Tarsaal Tunnel Syndroom

Hoe ontstaat het Tarsaal Tunnel Syndroom?

Het Tarsaal Tunnel Syndroom is een aandoening van de voet. Aan de binnenzijde van de enkel bevindt zich een tarsale tunnel. Dit is een groeve waar een zenuw doorheen loopt: de nervus tibialis posterior Deze zenuw kan onder druk/compressie komen staan. Door deze compressie raakt de zenuw geïrriteerd en ontstaan er pijnklachten in de voet.

De compressie op de zenuw kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan ten gevolge van een verzwikking van de enkel, een enkelbreuk, een doorgezakt voetgewelf of het dragen van te kleine schoenen. De klachten kunnen acuut ontstaan maar kunnen zich ook geleidelijk aan openbaren.

Wat zijn de symptomen?

Door de beknelling van de zenuw ervaart men tintelingen en een slapend/doof gevoel aan de binnenzijde van de enkel. Ook kan men een branderige pijn ervaren. De pijnklachten kunnen uitstralen naar de tenen en de hiel, maar ook naar de voetzool. De klachten verergeren bij belasting van de enkel en worden minder bij rust.

Wat is de behandeling?

Het Tarsaal Tunnel Syndroom kan conservatief en operatief behandeld worden. Een conservatieve behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, maar ook uit podotherapie om zo de stand van de voet te corrigeren. Tevens kunnen de klachten door middel van een brace of aangepaste schoenen verminderen. Men kan ook een corticosteroïdeninjectie laten inspuiten, om zo de ontsteking en de pijn te dempen. Wanneer een conservatieve behandeling onvoldoende helpt, kan men kiezen voor een operatieve behandeling. Hierbij wordt er extra ruimte gecreëerd rondom de zenuw in de tarsale tunnel, zodat er geen compressie meer is op de zenuw. De zenuw kan zo volledig herstellen waardoor de klachten verdwijnen.

Meer informatie over enkelklachten kun je vinden in een eerder geschreven artikel over enkelklachten.

Lees hier een ander artikel over het tarsaal tunnel syndroom

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer