Spondylose

Wat zijn de oorzaken van spondylose?

Spondylose is een vorm van artrose en komt vaak door veroudering. Door de veroudering wordt de kwaliteit van de tussenwervelschijven minder en worden de wervels brozer. Er is dan meer kans op slijtage. Het komt ook wel eens op jongere leeftijd voor. Dan is de oorzaak in veel gevallen een slechte lichaamshouding.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Deze aandoening kan dus zowel in de nek als in de boven- en onderrug voorkomen. In het beginstadium hoeven er nog geen klachten op te treden. Naarmate de tijd verstrijkt, worden de tussenwervelschijven verder aangetast en ontstaat er meer druk op de wervels. Als reactie hierop treedt er botvergroeiing van de wervels op. Meestal ontstaat er in deze fase een hevige nekklachten of rugpijn. Deze pijn kan uitstralen naar andere lichaamsdelen. Doordat er in sommige gevallen ook zenuwbeknellingen kunnen ontstaan, kan men ook tintelingen in de benen en/of armen ervaren en kan men moeite krijgen met lopen en/of balans.

Wat is de behandeling?

Wanneer er geen sprake is van een zenuwbeschadiging is een operatie meestal niet nodig en kan fysiotherapie helpen de klachten onder controle te houden. Massage, manuele rektechnieken en houdingstherapie kunnen de klachten verminderen. Ook spierversterkende oefeningen voor de romp worden aanbevolen om deze zo sterk mogelijk te maken. Wanneer er wel sprake is van een zenuwbeschadiging, wordt een operatie uitgevoerd. Er zijn verschillende typen operaties die afhankelijk zijn van de locatie en ernst van de spondylose. Lees meer over de behandeling bij rugklachten.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer