Wat zijn de oorzaken waardoor stressfracturen ontstaan?
Er zijn verschillende theorieën betreffende het ontstaan van deze blessure. De spieren zouden te vermoeid zijn om hun verende functie uit te oefenen waardoor de toenemende belasting op het bot zou kunnen leiden tot fracturen. Een tweede theorie stelt dat: herhaalde submaximale belasting leidt tot vermoeidheidsbreuken op de spanningsplaatsen in het bot.
Welke factoren dragen bij aan het ontstaan van deze aandoening?
Naast de oorzaken zijn er ook verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van stressfracturen. Deze factoren zijn:
- Een plotse toename van sportbelasting;
- Osteoporose;
- Slechte voetenstand;
- Verkeerd schoeisel;
- Slechte training.
Tegenwoordig komt deze blessure het meest voor bij sporters. Voornamelijk hardloop- en sprongactiviteiten kunnen leiden tot een stressfractuur.
Wat zijn de symptomen bij deze aandoening?
Personen met deze blessure ervaren belasting gerelateerde pijn op de locatie van de fractuur. Deze pijn kan in sommige gevallen uitstralen naar dichtbijgelegen gebieden. Ook kan er lokaal (harde) zwelling aanwezig zijn. In ernstige gevallen kan de persoon niet langer steunen op het aangedane botstuk en zal de pijn ook aanwezig zijn in rust. De specifieke klachten zullen afhankelijk zijn van de locatie van de fractuur.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden gesteld door een arts en worden opgemerkt door een fysiotherapeut. De patiënt komt vaak met een kenmerkend verhaal van belasting afhankelijke pijn, die lokaal wordt aangegeven. Op basis van het verhaal van de patiënt en een klinisch onderzoek kan de arts en/of fysiotherapeut tot de conclusie ‘stressfractuur’ komen. Een botscan, RX scan of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen. Het diagnosticeren kan lastig zijn. Dit voornamelijk omdat het tot 2 weken duurt na de eerste symptomen/klachten voordat een stressfractuur zichtbaar wordt op een röntgenfoto. Vaak is aanvullend beeldvorming nodig omdat de afwijking op gewone röntgenfoto’s niet zichtbaar is.
Hoe wordt deze aandoening behandeld?
Voor de meeste stressfracturen bestaat de behandeling uit een aantal weken rust of het aanpassen van de (oorzakelijke) belasting. De behandelduur varieert per fractuur, maar is meestal 6 tot 8 weken. Sommige stressfracturen zoals een jonesfractuur en os naviculaire fractuur (voet) genezen echter een stuk trager. Wanneer de fractuur niet of te traag geneest kan chirurgische interventie nodig zijn.
De fysiotherapeut kan begeleiding bieden in het aanpassen van de (oorzakelijke) belasting en het aanpakken van de bijdragende-/risicofactoren. Het correct opbouwen van belasting is erg belangrijk voor een gezond en getraind lichaam. Ook wordt zo het risico verkleint op het (opnieuw) ontstaan van deze blessure.
Bekijk hier een onderzoek over stressfracturen.