Platvoet

Wat is een platvoet?

Bij een voet bevindt er zich onder de voetzool de lengteboog en is er hierbij een holling zichtbaar. Bij een platvoet (ook wel pes planus genoemd) is deze gekromde lengteboog afwezig en staat de middenvoet plat op de grond. Bij kinderen tot een leeftijd van ongeveer 5 jaar is dit normaal. Pas na deze leeftijd gaat men de holling ontwikkelen. Volwassenen horen deze platvoet niet meer te hebben. Wanneer dit toch het geval is, kan men de soepele voet van de stugge voet onderscheiden. Bij de soepele platvoet komt de holling onder de voet weer terug als men op de tenen gaat staan. Bij de stugge pes planus is dit niet het geval. Dit komt relatief minder vaak voor. Ook kan men de symptomatische voet van de asymptomatische voet onderscheiden. Bij de symptomatische variant ervaart men klachten door de afwezigheid van de holling. Bij de asymptomatische pes planus zijn er geen klachten.

Wat zijn de oorzaken

Een platvoet kan verschillende oorzaken hebben:
– Tarsale coalitie: een vergroeiing van twee botten in het achterste gedeelte van de voet. Dit veroorzaakt een stugge pes planus.
– Verkorte achillespees waardoor de hak naar buiten gaat staan (valgus stand).
– Charcot voet (verzwakte botten in de voet door door zenuwschade).
– Posterior Tibial Tendon Dysfunction syndroom (PTTD): een inzakking door een verminderde werking van de pees aan de binnenzijde van de enkel/voet (tibialis posterior pees).
– Reumatoïde artritis
– Slijtage (artrose)
– Neurologische oorzaak
– Overgewicht

Wat zijn de symptomen

Kenmerkende symptomen bij een platvoet zijn: snel vermoeide voeten tijdens lopen of rennen, pijnklachten onder de hak, aan de binnenzijde of buitenzijde van de enkel of onder de bal van de voet. Ook kan men kramp ervaren in de voet. Platvoeten kunnen zelfs ook pijnklachten in de knie, heupen en rug geven.

Wat is de behandeling

Bij een platvoet hoeft men deze alleen te behandelen als er klachten aanwezig zijn. Het is belangrijk te achterhalen wat de oorzaak is. Vaak kan men de klachten niet-operatief herstellen door middel van het juiste schoeisel of een steunzool, relatieve rust of behandeling door middel van pijnstilling of gips. Daarnaast kan men soms met oefeningen ook verschil maken (bijvoorbeeld rekoefeningen voor de achillespees of stabiliteitsoefeningen voor de enkel). Helaas helpt een niet-operatieve behandeling niet altijd voldoende en moet men soms toch operaties, zoals een subtalaire of triple artrodese of platvoet reconstructie, uitvoeren.

Lees hier meer over enkelklachten

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer