Talus fractuur

Wat is een Talus Fractuur?

Een talus fractuur is een breuk van het sprongbeen van de enkel. De meeste breuken van het sprongbeen ontstaan door een forse klap die op de enkel inwerkt, zoals een val van grote hoogte of een verkeersongeluk. Ook komt dit letsel regelmatig bij snowboarders voor.

Wat zijn de symptomen?

Bij een talusfractuur is er sprake van een hevige pijn. Wanneer men rondom het enkelgewricht drukt, wordt de pijn erger. Het is niet mogelijk om steun te nemen op de voet. Ook zwellen de voet en de enkel flink op. Meestal is er ook sprake van een bloeding in het enkelgewricht (hemartrose).

Hoe wordt een talusfractuur behandeld?

Een talusfractuur kan conservatief of operatief behandeld worden. Dit is afhankelijk van de locatie en gradatie van de breuk. Alleen wanneer de botdelen nog precies in de juiste positie staan (Hawkins type 1), kan men de fractuur conservatief behandelen met gips. Toch wordt er soms voor de zekerheid gekozen om de breuk door middel van fixatiemateriaal te fixeren. Dit om te voorkomen dat de breuk alsnog disloceert. Bij alle andere typen is een repositie van de botdelen nodig om op den duur artrose te voorkomen. De herstelduur na een fractuur bedraagt gemiddeld acht tot twaalf weken. Gedurende deze tijd mag de voet (ongeacht of deze conservatief of operatief behandeld is) niet belast worden.

Je kunt in dit artikel meer informatie over enkelklachten lezen.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer