Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is een structurele afwijking van de vorm van de rug, waarbij de bovenrug een (extra) ‘bolle’ vorm aanneemt. Deze afwijking presenteert zich vooral tussen de 11e en 16e levensjaar. Vaak is er bij deze aandoening een afwijking (verkromming) van de wervelkolom aanwezig (hol of bol). Het is belangrijk zo vroeg mogelijk starten van de fysiotherapeutische behandeling. Immers hoe vroeger jij start, hoe meer invloed op de groei van de wervelkolom uitgevoerd kan worden.Wat is de ziekte van Scheuermann?

De ziekte van Scheuermann is een structurele afwijking van de vorm van de rug, waarbij de bovenrug een (extra) ‘bolle’ vorm aanneemt. Deze groeiafwijking presenteert zich meestal tussen het 11e en 16e levensjaar en tast de botgroei aan van de wervels (dekplaten). De borstwervels groeien ongelijk tijdens de groeispurt en worden aan de achterkant (rugzijde) hoger dan aan de voorkant (borstzijde). Dit veroorzaakt wigvormige wervels, waardoor de bolling van de bovenrug zal toenemen. Tussen elke wervel en de tussenwervelschijf bevinden zich dekplaten. Doordat deze dekplaten bij deze aandoening vaak verzwakt zijn, kan de tussenwervelschijf zich soms in de wervel persen. Dit worden Schmorl’s nodes genoemd.

De overmatige bolling van de bovenrug noemen wij hyperkyfose. Om deze hyperkyfose te compenseren zal zowel de nek als de onderrug extra hol worden, dit noemen wij hyperlordose. De karakteristieke vorm die de wervelkolom aanneemt, is een kernmerk van deze aandoening en kan rugklachten veroorzaken.De rug pijnvrij bewegen?
Maak direct een afspraak


Wat zijn tekens en symptomen van ziekte van Scheuermann?

Personen met deze aandoening kunnen acute rugpijn en stijfheid ervaren tijdens de groeispurt. De klachten zijn vaak matig aanwezig en nemen toe bij (zware) activiteiten. Er zijn duidelijk vergrote krommingen van de wervelkolom aanwezig (hol/bol) die kunnen lijken op ‘een slechte houding’. Ook zijn er vaak spierverkortingen aanwezig van de schouder-, heup- en beenspieren. Het is echter ook mogelijk dat een persoon geen klachten ervaart.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is niet bekend. Sommige stellen dat er een erfelijke factor aanwezig is, maar het kan ook veroorzaakt worden door een afwijkend groeiproces of overbelasting.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door een arts. Een Röntgenfoto zal worden gebruikt om de diagnose te stellen. Op deze Röntgenfoto zal de hoek van de wervels ten opzichte van elkaar worden geëvalueerd. In 1/3e van de gevallen is er naast de ziekte van Scheuermann ook een scoliose aanwezig.

De behandeling van de ziekte van Scheuermann?

Het is gewenst de behandeling in een vroeg stadium te beginnen. In deze fase kan er nog een invloed worden uitgeoefend op de groei van de wervelkolom. De behandeling is gericht op preventie van verdere kromming van de wervelkolom.

Hoe ziet de fysiotherapeutische behandeling eruit?

De fysiotherapeutische behandeling zal grotendeels bestaan uit:

  • houdingsoefeningen,
  • strech-oefeningen,
  • stabiliteit-/krachtoefeningen
  • bewegingsadviezen.

Het is belangrijk om naar een ‘zo correct mogelijke houding’ te streven en geen activiteiten uit te voeren die de bovenrug te zwaar belasten en pijnklachten doen toenemen. Wanneer een volwassen persoon klachten ontwikkeld als gevolg van de ziekte van Scheuermann zal de behandeling uit dezelfde aspecten bestaan als de behandeling tijdens de groeifase.

De rug pijnvrij bewegen?
Maak direct een afspraak

Het verschil tussen de behandeling bij volwassen en mensen in de groeifase

Het belangrijke verschil is echter dat de kromming in de wervelkolom niet meer is aan te passen na de groeifase. Bot groeit tijdens het volwassen in de richting van de belasting. Dit kan ervoor zorgen dat een stabiele wervelkolom met deze aandoening tijdens het volwassen leven nog kan toenemen in kromming. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. De behandeling zal dan gericht zijn op het stabiel houden van de wervelkolom en pijnverlichting. Naast oefentherapie kan er gebruik worden gemaakt van:

Wanneer conservatieve therapie onvoldoende is, kan het dragen van een korset of brace geadviseerd worden. Deze externe stabilisator dient in de groeifase ter stabilisatie/preventie van verdere kromming van de wervelkolom. Wanneer er voor een externe stabilisator wordt gekozen na de groeifase (volwassen) zal deze alleen zorgen voor pijnverlichting. In uiterst ernstige medische of cosmetische vergroeiing als gevolg van de ziekte van Scheuermann kan operatie geïndiceerd zijn. De revalidatie na deze uiterst zware operatie zal rond de 8 maanden in beslag nemen. Lees meer over de behandeling van rugklachten.

Bekijk hier een onderzoek over de ziekte van Scheuermann.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1121 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer