Ataxie

Wat is ataxie?

Ataxie is een aandoening waarbij de coördinatie van het lichaam verstoord is door een beschadiging van de kleine hersenen (cerebellum). Het cerebellum is een onderdeel van het centrale zenuwstelsel en heeft het coördineren van bewegingen als functie. Bij een beschadiging aan het cerebellum kan de motoriek verstoord raken. Deze aandoening komt relatief niet zo vaak voor.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende vormen van deze aandoening. In de meeste gevallen wordt de ataxie veroorzaakt door een neurologische aandoening, zoals Multiple Sclerose (MS) of een beroerte, maar ook een tumor of een stofwisselingsziekte kan leiden tot ataxie. Daarnaast kan het griepvirus bij kinderen uiteindelijk leiden tot acute benigne ataxie. Deze vorm van ataxie verdwijnt echter vanzelf. Een andere vorm van de coördinatiestoornis is ADCA (Autosomaal Dominant-erfelijke Cerebellaire Ataxie). Deze vorm openbaart zich op volwassen leeftijd.

Wat zijn de symptomen van?

De motoriek van iemand met ataxie is ernstig verstoord. Men kan anders gaan lopen (waggelen of dronkemansloop) en moeilijker gaan praten. Vallen en verslikken zijn vervelende symptomen die ook passen bij deze motorische aandoening. Men kan daardoor erg onzeker worden om te bewegen. Daarnaast kan men meer gaan trillen en/of beven en kunnen de oogbewegingen verstoord raken.

Wat is de behandeling?

De aandoening kan niet altijd verholpen worden. Dit is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer bijvoorbeeld een tumor de oorzaak is, kan deze operatief verwijderd worden en kunnen daarmee de motorische klachten verdwijnen. Wanneer een chronische aandoening, zoals MS, de klachten veroorzaakt, kan men deze niet wegnemen. Wel kunnen door middel van medicijnen en paramedische hulp, zoals fysiotherapie en logopedie, de klachten verminderd worden. De fysiotherapeut besteedt o.a. aandacht aan coördinatie- en balanstraining en het verbeteren van de stabiliteit van gewrichten en spieren.

Bekijk hier een onderzoek over deze aandoening.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 835 reviews

Anoniem

  5 / 5

18-08-22

Heel prettig in zijn communicatie en uitstraling. Ervaren in dry needling en manuele massage. Hij analyseerde de klachten goed en haalde effectief de pijnpunten weg. Hij hield bij dry needling ook mijn pijngrens goed in de gaten.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

13-08-22

Hij neemt me altijd serieus en heeft tot nu toe goed geholpen.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

12-08-22

Mijn fysiotherapeut staat altijd voor mij klaar

Lees meer