Knieschijf

Wat is de functie van de knieschijf?

Het vangt de wrijving- en compressiekrachten van de knie op, zodat dit niet enkel op de patellapees aankomt. Het brengt dus de kracht die de voorste bovenbeeenspieren moeten verwerken over op het scheenbeen en voorkomt een overbelasting van de patellapees.

Welke beschadigingen kunnen er optreden?

Wanneer de stand van de patella verandert, kan deze de krachten niet goed meer opvangen. Er ontstaat dan vaak een overbelastingsprobleem aan de patellapees. Dit wordt ook wel een ‘Jumpers Knee’ of ‘Springersknie’ genoemd. Wanneer er zich een irritatie achter de knieschijf bevindt, noemt men dit het Patellofemorale Pijnsyndroom. De positie van de patella is dan niet optimaal, waardoor deze niet goed spoort in de groeve van het kniegewricht. Hierdoor treedt er wrijving op tussen de knieschijf en de daar achter gelegen structuren.
Ook kan de patella ‘uit de kom schieten’. Deze zit daarbij in de meeste gevallen niet meer aan de voorzijde van de knie maar aan de buitenzijde.

Wat zijn de tekens & symptomen van een beschadiging?

Symptomen van een ‘Jumpers Knee’ zijn dat deze klacht vaak langzaamaan ontstaat en zeurende pijnklachten geeft net onder de knieschijf. Explosieve momenten, zoals springen en sprinten, verergeren de knieklachten. Ook traplopen verergert de klachten, omdat hierbij grote druk op de patellapees ontstaat.
Symptomen van een patellofemoraal pijnsyndroom zijn pijn achter of rondom de knieschijf, die erger wordt bij traplopen, hurken, zware belastingen zoals sport en bij lang zitten. Ook kan men het gevoel hebben dat er iets klem zit achter de knieschijf of een krakend gevoel ervaren. Dit gevoel kan langzaamaan ontstaan of het gevolg zijn van een val op de knie of het hard stoten van de knie.
Symptomen van een luxatie zijn hevige pijn meestal na een trauma waarbij de locatie van de knieschijf duidelijk buiten het kniegewricht valt.

Wat te doen bij deze blessures?

Bij een Jumpers Knee is het zaak de patellapees tijdelijk wat rust te gunnen om te herstellen. De belastende activiteiten die de pijnklachten veroorzaken, moeten even achterwege gelaten worden. Een veelgebruikte methode door de fysiotherapeut is het verlengen van de kniepees terwijl deze kracht levert (excentrische oefentherapie). Ook is het belangrijk om de bovenbeenspieren te rekken, zodat de trekkracht aan de patellapees minder wordt.
De hersteltijd van een Jumpers Knee is heel gevarieerd en verschilt erg per persoon.
Bij een Patellofemoraal pijnsyndroom is het belangrijk om eventuele standsafwijkingen van voeten of knieën te laten behandelen door een fysiotherapeut. Daarnaast is het zinvol de bovenbeenspieren te trainen, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de sporing van de patella in de groeve van de knie. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de spieren in het bovenbeen voldoende op lengte zijn. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Bij het Patellofemoraal pijnsyndroom loopt de hersteltijd sterk uiteen.
Bij een luxatie van de knieschijf is het zaak deze zo snel mogelijk terug te laten zetten in de oorspronkelijke positie. Door de luxatie zijn spieren en banden rondom het kniegewricht opgerekt en verzwakt. Deze kan men in samenwerking met een fysiotherapeut trainen en versterken.

Bronnen: De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum
Lohman, A.H.M. (2008). Vorm & Beweging (11e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1174 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

05-09-24

De fijne uitleg,en de begeleiding.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Altijd goed geholpen en begeleid .

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Neemt de tijd voor je, luistert goed en geeft vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen.

Lees meer