Uitstralende pijn arm

Uitstralende pijn elleboog

Bij uitstralende pijn in de arm voel jij een dove pijn in de bovenarm, elleboog, onderarm of hand. De pijn wordt ergens anders in het lichaam veroorzaakt. Gebieden die deze uitstralende pijn kunnen veroorzaken zijn, nek, bovenrug en schouder. Gerefereerde pijn is goed te behandelen, alleen per persoon is de manier van behandelen anders. Immers de oorzaak van de klacht bepaalde de behandelmethode.

(Ook bekend als: Uitstralende pijn naar de elleboog toe, Gerefereerde pijn naar de elleboog toe, Weerpijn, Pijn op afstand)

Wat is gerefereerde pijn?

Uitstralende pijn in de elleboog is een verschijnsel waarbij de pijn in de elleboog gevoeld wordt, maar waarbij de oorzaak van de pijn op een andere plek in het lichaam zit. De locatie van de pijn is dus niet hetzelfde als de locatie van de oorsprong van de pijn. Dit is een vaak voorkomend fenomeen.

Er zijn verschillende structuren in het lichaam die bij letsel, gerefereerde pijn naar de elleboog kunnen geven. Deze pijn wordt in de elleboog gevoeld, terwijl de elleboog niet beschadigd is.


Wat zijn de oorzaken?

De nek, bovenrug en schouders kunnen gerefereerde pijn naar de elleboog geven. Verhoogde zenuwspanning (neurale spanning) kan ook een bijdrage leveren in het ontwikkelen van uitstralende pijn. Er zijn verschillende aandoeningen die deze uitstralende pijn kunnen veroorzaken. Een aantal van deze aandoeningen zijn:

  • Nekhernia = Een kleine uitstulping van een tussenwervelschijf in de nek
  • Cervicaal facetgewricht verstuiking = Een verstuiking van het gewricht tussen de nekwervels
  • Hernia middenrug = Een kleine uitstulping van een tussenwervelschijf van de thoracale wervels
  • Thoracaal facetgewricht verstuiking = Een verstuiking van het gewricht tussen de thoracale wervels

Wat zijn tekens en symptomen?

Personen met uitstralende elleboogpijn, hebben gewoonlijk geen klachten ter hoogte van de bron van de pijn. Personen ervaren meestal een dove pijn in de elleboog die moeilijk aan te wijzen is en varieert in ernst en locatie. Ze kunnen ook pijn of stijfheid in andere delen van het lichaam voelen, zoals: de nek, bovenrug, schouders, arm of voorarm. Hierdoor kunnen er dus nekklachten, schouderklachten en rugklachten ontstaan. Soms zijn er ook polsklachten of handklachten. Deze klachten presenteren zich meestal aan dezelfde kant van het lichaam als de elleboog pijn. Hoewel, de klachten soms ook aan de tegenovergestelde kant of aan beide kanten van het lichaam voelbaar zijn. In sommige gevallen ervaren de personen ook een verdoofd en/of prikkend gevoel in de aangedane arm.

Personen met uitstralende pijn naar de elleboog, hebben gewoonlijk een beperkte bewegelijkheid en drukgevoeligheid ter hoogte van de specifieke regio die de pijn veroorzaakt (de bron). De elleboog vertoont zelf geen abnormaliteiten, al kan de elleboog licht drukgevoelig zijn. In gevallen waarbij er langdurig gerefereerde pijn aanwezig is, kan de persoon strakkere/korte spieren ontwikkelen rondom de elleboog.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om gerefereerde pijn naar de elleboog vast te stellen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan, RX scan of CT scan kan bijdrage aan het bevestigen van de diagnose.

Hoe wordt het behandeld?

De behandeling van personen met gerefereerde elleboogpijn is sterk afhankelijk van de oorzaak van de pijn (de bron). Accurate diagnosestelling door een fysiotherapeut of dokter, is noodzakelijk om een gepaste revalidatie te starten. Behandeling van de oorzaak van de klachten (de bron), zal de uitstralende pijn doen afnemen.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1118 reviews

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

26-04-24

mensen met rugklachten..hij gaat er stevig in....maar het werkt wel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer