Beenlengte verschil

Beenlengte-verschil

Een beenlengte verschil komt bij ongeveer de helft van de bevolking voor. Toch heeft bijna iedereen GEEN pijnklachten die ontstaan door het verschil. Dit komt voornamelijk om dat een verschil van 1,5 – 2 cm niet wordt opgemerkt. Op het moment dat het verschil groter is dan 2 cm kunnen verschillende klachten ontstaan. Vaak is het zo dat in het langere been pijnklachten ontstaan, omdat dit been meer spierarbeid moet verrichten.

Wat is een beenlengte verschil?

Wat is een beenlengte verschil?

Een beenlengte verschil is een veelvoorkomend verschijnsel waarbij de afstand van de enkel tot het bekken verschilt tussen beide benen. Ongeveer de helft van de bevolking heeft gemerkt of ongemerkt 1,5 tot 2 cm verschil in beenlengte. Dit verschil (tot max. 2 cm) wordt meestal niet opgemerkt en veroorzaakt geen grote gezondheidsproblemen.


Wat zijn de tekens en symptomen?

Verschillen in beenlengte tot 2 cm leveren in het dagelijks leven nauwelijks problemen op. Vaak is men zich niet bewust van het verschil en zijn geen erge afwijkingen in het looppatroon waarneembaar. Wanneer dit verschil echter groter is, kan er een scheefstand van het bekken ontstaan. Deze scheefstand verdwijnt in zit- en ligstand, omdat op dat moment de invloed van de lengte van de beenderen wordt uitgeschakeld. Door het verschil in lengte kan men mank lopen. Hierbij staat met vaak met het langere been in licht gebogen stand ten opzichte van het kortere been. Ook compenseren sommige mensen door aan de zijde van het kortere been meer op hun tenen te lopen.

Wat zijn de oorzaken?

Een verschil van meer dan 3 cm is duidelijk waarneembaar. Hoe groter het verschil, hoe groter de kans op klachten. Vaak ontstaan er klachten in het langere been. Dit voornamelijk omdat dit been grotere bewegingsuitslagen moet maken en meer spierarbeid moet verrichten. Ook hebben deze personen een grotere kans op wervelkolomproblematiek en/of slijtage.

Factoren die bijdrage aan het ontstaan van een verschil in beenlengte

Er zijn verschillende factoren die een verschil in beenlengte kunnen veroorzaken, zoals: aangeboren afwijkingen, ontstekingen of infecties, nieuwvorming, trauma etc. Bij een aantal personen wordt geen duidelijke oorzaak gevonden. Dit noemen we een idiopathisch beenlengteverschil.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Dit verschijnsel kan worden vastgesteld door een fysiotherapeut of arts. Het is niet altijd makkelijk om dit verschijnsel te evalueren. Het is belangrijk dat er verschil wordt gemaakt tussen een reëel of schijnbaar beenlengteverschil. Een schijnbaar beenlengteverschil kan worden veroorzaakt door een bekkenscheefstand of door contracturen van de heup, knie of voet. In dit geval is de lengte van de beenderen gelijk, maar zorgen andere structuren voor een ‘schijnbaar beenlengteverschil’. Een RX scan of CT scan kan het verschijnsel bevestigen, maar vaak maakt men alleen gebruik van de meetlint-methode.

Hoe wordt het behandeld?

Wanneer er sprake is van een groot verschil in beenlengte kunnen er klachten ontstaan. Voordat de behandeling kan worden gestart, dient men te weten waardoor het is ontstaan.

De fysiotherapeut kan u adviseren en informeren in de klachten die u heeft en de compensatieklachten (zoals: heupklachten, rugklachten, kieklachten, etc.) behandelen. In sommige gevallen is een zooltje in de schoen of een hakverhoging nodig om het verschil te verminderen.

In ernstige gevallen (vaak bij kinderen) kan een beenlengteverschil chirurgisch worden behandeld. Dit is echter geen simpele ingreep.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer