Post-operatieve fase 1 na een knieoperatie (0 tot 6 weken)

post-operatieve-fase-1-na-een-knieoperatie-0-tot-6-wekenHet is vier weken geleden dat dhr. is geopereerd aan zijn voorste kruisband, binnenste knieband en buitenste meniscus. De voorste kruisband en binnenband van de knie zijn hersteld en de buitenste meniscus is gehecht. Het grootste verschil met alleen een reconstructie van de voorste kruisband is dat er nauwelijks gebogen mag worden in de eerste zes weken na de operatie vanwege het herstel van de binnenste knieband. Hiervoor moet dus de eerste zes weken continu een strekspalk gedragen worden. 

Nu kan het herstel beginnen!

Over twee weken is de eerste controle waarin wordt beoordeeld of er gestart kan worden met fysiotherapie. De doelstelling van deze eerste fase is het positief beïnvloeden van het fysiologisch herstel. Focus ligt op het verminderen van pijn en zwelling d.m.v. circulatieoefeningen, het verbeteren van een volledige pijnvrije strekking en het onderhouden en verbeteren van de spiercontrole van de bovenbeenspieren. In deze fase wordt er wel al gelopen met twee krukken, maar wel met bovengenoemde spalk en geen volledige steun op het geopereerde been. Een aantal keer per dag mag de spalk afgedaan worden om onder begeleiding van het niet-geopereerde been de buiging te stimuleren. Om reactie van de knie te voorkomen wordt de RICE- methode geadviseerd (R: rust / I: Ijs / C: compressie / E: elevatie (been omhoog leggen). Wanneer de zes weken verstreken zijn en er geen afwijkingen worden gevonden tijdens de controle mag de strekspalk vervangen worden door een beweegbare spalk, een zogenoemde CTI-brace. Vanaf dit punt mag er gestart worden fysiotherapie (post-operatieve fase 2).

Heb jij knieklachten? Lees hier alles over de verschillende knieklachten

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer