Enkelklachten

Zoek je een oplossing voor jouw enkelklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn aan de enkel. We bespreken de verschillende soorten enkelklachten en hoe je deze kunt behandelen. In het gratis webinar gaan we nog dieper in op de materie. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

De juiste behandeling bij verschillende soorten enkelklachten

Enkelklachten zijn klachten die men ervaart in en/of rondom het gewricht. Dit gewricht bestaat uit drie botstukken: het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). Ook zijn er bij het enkelgewricht banden, spieren en kapsel betrokken Er zijn verschillende soorten, oorzaken, symptomen en behandelingen bij deze aandoening.

Soorten enkelproblemen

Er zijn verschillende soorten aandoeningen die kunnen ontstaan ion de enkel. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen acute, chronische, aspecifieke en specifieke klachten.

Wat is het verschil tussen acute en chronische enkelklachten?

Het verschil tussen acute en chronische klachten wordt bepaald door de tijdsduur van de klacht. Acute klachten zijn klachten waarbij jij binnen zes weken van de pijn af bent. Indien klachten langer duren dan drie maanden, is er sprake van chronische klachten. De tijdsduur wil niets zeggen over de behandelmogelijkheden die er zijn. De term ‘chronisch’ kan doen vermoeden dat deze klachten niet meer zullen verdwijnen. Dit is in het geval van enkelklachten niet zo. Ook deze klachten zijn vaak goed te behandelen met bijvoorbeeld fysiotherapie.

Wat is het verschil tussen a-specifieke & specifieke enkelklachten?

Specifieke klachten zijn: klachten waarbij de oorzaak van het ontstaan van de pijn aan de enkel duidelijk is. Dit kan bijvoorbeeld een impingement, ontwrichting of verzwikking van de enkel zijn. Wanneer de oorzaak onbekend is en er op beeldvormend materiaal (MRI-scan of röntgenfoto) geen afwijkingen te zien zijn, spreekt men van a-specifieke enkelklachten. Dit doet vermoeden dat de klacht dan ‘tussen de oren’ moet zitten. Dit hoeft niet zo te zijn! Ook deze klachten kunnen een lichamelijke oorzaak hebben. Denk bijvoorbeeld aan triggerpoints die voorkomen aan de zijkant van het onderbeen. Deze triggerpoints geven dan ‘geprojecteerde pijn’ richting de enkel, waardoor er pijn aan de enkel ontstaat. soorten enkelaandoeningen.

Verschillende aandoeningen die pijnklachten in de enkel veroorzaken

Enkeldistorsie (verzwikking)

Heb jij last van enkel verzwikking? In dit artikel lees je meer informatie over enkel distorsie en hoe dit behandelt kan worden.

Slijmbeursontsteking hiel

Slijmbeursonsteking hiel informatie

Bij een slijmbeursontsteking van de hiel wordt pijn aan de achterkant van de enkel ervaren. Deze pijn ontstaat voornamelijk bij het doen van activiteiten (wandelen, rennen, springen), maar ook tijdens de rust na een activiteit. De slijmbeursontsteking van de hiel is goed te behandelen. In de meeste gevallen zijn mensen in een aantal weken weer terug op activiteiten niveau.

Ontwrichte enkel

Bij een ontwrichte enkel kan jij niet op de enkel staan. Hiervoor heb jij de kracht niet meer in de enkel en de pijn is te hevig. Een enkel is namelijk een enkel waarbij een of meerdere botstukken niet goed gepositioneerd zijn. Op het moment dat jij revaliderende bent is het belangrijk om de stabiliteit van de enkel te verbeteren. Dit, om pijnklachten te verminderen, maar ook om in de toekomst deze enkelklacht te voorkomen.

Enkel artrose

Enkel artrose houdt in dat er slijtage is opgetreden in het kraakbeen tussen de twee grootste gewrichten van de enkel, namelijk de onderste en bovenste spronggewricht. Door de slijtage van het kraakbeen zal jij bewegingsbeperkingen ervaren. In ergere gevallen kunnen er knobbels bij uw enkel ontstaan. Er zijn verschillende behandelingen en oefeningen die jij kunt doen om klachten te voorkomen en te verminderen, lees dus snel verder.

Enkel ontsteking (ontstoken gewrichtsvocht)

Bij een enkel ontsteking is het vocht in het enkelgewricht ontstoken. Mensen die hun enkel te zwaar belasten na een trauma aan de enkel (bv een enkelverzwikking) hebben een grote kans op een ontstoken enkel. Het is daarom belangrijk dat je bij vocht in de enkel direct voldoende rust geeft aan de enkel. Het vocht zal uit zichzelf verdwijnen bij het natuurlijke herstelproces. Het herstelproces kan enkele dagen tot enkele maanden duren. Dit is afhankelijk van de mate waarin de enkel ontsteking aanwezig is en de samenwerking met de patiënt.

Gebroken enkel (enkelfractuur)

Een gebroken enkel komt erg vaak voor in de fysiotherapiepraktijk. Vooral bij sporters die aan contact sporten doen zoals voetbal of basketbal. De meest voorkomende oorzaak van een enkelbreuk komt doordat we door onze enkel zwikken en het botstukje ‘de talus’ zorgt ervoor dat er een breuk ontstaat in het scheenbeen (enkelvork)
Ontdek in dit artikel alles over deze aandoening.

Naviculare fractuur

Het is naviculare is een botje aan de binnenzijde van de voet. Dit botje bevindt zich tussen de voetwortel en de drie wiggenbeenderen. Het os naviculare vormt een onderdeel van de mediale voetboog. Een naviculare fractuur is een breuk van dit botje. Dit is de meest voorkomende breuk van de middenvoet.

Klapvoet

Een klapvoet (ook wel voetheffersparese genoemd) is een aandoening waarbij men de voet niet (goed) kan heffen en deze op de grond ‘klapt’. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak is het een gevolg van een minder goed functionerende zenuw.

Achillespeesontsteking

Overbelasting van de achillespees

Last van een pijnlijke achillespees? De achillespeesontsteking is een vervelende en pijnlijke blessure die enorm beperkend kan werken in het dagelijks leven. Bij deze aandoening is het heel belangrijk dat men op tijd medisch advies inschakelt, want anders kun het meer schade veroorzaken. Verstandig is om een fysiotherapeut in de hand te nemen zodat samen met de specialist een specifiek behandeltraject gestart kan worden bij pijn aan de achillespees.

Triggerpoints en enkelklachten

Wat is een triggerpoint?

In dit artikel ‘Wat is een triggerpoint’ ga ik je uitleggen wat de meest voorkomende oorzaak is van chronische pijn.
Triggerpoints kunnen voor veel onverklaarbare klachten zorgen en daarom is het belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen. Lees het artikel en bekijk de video.

Oorzaken, symptomen en behandeling van enkelklachten

Oorzaken voor het ontstaan van deze klachten

Enkelklachten kunnen tal van oorzaken hebben. De meeste problemen van dit gewricht komen voort uit acuut enkelletsel door het sporten. Vaak zijn enkelblessures (zoals hierboven weergegeven) de oorzaak voor het ontstaan van klachten. Naast deze enkelletsel kunnen achillespeesklachten leiden tot verschillende enkelproblemen. Veel voorkomende oorzaken van pijn in de enkel zijn; een enkelfractuur, enkelverzwikking, enkelontwrichting, achillespeesklachten en een impingement (inklemming) van de enkel. Lees hier een onderzoek over pijn in de enkel.

Symptomen bij enkelklachten

Een fractuur, een verzwikking, een ontwrichting, achillespeesklachten en een impingement hebben ieder specifieke symptomen die passend zijn bij de blessure. Hieronder lees je een opsomming van symptomen die bij deze aandoening kunnen voorkomen. Er zijn echter nog meer symptomen mogelijk:

Pijn in of rondom het enkelgewricht

Pijn die uitstraalt naar de voet of het onderbeen

Instabiliteit

Verminderde beweeglijkheid

Pijn die erger wordt bij belasten, zoals lopen of staan

Pijn bij strekken of buigen

Verminderde kracht in de voet

Zwelling en/of bloeduitstorting

Behandeling enkelklachten

De behandeling wordt mede bepaald door de oorzaak van de blessure. Bij de meeste enkel problemen is het belangrijk dat het gewricht relatieve rust krijgt. Daarnaast is het belangrijk om de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de enkel te waarborgen. De fysiotherapeut kan je hierbij helpen door middel van mobilisatietechnieken, taping, dry needling, triggerpointtherapie, shockwave therapie, advies, massage, oefentherapie en nog veel meer.