde bovenbeen) hebben, men kan een doof gevoel of tintelingen ervaren in de benen (door beklemming van zenuwen in de rug) en man kan ook minder kracht in de benen hebben. Kenmerkend is dat rust de pijn verminderd.

Spondylolisthesis
Spondylolisthesis

Wat is de behandeling van Spondylolisthesis?

Men kan spondylolisthesis conservatief (zonder operatie) of operatief behandelen. Dit is afhankelijk van de mate van klachten en de gradatie van de verschuiving. De conservatieve behandeling bestaat o.a. uit pijnbestrijding en fysiotherapie. De fysiotherapeut leert u een optimale houding aan en geeft oefentherapie om de rugspieren, heupspieren en beenspieren te versterken en de stabiliteit ervan te vergroten.

Ook besteedt de fysiotherapeut aandacht aan een optimaal looppatroon. Soms is een operatie nodig om deze aandoening te behandelen. Een spondylodese is een operatietechniek waarbij er één of meerdere wervels van de wervelkolom vastgezet worden door middel van fixatiemateriaal. Dit brengt de stabiliteit in de wervelkolom weer terug, vermindert de pijn en voorkomt dat zenuwen verder afgekneld worden. Lees meer over de behandeling van rugpijn.

Bekijk hier een onderzoek over Spondylolisthesis.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 835 reviews

Anoniem

  5 / 5

18-08-22

Heel prettig in zijn communicatie en uitstraling. Ervaren in dry needling en manuele massage. Hij analyseerde de klachten goed en haalde effectief de pijnpunten weg. Hij hield bij dry needling ook mijn pijngrens goed in de gaten.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

13-08-22

Hij neemt me altijd serieus en heeft tot nu toe goed geholpen.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

12-08-22

Mijn fysiotherapeut staat altijd voor mij klaar

Lees meer