Lopen mannen meer risico op hardloopblessures dan vrouwen?

Onderzoeker Maarten van der Worp (tevens ook sportfysio- en manueeltherapeut en bewegingswetenschapper) heeft onderzoek gedaan naar hardloopblessures en hierover een artikel geschreven: INJURY-FREE RUNNING – A UTOPIA? Risk Factors of Running-Related Injuries in Men and Women. Zo heeft hij gekeken naar welke blessures het meest voorkomen bij hardlopen, wat de risicofactoren zijn voor het oplopen van een blessure en naar het verschil tussen mannen en vrouwen in relatie tot het krijgen van een hardloopblessure.

Maak direct één afspraak!

De resultaten van zijn onderzoek doet vermoeden dat mannen meer kans hebben op hardloopblessures dan vrouwen. Ook lijken van de verschillende hardloopblessures knieblessures het meest voor te komen.
Van der Worp heeft onderzoek gedaan in aanloop naar en tijdens de Marikenloop. Hij heeft ruim vierhonderd vrouwen drie maanden gevolgd in de aanleiding naar deze hardloopwedstrijd. Hij keek hierbij wie er blessurevrij bleef en wie er blessures kregen en in welke factoren deze groepen verschilden. Zo bleek dat eerdere blessures, een verhoogd BMI en te veel trainen de grootste risico’s waren op het krijgen van hardloopblessures. Het type schoeisel bleek minder belangrijk te zijn.
Van der Worp benadrukt ook dat conditie vaak sneller vooruitgaat dan de sterkte van het bewegingsapparaat (spieren, banden, gewrichten, etc.). Spieren, banden en gewrichten hebben vaak meer tijd nodig om een grotere belasting aan te kunnen dan de conditie en om deze reden is een gedoseerde opbouw erg belangrijk.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 797 reviews

Mieke coolen

  4.5 / 5

18-06-22

Ben er zeer tevreden over mijn man gaat nu ook

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-06-22

Jordy heeft veel kennis in huis. Hij verteld duidelijk wat zijn diagnose is, de te bewandelen weg en wat wel- en niet te doen gedurende de behandel- en herstelperiode. Hij is een topper!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

15-06-22

Dat is nu weer beter ben geworden En de behandelingen goed geholpen hebben.

Lees meer