Wat zijn de oorzaken van een klapvoet?
Vaak is een beknelling van de kuitbeenzenuw de oorzaak. Deze zenuw stuurt de voetheffers aan. De zenuw is net achter het kuitbeenkopje gevoelig voor druk en rek (afbeelding 1). De zenuw kan daar geïrriteerd raken door bijvoorbeeld een trauma, herhaaldelijk door de knieën gaan, met de knieën over elkaar zitten en bedlegerigheid. Wanneer de zenuw bekneld raakt, kan de zenuw de voetheffers minder goed aansturen en kan een klapvoet het gevolg zijn.
Ook een hernia (HNP) en een kanaalstenose tussen de vierde en vijfde lendenwervel (vernauwing lendenwervelkanaal) kunnen leiden tot dit verschijnsel (afbeedling 2). Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf.Deze uitstulping kan tegen een zenuw drukken. Als de zenuwwortel van de vijfde lendenwervel in de bedrukking komt, kan dit een voetheffersparese veroorzaken. Daarnaast zijn er neurologische oorzaken, zoals een CVA, die deze aandoening kunnen veroorzaken. Tot slot kan het optreden als de pees van de voethefferspier scheurt.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Het meest opvallende symptoom bij een klapvoet is dat de voet tijdens het lopen op de grond ‘klapt’. Men kan de voet en tenen namelijk niet actief heffen. Men struikelt en valt hierdoor vaker. Men kan het ook herkennen aan een afgeschaafde neus van de schoen, omdat deze veel over de grond schaaft. Ook kan men tintelingen of een doof gevoel ervaren in de voet ten gevolge van een zenuwbeknelling. Bij een ernstige voetheffersparese ziet men soms dat de persoon de knie extra hoog optilt om zo te voorkomen dat de voet over de grond sleept. Dit wordt een hanentred genoemd.
Wat is de behandeling?
Als er sprake is van een zenuwbeknelling is het belangrijk om de zenuw meer ruimte te geven waardoor deze kan herstellen. Een tijdje niet bukken en met de benen over elkaar zitten, geeft de kuitbeenzenuw de tijd om te herstellen. Wanneer een hernia of kanaalstenose de oorzaak is van de klapvoet kan men hiervoor operatief en niet-operatief (conservatief) behandeld worden.
Een conservatieve behandeling kan uit fysiotherapie bestaan om de houding van de rug en de spierkracht van de spieren in de romp te verbeteren. Dit kan de klachten verminderen. Als dit onvoldoende helpt, kan een operatie zinvol zijn om meer ruimte te creëren voor de zenuw. Als de zenuw blijvend beschadigd is of als de aansturing vanuit de hersenen blijvend aangetast is, kan een speciale spalk voor het onderbeen en de voet (Enkel Voet Orthese) uitkomst bieden. Deze zorgt ervoor dat de voet niet naar beneden hangt tijdens de zwaaifase van het looppatroon.
Wanneer een gescheurde pees van de voethefferspier de oorzaak is, kan deze pees operatief gehecht worden en zal daarmee de klapvoet herstellen. Na de operatie kan fysiotherapie helpen om de volledige functie van de spier terug te krijgen.
Lees hier een ander artikel over een klapvoet