Pijn verergert bij catastroferen

Veel mensen met (chronische) pijn hebben de neiging tot negatief denken of doemdenken. Deze gedachten noemen we ook wel catastroferen. In veel gevallen bij pijnklachten interpreteren mensen hun pijn verkeerd, denken dat ze binnen enkele jaren niks meer kunnen door de pijn of ze vermoeden een ernstige ziekte. Bijvoorbeeld iemand die drukpijn op de borst heeft en meteen het vermoeden heeft van een hartaanval. Deze gedachten kunnen verschillende gevolgen hebben, zoals:

  • Cognitieve en emotionele gevolgen
  • Gedragsmatige gevolgen
  • Lichamelijke gevolgen
  • Sociale gevolgen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die catastroferen vaak een hulpeloze houding hebben ten aanzien van de pijn op het moment en de verwachte gevolgen van de pijn. Deze mensen voelen de pijn ook meer, hebben negatieve gedachten en hun cognitieve functies zijn ook slechter. Mensen die catastroferen hebben ook meer kans dat de pijnklachten uiteindelijk chronisch worden. Daarnaast zullen interventies voor de pijn minder goed aanslaan.   

Pijn verergert bij Catastroferen

Cognitieve & emotionele gevolgen door catastroferen

We nemen weer even het voorbeeld van de hartkwaal. Stel je bent er van overtuigd een ernstige hartkwaal te hebben. Hierdoor ga je meer focussen op de kwaal en op je lichaam. De gevolgen daarvan zijn dat de je kleine pijntjes gaat koppelen aan de hartkwaal waardoor je jouw vermoeden versterkt. De stress/spanning op je lichaam kan hierdoor fors toenemen, waardoor de klachten zullen versterken. De meeste mensen gaan hier tevens op anticiperen met een bepaald gedrag.

Catastroferen en de lichamelijke gevolgen

Door de focus en negatieve gedachten op de klacht ontstaat er angst. Dit heeft weer als gevolg dat er een stressreactie ontstaat. Door de adrenaline en cortisol krijgen we meer spierspanning, gaan we hoger en sneller ademhalen (hyperventilatie), en zenuwen worden gevoeliger. Uiteindelijk zien we dat mensen hierdoor weer duizeligheidsklachten en meer pijn ontwikkelen en ze last hebben van trillen, een onrustig gevoel, slecht slapen, etc.

Gedragsmatige gevolgen

Iedereen reageert anders in verschillende situaties. Zo vertonen mensen dus allemaal ander gedrag. Je kunt bijvoorbeeld gaan vermijden, geruststelling zoeken of je gaat controleren.
Vermijden: Je gaat bijvoorbeeld niet meer intensief sporten omdat je bang bent om een hartaanval te krijgen.
Geruststelling: Je gaat op social media of bij kennissen informatie vergaren. Meestal werkt dit juist averechts, omdat mensen vaak negatieve verhalen lezen waardoor je nog meer bevestiging krijgt en angstig wordt.
Controleren: Je gaat zoveel mogelijk proberen controle uit te voeren op de situatie. Door jezelf in het dagelijks leven te veel aan te passen aan de situatie en jezelf bijvoorbeeld af gaat vragen: ‘kan ik dit wel? Is het niet te intensief?’. Of je let er continu op of je hart nog wel goed slaat door je hartslag te controleren. 

Catastroferen en de sociale gevolgen

We zien vaak bij mensen dat er vermijdingsgedrag ontstaat. Ze gaan niet meer mee naar verjaardagen, uitjes met vrienden of gaan niet meer naar de sportclub. Dit heeft gevolgen voor sociale contacten, maar ook op je thuissituatie en gezin.

Wanneer je bovenstaande gevolgen op de verschillende vlakken begrijpt kun je hier zelf ook op inspelen. Ga er dus niet te snel van uit dat er iets ernstigs aan de hand is, lees niet te veel op social media en blijf actief. Ga naar je sportclub, vrienden of familie.   

Bekijk hier een onderzoek over catastroferen

Wat is de oplossing

Ons brein speelt een hele grote rol bij chronische pijn patiënten. Daarom mogen we dit brein niet vergeten bij het behandelen van deze klachten. In het boek: De oplossing voor pijn en de Pijn Reset Community gaan we dieper in op het brein. We gaan uitleggen hoe dit werkt en we geven je handige tips en adviezen om hiermee om te gaan.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1110 reviews

Carola Sommers

  5 / 5

23-03-24

Goed in zijn vak ook wat massage betreft. En begeleiding met fysio

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

22-03-24

Behandeling

Lees meer

René van Beuningen

  4.5 / 5

22-03-24

Lotte luistert goed en weet met de juiste manieren mijn pijnlijke plekken te behandelen. Zo kan ik beter de week doorkomen. Al is het chronisch

Lees meer