Tarsaal Tunnel Syndroom

Wat is het?

Het Tarsaal Tunnel Syndroom is een aandoening van de voet. Aan de binnenzijde van de enkel bevindt zich een tarsale tunnel. Dit is een groeve waar een zenuw doorheen loopt: de nervus tibialis posterior. Deze groeve, met zenuw, wordt afgedekt door een peesplaat (retinaculum flexorum). Wanneer deze tarsale tunnel vernauwd is, komt er druk op de zenuw en spreekt men van deze aandoening.

Hoe ontstaat het Tarsaal Tunnel Syndroom?

Het Tarsaal Tunnel Syndroom is een aandoening van de voet. Aan de binnenzijde van de enkel bevindt zich een tarsale tunnel. Dit is een groeve waar een zenuw doorheen loopt: de nervus tibialis posterior. is een aandoening van de voet. Aan de binnenzijde van de enkel bevindt zich een tarsale tunnel. Dit is een groeve waar een zenuw doorheen loopt: de nervus tibialis posterior. ontstaat door compressie op de nervus tibialis posterior. Door deze compressie raakt de zenuw geïrriteerd en ontstaan er pijnklachten in de voet. De compressie op de zenuw kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan ten gevolge van een verzwikking van de enkel, een enkelbreuk, een doorgezakt voetgewelf of het dragen van te kleine schoenen. De klachten kunnen acuut ontstaan maar kunnen zich ook geleidelijk aan openbaren.

Wat zijn de symptomen?

Door de beknelling van de zenuw ervaart men tintelingen en een slapend/doof gevoel aan de binnenzijde van de enkel. Ook kan men een branderige pijn ervaren. De pijnklachten kunnen uitstralen naar de tenen en de hiel, maar ook naar de voetzool. De klachten verergeren bij belasting van de enkel en worden minder bij rust.

Wat is de behandeling?

Het Tarsaal Tunnel Syndroom kan conservatief en operatief behandeld worden. Een conservatieve behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, maar ook uit podotherapie om zo de stand van de voet te corrigeren. Tevens kunnen de klachten door middel van een brace of aangepaste schoenen verminderen. Men kan ook een corticosteroïdeninjectie laten inspuiten, om zo de ontsteking en de pijn te dempen. Wanneer een conservatieve behandeling onvoldoende helpt, kan men kiezen voor een operatieve behandeling. Hierbij wordt er extra ruimte gecreëerd rondom de zenuw in de tarsale tunnel, zodat er geen compressie meer is op de zenuw. De zenuw kan zo volledig herstellen waardoor de klachten verdwijnen.

Meer informatie over enkelklachten kun je vinden in een eerder geschreven artikel over enkelklachten.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!